Reklama

Reklama

Fotograf

  • angličtina Photographer (festivalový název) (více)
Trailer 1
Česko, 2015, 133 min (Alternativní 130 min, Televizní verze: 86+87 min)

Kamera:

David Ployhar

Hrají:

Karel Roden, Marie Málková, Zuzana Vejvodová, Václav Neužil ml., Jitka Sedláčková, Vanda Károlyi, Jenovéfa Boková, Vilma Cibulková, Marika Procházková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu se vracíme k některým osudovým křižovatkám turbulentního života hlavního hrdiny (Karel Roden), člověka, který je obdařen nejedním výjimečným talentem, živelností a vášní. Všechny tyto vlastnosti mu přinesly slávu i odmítání, lásku i zradu, zástupy obdivovatelů i osamocení. Středem Janova života vždy byly ženy. Ať ty, které pózovaly před objektivem jeho fotoaparátu, nezřídka postavy až pitoreskní, či ty, jež ho obklopovaly v  soukromí. Dcery, manželky, milenky, sexuální přítelkyně, intelektuální obdivovatelky. Jedny nezištně milující a oddané, jiné podváděné a zhrzené, další sdílející s rozkoší jeho bouřlivý život. Ale i takové, které s proslulým umělcem toužily spojit svou budoucnost, posedlé touhou zkrotit jeho svobodomyslnost, sdílet s ním jeho majetek, talent i geny. Exempláře všech těchto ženských typů jsou pikantním kořením mimořádného filmu, který je příjemně hořkou komedií s erotickými prvky. (Bioscop)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (484)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Rozbředlý bordel, který by se dal zkrátit na bakalářskou povídku, v níž jakýkoliv umělec klátí baby jak na běžícím pásu. Zvlášť hodnocení některých uživatelek, jež běžně komentují opravdu erudovaně, mě překvapují. Že by bylo fakt něco tak nadpozemského na důchodci, který mluví o tom, že ho zajímají skoro výhradně jen kundy a necítí se při tom jako debil? Fotograf je pan Jan rozhodně světový, ale pokud paní režisérka nedokáže dát jeho osudům funkční tvar, je třeba opravdu zapomenout na těch několik filmů, které před dvacet a více lety natočila dobře. Ještě, že je Roden tak vynikající herec a celé to v podstatě zachránil od odpadu. A vůbec, vždycky jsem měl ze Saudků radši Káju. 10%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Trochu moc dlouhá anální sonda do života jednoho afektovaného samečka rodu Homo erectus. Okouzluje oslavou žen rozličných váhových kategorií, k nejtěžší tíhne asi nejvíce a muší a bantamovou snad i trochu dehonestuje. Nasírá hrdinskou ódou na těžký život Johnnyho pod bičem rudého otrokáře. Saudek se dá charakterizovat vcelku stručně - tupý a pozérský, leč zcela svobodný, a to ve všech nuancích významu, spratek s talentem. Na víc než dvě hodiny vyprávění je to pak trochu málo a neustálé opakování oné myšlenky, tedy: "Já jsem citlivé hovado, kdo je víc?", to taky nezachrání. Avšak vzhledem k tomu, že miluju ženy asi stejně jako on, musím si přiznat, že jsem se u Fotografa opravdu bavil. Zážitek zvýrazněn i faktem, že vedle mne seděla v letním kině i jedna z mých femme fatale. ( soukromá poznámka, kterou jsem ale rád jako snový alfasamec sdělil světu, snad tu vydrží) ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Nikdo nechce znát pravdu. Lidi chtěj fantazii......... Volně inspirováno životem Jana Saudka. CITÁT - Toaletu mám na záchodě............ Karel Roden se do role velmi hodí. Je vidět, že si jí úžívá a příběh ho baví. Ta energie z něho přímo vyzařuje. Perfektní snímek a geniální obsazení. Po dlouhé době se mi líbil na 100= Český snímek. CITÁT - Stávám se rázem cizincem ve vlastní zemi............. Jan Saudek je )byl) génius a jeho bohémský život je prostě jen vyústěním jeho uměním, nadšením a spokojeností. Protože když nebyl spokojen, dokázal být nespokojený.:) Užíval si života a proč ne, kdo by si v jeho postavení neužíval, byl by sám proti sobě. CITÁT - Já se z toho vždycky nějak "vylížu". ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Možná to není pravdivé, možná je to povrchní a primitivní zábava založená na obcování, hláškách a veselých scénkách, možná jo. Nicméně Roden i ta paní, co hraje Sáru, mi přišli fakt výstižní a docela dobře jsem se při koukání bavil ("Jarka z Vlkový? No jo! Jarka z Vlkový!"). Jo a Roden má Saudka nastudovaného totálně - gesta, mimika, styl řeči... No a Chlumeckého ZOO hudba, výborný retro výlet. Za mně dobrý (komentář po 1. polovině). ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Absolutně geniální film, nic podobného jsem nevyděl. Film stejně geniální a zároveň šílený jako život sám geniálního fotografa Jana Saudka. Je neuvěřitelné čeho jsou ženy schopné pokud někoho fanaticky chtějí. Výběr herce Karla Rodena byla trefa do černého, to se musí vidět. Opravdu fantastická podívaná. Neuvěřitelné jsou i postoje Saudka: třeba - jaké filmy jsou nejlepší? no přece porno protože tam vždy všechno dobře dopadne. Svatá pravda. V životě má smysl jen radost ze života. No prostě film Ireny Pavláskové je geniální, vynikající - dokonalý. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (17)

  • Sára Saudková, bývalá přítelkyně Jana Saudka, prohlásila, že je ve filmu vykreslena jako největší mrcha. Ona a syn fotografa Samuel Saudek mluvili hned po premiéře filmu o možném podání žaloby na tvůrce filmu. Oba si údajně přečetli scénář, v němž se poznali a s jeho obsahem důrazně nesouhlasí. (M.B)
  • Irena Pavlásková již v roce 1993, při natáčení GENu oslovila Jana Saudka s tím, že by o něm ráda natočila celovečerní film. Saudek souhlasil, ale natáčelo se až v roce 2014. (Terva)
  • Uměleckého kritika si ve filmu zahrál skutečný český hudební a filmový kritik Jan Rejžek. Novinářku usilující o televizní interview s hlavním hrdinou ztvárnila česká novinářka Michaela Jílková. V cameo roli se ve snímku několikrát mihne i český výtvarník David Černý. (ondey)

Reklama

Reklama