Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (349)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Málo platné, básníci stojí na prahu dospělosti ... nebo se alespoň o dospělost (či výsadu lelkovat na jejím prahu) se střídavým úspěchem pokoušejí, když se snaživě noří do bahna velkoměsta. A na jejich vizáži je to přece jenom maličko znát (stejně jako kdysi na obrazu Doriana Graye) - přes všechny nesmrtelné hlášky jejich svět už zdaleka není tak čistý a průzračný jako v prvním filmu ... počínají si pragmatičtěji a začínají kalkulovat se stranami "má dáti / dal", třebaže je nikdo nevyučuje účetnictví ... snad i proto pár momentek vyznívá maličko nuceně či křečovitě. Přesto je jejich tah na branku téměř nezastavitelný a jejich čestné místo na českém filmovém nebi nezpochybnitelné. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Dvojka si s přehledem hlídá vysoko nastavenou laťku zábavy a kvality. Vysoká škola je plná nástrah (jako těžce zkoušený vysokoškolák vím, o co jde) a Štěpánovi kromě strašlivé Anči motá hlavu Jeskyňka. Vynikající atmosféru pomáhají navozovat Štěpánovi kumpáni na kolejích - výborní jsou hlavně Venoš, jako moravský řízek, a Mireček, ovšem ani excentrický mladý Roden se neztrácí. Kendy je malinko upozaděn, což dává vynikajícímu Křížovi (opravdu si myslím, že v prvních třech dílech básníků podal až legendární výkon a postavě Štěpána vdechl cosi unikátního, co by jí nikdo jiný dát nedokázal) větší prostor. 90% ()

Reklama

anli 

všechny recenze uživatele

Druhy dil basnicke serie tandemu Pechacek-Klein a u me nejlepsi dil.Mistrovsky kus ceske klasiky se vsim vsudy-od scenare,rezii,kameru,pres herce(napr.vynikajici Sverakuv seminar) az po vynikajici humor,ktereho je film plny od zacatku do konce.Vzdycky mi to uplne presne pripomene me vlastni studium na vysoke a to je velke umeni.Dle meho nejlepsi cesky film z vysokoskolskeho prostredi.Tenhle film to dokazal a ma tak jasnych 100%. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl celé série, minimálně co se zábavnosti týče. Málokterý český film má více scének a hlášek, které se staly, nebojím se říct, legendárními. Jediné, co je slabší oproti jedničce, je milostná linie Štěpána s Jeskyňkou, je to takové utahané a Jeskyňka svou chladností dostává svému jménu. To je asi jediné, co můžu této klasice vytknout. A tak dávám sice 4 hvězdičky, ale je to spíš 4 a půl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to je, ale druhý film už mě tak nedostal, jako ten první. Snad jen to, že se pořád jedná o nějakou tu nešťastnou lásku, že je to pořád to samé. Kleinovi se daří skvěle zachytit charaktery a právě postavy a jejich promluvy jsou na filmu to nejlepší. Samotný příběh je trochu provinční. Bavil jsem se, ale ne tolik jako u prvního filmu z téhle pentalogie. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Ve scéně z pitevních cvičení, kde Štěpán (Pavel Kříž) z nepozornosti přeřízne něco na pitvaném těle, ve skutečnosti nic nepřeřízl. Na končetině, na které již byly pečlivě preparovány svaly, pouze skalpelem a pinzetou oddálí dva svaly od sebe. Rychlý záběr kamery postačuje k vyvolání iluze, že došlo k nehodě. (Formol)
  • V pitevně si Sejkora (Jan Přeučil) stěžuje na Mirečka (Joseph Dielle), co že ho v těch Zahrádkách učili, když neví, jak se skloňuje slovo játra. Zahrádkami myslí skutečně existující Ústav jazykové a odborné přípravy zahraničních studentů Univerzity Karlovy v Praze, Studijní středisko Zahrádky. (rakovnik)

Reklama

Reklama