Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (278)

nash. 

všechny recenze uživatele

Lahodně hořkosladkoúsměvné vyprávění o tom jak se teorie sráží s praxí a ideály s realitou. Stejně dobré jako předchozí dva díly a vzhledem k tomu co následovalo bych řekl výborné pokračování, kterému nechybí humorné situace, slušně napsané dialogy, nápadité a zábavné odkazy na předchozí dílya asi nejpůvabnější Štěpánova láska. Navíc tu staré známé doplnilo několik nových postav, mezi nimiž bezpochyby kraluje nezapomenutelná Jana Hlaváčová coby ukecaná Tonička. ()

jasanka 

všechny recenze uživatele

Teda asi jsem sledovala jiný film než většina ostatních. Jestliže první dva díly nebyly nic extra, pak by se tohle dalo definovat jako film naprosto o ničem. Nebo maximálně tak o situaci absolventů medicíny. Kdybych se ale o ní chtěla dozvědět něco víc, tak si pustím nějaký dokument, a ne komedii. Jedna hvězdička za plán přítele Píšťalky, který už dávno zlidověl. Víc pozitiv na filmu bohužel nenajdu. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

A - finále. Další polistopadové pokračování už prostě odmítám spojovat s touto nezapomenutelnou, takřka bezchybnou třídílnou ságou o životě jednoho zvláštního člověka´, s duší básníka. Co ses naučil, musíš umět nějakým způsobem prodat. A Štěpán se snaží, co to jde. Hořce zklamaný z románků s Borůvkou a Jeskyňkou už se také vzdal recitování veršů, když však potkává Píšťalku, je v tom zase až po uši. Celý film opět spolehlivě drží kvalitu, stále rezonuje tou samou pohodou, jemnou ironií a nevtíravým vtipem, i když už se pomalinku vkrádá pocit oné šedi dospělého života, kdy už se na barvy a bezstarostnou atmosféru studií jen vzpomíná. Dušan Klein - v tom podepisuju názory mnohých přítomných - měl tímhle dílem skončit a zanechat tak třídílné veledílo, které by navždy oslovovalo diváky všech generací. Škoda. Přesto však, vřelé díky pane režisére, díky i vám pane Kříži, za ztvárnění nezapomenutelné postavy v dějinách českého filmu a vůbec... Básníci nikdy nevymřou, ne dokud se tyhle filmy budou promítat. 90% a 100% za celou trilogii. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Po úspěšném složení všech zkoušek se Štěpán Šafránek (Pavel Kříž), pln ideálů, vrací do rodného městečka, aby zde začal budovat svoji kariéru lékaře v místní nemocnici. Jeho idealismus, odmítání úplatků (což někteří kolegové nechápou) a horlivost jej ale degraduje i v očích nadřízených, a tak je jako nejlepší na oddělení odsunut do Bezdíkova, na právě opuštěné místo obecního lékaře. Brzy ale zjišťuje, že práci lékaře by zde zvládla trochu schopná sekretářka, ale jakmile pozná sympatickou Alenu (Eva Vejmělková), začíná se mu v Bezdíkově líbit... Skoro bych se odvážil tvrdit, že ze všech dílů je tento nejlepší - oproti předchozím obsahuje drsnou realitu života (chtěl bych říct za minulého režimu, ale nechtěl bych mít o dnešní situaci ve zdravotnictví přehnané naděje - nemusíte být dobrým lékařem, hlavně že máte nástěnku). Spousta hlášek z tohoto filmu zlidověla (... Výchozím bodem je samozřejmě svatba. No, a potom už jsou jen samá pozitiva a sociální jistoty. První dovolená v Jugoslávii, následuje první dítě. Pak již výše zmíněný automobil, zde se stávám zástupcem ředitele, druhá dovolená v Jugoslávii, druhé dítě. Mezitím samozřejmě rekreační chata, taktéž i barevný televizor, přívěs, a tak dále, a tak dále...). A příběhy Jany Hlaváčové alias sestřičky Toničky jsou nezapomenutelné... ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Svatá prostoto...! Kleinova série elegantně opouští žánr teenagerské komedie a zve diváka k dalšímu částečně úspěšnému pokusu připravit o nevinnost hrdinu, který je schopen vysypat spatra efektivní básnický útvar přesně v okamžiku, kdy se rýsuje šance zasunout. Přestože je strašně hubenej a ošklivej. Zákonitě je to menší sranda, ale jen o trochu, protože ještě o tolik nejde: Matku bere žlučník, ale je výdělečně činná a mamahotel k dispozici. Nadřízený vás přinejhorším doporučí jako nejlepšího. Nástěnku pořeší filmový architekt Boris, funkční auto pořídíte za pět klacků a na výjezdech vám cpou do brašni domácí potraviny. Nebo rovnou do huby obří kozy, kterými pohrdnete, protože jejich nositelka není dost poeticky inspirativní. Když rozmrdáte pod sedmnáctiletou Slovenou se sexy vokálem Zlaty Adamovské cennou zámeckou postel, nikoho nenapadne, že by to mohl být problém (ani z jednoho z obou dobrých důvodů). Legraci Klein citlivě podbarvuje čím dál zřetelnější melancholií, která v podobě dobře zvolené sychravé výpravy ohlašuje, že básníkovu mladí zvoní hrana. Zbytek série si vybavuji už jen jako různě dobře maskovaný cynismus. → Každého už zajímají jen ty koláče. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Filmový Bezdíkov se natáčel kousek za Prahou v obci Škvorec. Zámek, kde Rudolf Hrušínský maloval obrazy se jmenuje Krásný Dvůr a vinné sklípky můžete najít v Petrově u Hodonína, též jsou známy pod jménem Plže. Sklípky jsou památkovou rezervací. Dále se filmovalo také v nemocnici na Kladně nebo v Mělníku. (Stocki)
  • V tomto díle je ve scéně příchodu na hon na Konopišti vidět jméno Kendyho na průkazce, kterou se prokazuje u vstupu. V celé trilogii jeho jméno nikde nepadne. Kendy se jmenuje Leoš Marek. (lonedog)

Reklama

Reklama