Reklama

Reklama

Batesův motel

(seriál)
Trailer 1
Drama / Mysteriózní / Horor / Thriller
USA, (2013–2017), 36 h 1 min (Minutáž: 39–47 min)

Hudba:

Chris Bacon

Hrají:

Freddie Highmore, Vera Farmiga, Max Thieriot, Olivia Cooke, Nestor Carbonell, Nicola Peltz, Mike Vogel, Kenny Johnson, Keegan Connor Tracy, Ian Tracey (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Krev je hustší než voda aneb Jak to bylo před Hitchcockem. Hitchcockův klasický horor Psycho (1960), natočený podle románu Roberta Blocha, patří do pomyslného zlatého fondu světové kinematografie a od doby svého vzniku vybízí k různým pokračováním, přepracováním i bezostyšným napodobeninám. A tak máme Psycho II (1983), Psycho III (1986), Psycho IV: Začátek (TV-1990) a také remake režiséra Guse Van Santa (1998), pyšnící se tím, že sleduje mistrův originál záběr po záběru (není to do důsledku pravda).
Seriál Batesův motel „vychází z postav Blochova románu Psycho a ze způsobu, jak byly zobrazeny v Hitchcockově stejnojmenném filmu". Jeho tvůrci Carlton Cuse, Kerry Ehrin a Anthony Cipriano zvolili v poslední době oblíbený přístup tzv. prequelu, tedy rekonstrukci předcházejících osudů hlavních protagonistů. Děj ovšem přenesli do současnosti a také změnili jeho místo. Příběh se neodehrává ve smyšleném kalifornském Fairvale, nýbrž ve fiktivním oregonském pobřežním městečku White Pine Bay. Tam přijíždějí čerstvě ovdovělá Norma Batesová (Vera Farmigaová) s šestnáctiletým synem Normanem (Freddie Highmore) a zabydlují se v motelu, který Norma koupila z manželovy pojistky a kde chtějí oba začít nový život.
Norman se seznamuje se spolužačkami Bradley (Nicola Peltzová) a Emmou (Olivia Cookeová) a Norma zase poznává především místní představitele zákona, šerifa Romera (Nestor Carbonell) a jeho zástupce Zacka (Mike Vogel). Norman působí navenek normálním dojmem, ale je z něho cítit všudypřítomné napětí a jeho vztah k matce je přinejmenším zvláštní. Do děje první řady významně zasáhnou bývalý majitel motelu a také Normanův starší sourozenec Dylan (Max Thieriot), který se k nim nastěhuje. Poklidné městečko, kde se zdánlivě nic neděje, skrývá některá nepěkná tajemství, jež fungování Batesova motelu přímo ovlivní. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (267)

