Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Úvod nebyl tak docela marný, takže moje pohádek chtivé srdce zaplesalo a začalo se dosti neprozřetelně těšit na lehce inovovanou, pozitivně naladěnou a vtipnou kaší nasycenou pohádku se šprýmovnými satirickými vsuvkami ohledně vyobrazení pekla jakožto poněkud zkostnatělé byrokratické instituce. Bohužel jsem se radovala předčasně. Nechápu proč, nicméně opět se kdesi cosi trapně zvrtlo. Správně pohádkový námět, dobře vybraní herci a herečky, vhodně zvolené exteriéry i interiéry, dobově upravené kostýmy - přesto režie nevykouzlí víc než podprůměrně zábavnou, zato nadprůměrně naivní podívanou, která dělá hlupáka nejen sama ze sebe, ale i z natěšeného diváka ... 2,5* ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Tak paní Konášová svůj andělskopanskej výkon bohužel nezopakovala. Napsaný je to dle mě teda průměrně a těžce předvídatelně, skoro se mi chce říct, že podle nějakého příběhového a scénáristického mustru, nehledě na to, že si to bezostyšně bere dost z jiných (klasických) pohádek typu S čerty nejsou vtípky, Hrátky s rohatci nebo Satanáš na zemi. Divák nejenom, že ví, co se stane několik minut dopředu, ale divák i ví, jak se postavy zachovají a co řeknou. Vůbec tomu nepomáhá fakt, že postavy jsou ploché (charakterově, milá Miluško!), bez jakéhokoliv náznaku jejich vývoje (kromě čerta Matěje), absolutně nezáživné a dialogy mají naprosto prázdné. Když se k tomu přičte fakt, že Vágnerka, Lábus i Sokol těžce (ale opravdu těžce) přehrávají, je divákovi imho jedno, kdo kde skončí. (Čest hereckým výjimkám - Langmajer, Adamczyk i Slovena se fakticky snaží, Piškula na to - sorry - nemá.) No a nezachrání to ani výprava, ani triky, vlastně vůbec nic, ani ta Slovena, která je mimochodem (pokud to někoho zajímá) přesně můj typ včetně těch křivějších zubů a věkově mi tak blízká, až mě to u současný pohádky překvapuje. Sorry, Kristínko, tím nechci říct, že jste stará a měla byste si zajít pro rovnátka. Naopak jste imho pěkná holka (byť vás předabovali), ale za třicet let se u štědrovečerního stolu v televizi neuvidíte, neb Nejlepší přítel je ke smůle vaší i Adamczykově absolutní pohádkovej průměr, kterej se nebojí krást prvky z jiných pohádek. A za to dle pravidel, kterými se ve filmu Peklo ohání, by měl skončit... inu... v Pekle. Původně jsem dal extra hvězdu (jako že dle mého systému 50%) proto, že být o pět let mladší, o Kristínce bych si nechal klidně i zdát, ale přes noc a po přečtení těch výlevů na internetu, kde se česká veřejnost znovu po roce rozhodla vyjádřit svůj filmový vkus, mi ta hvězda nějak vybledla. Sorry. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Docela neškodná vánoční pohádka. Klasika z toho nebude, vracet se k tomu rád také nebudu, ale vůbec mě to neurazilo. Omladina v hlavních rolích poměrně příjemná a neokoukaná. Zkušenější kolegové v menších rolích tak nějak doplňují to charisma, které trošku u Piškulky a Svarinské chybí. Janák se přesunul od teenage komedií k vánočním pohádkám a pokud by mu to šlo alespoň takhle, tak mě to nebude nijak urážet. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nadlesní Langmajer si nalepil Wolverinovy rosomácké vousy, StarDance mazlík Piškula úspěšně plní funkci naivního hlupáka, Adamczyk nevadí (což někdy stačí), dámy jsou pasovány do role prostého vdavekchtivého křoví, šišlavá tabatěrka představuje pekelné véčko od Motoroly, Lábusův chamtivý obličej děsí barvou mandrilí prdele, do toho přiteplený baron Sokol a peklo, které chvílemi připomíná Auschwitz zahlcený byrokracií (na vánoční pohádku celkem odvážná vize). Samotný název a tápavý přístup ústředního dua ke svým ženským protějškům pak jako by naznačoval, že teplo není jen v pekle.. Pokus kráčet ve šlépějích Bočanových čertů nelze přehlédnout a je na místě ocenit, že si Janák odpustil pro sebe typické pubertální vyvádění, nicméně humor je často lámán přes koleno a schází tomu nenucená pohádková poetika a charisma (nejen postav). Se skřípěním zubů dávám tři hvězdy, protože v současném českém pohádkovém baroku musí člověku stačit málo (třeba, že se tam nestřílí z těžkého kulometu).. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Nejlepší přítel je pohádkou s pohádkovým dějem, pěknými kulisami (peklo se hodně povedlo) a nakonec i čert Matěj zaslouží za svůj výkon pochvalu, jenže....stejně to není ono a pohádka je jen králem mezi jednookými a slepými z posledních let. Po bok třeba takové Pyšné princezny se postavit nemůže, páč by jí nemohla ani zavázat střevíček, jak je proti ní malinká.. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)
  • Když pan „nadlesní“ Jiří Langmajer  hraje karty a je záběr na jeho ruce, kdy karty míchá a rozdává, tak to ve skutečnosti nedělá on, ale kouzelník, iluzionista a mentalista Jakub Kroulík. (Niko12)
  • „Na zámku, kde se asi deset dní točilo, mají pávy. Jenže oni hrozně ječí, takže nám svým křikem několikrát přerušili dialogy a muselo se přetáčet nebo dodávat postsynchrony. Pak také občas zasáhl do práce celodenní déšť, ale to je taková klasika,“ řekl Zdeněk Piškula. [Zdroj: idnes.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama