Reklama

Reklama

Spartakus

(seriál)
TV spot 3
USA, (2010–2013)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Andy Whitfield, Liam McIntyre, Lucy Lawless, John Hannah, Viva Bianca, Manu Bennett, Craig Parker, Lesley-Ann Brandt, Erin Cummings, Peter Mensah (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(33)

Klasický příběh thráckého bojovníka, který byl zajat Římany, stal se gladiátorem a v boji o svobodu se postavil starověkému Římu, ožívá v novém akčním historickém seriálu na HBO. Spartakus, odtržený od své země a milované ženy, je uvržen do surového světa gladiátorské arény, kde krev a smrt jsou tou nejsledovanější zábavou. Na písku se však neodehrávají všechny bitvy. Zrada, korupce a pokušení vystavují Spartaka nepřetržité zkoušce. Aby přežil, musí být víc než jen mužem. Víc než jen gladiátorem. Musí se stát legendou. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (49)

  • Crixus (Manu Bennett) ve skutečnosti nezemřel při tažení na Řím, jak je ukázáno v seriálu, ale na místě vzdáleném asi 260 km východně na úpatí hory Gargano v Apulii. (Chufu)
  • Od začátku 3. série Válka zatracených (2013) se objevuje i syn Crassa (Simon Merrells), Tiberius Crassus (Christian Antidormi). Historicky se ovšem žádný syn Crassa bojů se Spartakem neúčastnil. Marcus Licinius Crassus (narozen 85–86 př. n. l.) a Publius Licinius Crassus (narozen 82–86 př. n. l.) byli v době bojů ve věku cca 9–13 let.
    (PatrikP4)
  • Crixus (Manu Bennett) měl údajně podle historie kudrnaté vlasy. V seriálu ho ale vidíme vždy s rovnými dlouhými vlasy nebo s krátkými. (PatrikP4)
  • Gnaeus (Raicho Vasilev) při jednom tréninku na nádvoří vily zavadí svým trojzubcem o gladiátora chyceného v síti. Na malou chvíli si můžeme všimnout, že se při dotyku trojzubec ohne, protože je vyroben z gumy. (Timak)
  • V seriálu jsou Getové popsáni jako nepřátelé Thráků. Historicky ale byl takto nazýván jeden thrácký kmen. (L3G1ON4R)
  • Illythia (Viva Bianca) si koupí jednoho galského otroka, který je ve skutečnosti brán jako dárek od manžela. V té době ale jakýkoli dárek tohoto typu od manžela nebyl brán jako vhodný pro ženu. Římské právo jasně zakazovalo takové dary ženám, a z tohoto důvodu tyto dary automaticky patřily jejich otcům. (L3G1ON4R)
  • Batiatus (John Hannah) je líčen jako muž s ambicemi stát se soudcem nebo spíše senátorem. Historicky by to bylo ovšem nemožné, protože z lanisty se nemohl stát ani soudce ani senátor. Lanisté byli považováni za řezníky a pasáky. (L3G1ON4R)
  • Lentulus Batiatus (John Hannah) je pojmenován jako Quintus, nicméně ve skutečnosti se jmenoval Gnaeus. (L3G1ON4R)

Spartakus - Sláva a zoufalství (2010) (epizoda) (S01E07)

  • Když se Crixus (Manu Bennett) rozběhne proti skupince Římanů, jednoho z nich nadzvedne do vzduchu. Ve chvíli, kdy jej nadzvedne, nemá Říman v rukou žádný štít, ale v další chvíli se mu objeví v ruce. (Chipsonator)

Spartakus - Vítězství (2013) (epizoda) (S03E10)

  • V závěrečném díle seriálu Gannicus (Dustin Clare) vzpomíná, jak lid provolával jeho jméno v aréně. Ale ta v té době, kdy si Gannicus vybojoval svobodu, ještě nebyla postavena. (Timak)

Spartakus - Prozření (2010) (epizoda) (S01E12)

  • Spartakus (Liam McIntyre) bojuje s vojáky Glabera (Craig Parker) v domě Batiata (John Hannah) a vedle jeho nohy leží cvičný meč (nejdřív u levé a pak, když se otočí, u pravé, kterou do něj lehce kopne). V pozdějším záběru (cca v čase 0:39:25 - poté, co Glaber dá pokyn ostatním vojáků k útoku) už tam meč není a Spartakus ho nemá ani v ruce. (PatrikP4)
  • Rímski legionári majú oblečené známe lamelové brnenie Lorica segmentata. V tomto prípade však ide o anachronismus, v čase Spartakovho (Liam McIntyre / Andy Whitfield) povstania sa tento typ brnenia ešte nepoužíval, široko sa začal používať až počas imperiálnej doby, zhruba storočie po potlačení povstania. (AxelWers)

Související novinky

Spartakus se vrací na obrazovky

Spartakus se vrací na obrazovky

10.02.2023

Stanice Starz se údajně dohodla s tvůrcem seriálu Spartakus Stevenem S. DeKnightem (Daredevil, Pacific Rim: Povstání) na vzniku nového pokračování historické řežby z roku 2010. Původního Spartaka… (více)

Pacific Rim 2 potvrzen

Pacific Rim 2 potvrzen

25.02.2016

Po třech letech máme konečně jasno v tom, jestli bude Pacific Rim 2. Guillermo del Toro ho původně chystal na léto 2017, nakonec to ale neklaplo a film zmizel z kalendáře premiér. Del Toro i přesto… (více)

David Slade se ujal piráta Malkoviche

David Slade se ujal piráta Malkoviche

14.08.2013

Začátkem příštího roku uvidíme na obrazovkách velký pirátský souboj. Stanice Starz nahradí Spartaka seriálem Black Sails z produkce Michaela Baye o mladších letech Flinta a Silvera ze slavného… (více)

Spartaka nahradí Julius César

Spartaka nahradí Julius César

02.12.2012

Kabelovka Starz do nás v lednu (konkrétně 25. 1. 2013) začne ládovat třetí regulérní sezónu (nepočítáme v to prequelovou řadu Bohové arény) seriálu Spartakus. Ví se, že War of the Damned příběh… (více)

Reklama

Reklama