Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (349)

nash. 

všechny recenze uživatele

Stále stejně svěží, vkusná, vtipná a pohodová studentská komedie, což je v žánru vzácný úkaz na úrovni zjevení. Současně nejzdařilejší díl básnické série, plný drobných klenotů, ať už jsou to Svěrákovy přednášky a Leffinqwellův pracovní stůl nebo spousty nesmrtelných hlášek, které padají ze všech stran. „V praktických cvičeních něco přeřízl, soudruhu profesore.“ - „Ale, Sejkoro! To se mu v životě stane ještě mockrát.“ ()

anli 

všechny recenze uživatele

Druhy dil basnicke serie tandemu Pechacek-Klein a u me nejlepsi dil.Mistrovsky kus ceske klasiky se vsim vsudy-od scenare,rezii,kameru,pres herce(napr.vynikajici Sverakuv seminar) az po vynikajici humor,ktereho je film plny od zacatku do konce.Vzdycky mi to uplne presne pripomene me vlastni studium na vysoke a to je velke umeni.Dle meho nejlepsi cesky film z vysokoskolskeho prostredi.Tenhle film to dokazal a ma tak jasnych 100%. ()

Reklama

lekr 

všechny recenze uživatele

O iluze možná přišel Pavel Kříž ale především já jsem přišel o iluzi že Dušan Klein je kvalitní režisér...tupý a sotva vtipný film který jsem nevěděl jaký je jeho smysl a v čem tkví pointa jeho humoru...nostalgická zamyšlení bych Křížovi toleroval možná v jedničce kde to není ohraný ale tady je to trapný už proto že nerozdává žádný nový moudra a hodinu a půl poslouchat jeho plky o tom jak ho sere svět a do toho sledovat normální život studenta medicíny je něco neohorázně nudnýho.... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Druha cast Basnikov ma uz tak nezazujala ako prva. Tematicky ide o zivot na VS, ktory sa urcite v mnohom prelinal s realitou. Ide aj o lasku k samici, ale zase ako negativum vidim prilis vela zmykania medziludskych emocii a casto len prazdne tliachanie o tom, kto koho moze/nemusi. To vsak ma len dotvorit atmosferu filmu, nemozno na tom film stavat. V tom pripade sa dostavi nuda. Za rok 1984 by som urcite dal vyssie Smoljakov film Rozpusteny a Vypusteny alebo Bocanov S Certy nejsou zerty.Takze podla mna kvalitativny pad na 50 % ()

castor 

všechny recenze uživatele

Štěpánek občas něco přeřízne, překážky překonává komplikovaněji než by měl, přichází o mladickou naivitu a znovu se zamiluje. I při studiu medicíny mu ovšem pomůžou jeho plachá povaha a básničky. Obklopují ho výborné postavy, které pronášejí velmi dobře napsané dialogy. Viděli jsme mnohokrát, ale podíváme se příště znovu. Idealista Pavel Kříž je zpátky, aby znovu hledal. My už sice nenajdeme nic nového, vše je nám notoricky známé, přesto to s touhle partou zase rádi zkusíme. A čekáme na svoje oblíbené hlášky. Jakmile přijdou, smějeme se jim popatnácté znovu. Mireček, odmítavá Jeskyňka, Venoš z Moravy, Vendulka, pánové profesoři Zdeněk Svěrák, Leoš Suchařípa, Jan Přeučil.. úžasné. Dle mého nejlepší díl celé série. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Když Honza Antoš (Karel Roden) demonstruje svoji fotografickou paměť tím, že se během 10 sekund naučí jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka, ve skutečnosti Honza odvypráví většinu parodicky dlouhého jména pokrmu z Aristofanovy komedie „Ženský sněm“. (Rattus Rattus)
  • Režisér Dušan Klein objavil Adrianu Tarábkovú, druhú Štepánkovu (Pavel Kříž) lásku s prezývkou "Jaskynka", v časopise Dievča, kde vyhrala súťaž o tvár mesiaca. (Raccoon.city)
  • Těsně předtím, než Štěpán Šafránek (Pavel Kříž) vstoupí s novinami do studentského baru, řekne číšník: “To jsi ty?“ Kamera následně zabere dveře, které jsou prázdné, a teprve poté se v nich Štěpán ukáže. (pávek)

Reklama

Reklama