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, proč tento vynikající seriál sesadili z pátečho vysílání na dvojce v celkem dobrém čase na sobotu do už velmi hodně pozdních hodin? Kdyby tu procenta nebyla v červených číslech, ale byla hodně dole v modrých, pochopím, ale toto? Copak už to nikdo nesleduje? PS: Dle celkem nadšených komentářů, ve kterých bych se chvílemi i našla, usuzuji, že sleduje... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Po několika dílech se hitchcockské náznaky transformovaly do obvyklých seriálových příběhů. 1) Předělávky filmů na seriály moc úspěšné nebývají. To zajímavé už pověděl film a seriál se na něm tak nějak přiživuje a rozmělňuje základní zápletku (typicky 12 opic). Opačné příklady (Hvězdná brána) jsou vzácné._____ 2) Spoiler. Batesův motel vlastně není ani prequel, protože sice zde vystupují některé z postav Blochova Psycha, ale věc se odehrává v jiné době, v jiné atmosféře, vlastně děj je odlišný a jediné, co je přejaté, je ten zvláštní a podivný vztah matky a syna. Tím se dostává seriál do zajímavé polohy - na jedné straně čekáme na to, až se naplní, co se naplnit má (v prvních dílech první řady je toto očekávání hlavním zdrojem napětí), ale současně se postupně vnořujeme do klasicky seriálově zpracovaného thrillerového dobrodružství, které je nové a znalost filmu nám zde není nic platná. Postupně stále více převažuje ta druhá rovina, ta první je stále přítomna, ale přestává být zdrojem hrůzy a napětí a mění se v jednu z mnohých zápletek díla. Nekonzistence dějových linií (vztah matky a syna vs. boj drogových mafií v městečku) je hlavní slabinou díla._____ 3) Silně přitažlivý na začátku seriálu 21letý Freddie Highmore (Norman Bates) předvedl působivé herectví, stejně jako velmi přesvědčivá 40letá Vera Farmiga (Normanova matka Norma). Z pěkných kluků tu dále je 25letý Max Thieriot (Normanův bratr Dylan), 34letý Mike Vogel (zástupce šerifa) a další v epizodních rolích._____ 4) Hodnotím po třech řadách._____ 5) 17.5.2019 - V dalších řadách pokračuje příběh poklidně a pomalu dál. Vše si drží svou předchozí úroveň. Přesto však v 5. řadě cítím, že je nejvyšší čas skončit. Zejména poslední díl je neobyčejně zdlouhavý. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No konečně. Čekání na kvalitní seriálový počin, který by měl tu správnou atmosféru, bylo dlouhé, ale vyplatilo se. „Batesův Motel“ je seriál, který mám chuť sledovat. A ne sem tam, když to zrovna „náhodou zapnu“ (jako u většiny podobných seriálů), ale každý díl. Menší odběhnutí od Ostrovní produkce mě snad nezabije, hlavní představitel je ostatně Brit, takže...;-) První série: 85%. Labilní postavy, dobře rozvržený děj, zajímavá iluze původního "Psycha" (zařízení domu, styl oblékání atd. vs. iPhony a další vymoženosti jednadvacátého století). Druhá série: 70%. Oproti první sérii pokles (že by docházely nápady?), ukončení sledování ale zatím nehrozí. Kdyby byla celá série tak nadupaná jako poslední tři díly... Třetí série: X%. Čekám na českou premiéru. Oblíbené postavy: Dylan Massett (Thieriot mě zaujal už jako Bug v Cravenově ne příliš povedeném „My Soul To Take“), Norma Bates (skvělá Vera Farmiga), šerif Romero, Norman Bates (no nevím, nevím, jestli si Willy Wonka vybral správné dítě XD). Prozatímně 4* a doufám v menší "nápravu". Edit: Tak bohužel. S přibývajícími sériemi začal seriál váznout, ztratil náboj a na poslední řadu už se nejspíš ani nepodívám. Škoda. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pilot: Velká spokojenost. Výhrou jsou oba hlavní představitelé. Vera Farmiga i Freddie Highmore jsou v rolích Normana a Normy přesní. Pokud psychologie postav neustrne na banálním "Norman byl v dětství utlačován autoritářskou a přehnaně ochranářskou matkou a proto se zbláznil", nemám o seriál obavy. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Celkem zklamání a nebýt přítomnosti vždy výtečné Very Farmigy, byl by to průser ještě větší. Přesto se pár zajímavých scén najde, ale scénář klouže jen po povrchu, sterilně, tak jak to má 9 z 10-ti seriálů současnosti ve zvyku. Což je škoda, páč kromě Very se tu v roli starého známého Normana i docela vytáhl starý známý Freddie Highmore. Bohužel, zatím je z toho pro mě jen o trošku lepší (a krvavější) teen-age seriál parazitující na slavném jméně... Aktualizováno: Po šesti dílech s tímhle seriálem končím, děj je jen uměle nahozenej, nemá to žádnou atmosféru a většina postav se chová přinejmenším dementně. Jak už jsem psal, nebýt Very, je to zapomeníhodná blbost. Ale jako reklama na ifoun to docela ujde aneb můžete na tom psát esemesky, můžete si s tím svítit jak s baterkou a -pozor, teď to začne být zajímavé- můžete s tím i volat :-O 2,5* ()

Galerie (950)

Zajímavosti (23)

  • Když slečna Watsonová (Keegan Connor Tracy) v 10. epizodě 1. série říká Normanovy (Freddie Highmore), že se půjde rychle převléknout, má ramena holé. Když je však v zrcadle vidět, jak si sundává šaty, má černou podprsenku s ramínkami. (Žralok)
  • Herec Timothée Chalamet se zúčastnil konkurzu na roli Normana Batese. Podle jeho slov zpackal konkurz poté, co si chtěl na Netflixu vyhledat film Psycho (1960), aby se naučil osobnost Normana Batese, kterého hrál Anthony Perkins. Problém byl v tom, že místo Psycha mu Netflix vyhledal Americké psycho (2000). Takže Timothée Chalamet vycházel na konkurzu z osobnosti Patricka Batemana, kterého hrál Christian Bale. (HonzysKISS)
  • Ve 29. minutě tančí na plese Norman (Freddie Highmore) s Emmou (Olivia Cooke) ploužák na skladbu „Lady in Red“ od britsko-irského zpěváka Chrise de Burgha, která vyšla v roce 1986 jako druhý singl z alba „Into the Light“. (Trajektt)

Související novinky

Trojnásobná dávka Spielberga

Trojnásobná dávka Spielberga

13.09.2015

Steven Spielberg nám za posledních 7 let nadělil jen 3 filmy - Tintinova dobrodružství, Válečného koně a Lincolna. Možná vás tedy překvapí, že to samé zvládne za příští 2 roky. Už letos v prosinci… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama