Reklama

Reklama

Spartakus

(seriál)
TV spot 2
USA, (2010–2013)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Andy Whitfield, Liam McIntyre, Lucy Lawless, John Hannah, Viva Bianca, Manu Bennett, Craig Parker, Lesley-Ann Brandt, Erin Cummings, Peter Mensah (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(33)

Klasický příběh thráckého bojovníka, který byl zajat Římany, stal se gladiátorem a v boji o svobodu se postavil starověkému Římu, ožívá v novém akčním historickém seriálu na HBO. Spartakus, odtržený od své země a milované ženy, je uvržen do surového světa gladiátorské arény, kde krev a smrt jsou tou nejsledovanější zábavou. Na písku se však neodehrávají všechny bitvy. Zrada, korupce a pokušení vystavují Spartaka nepřetržité zkoušce. Aby přežil, musí být víc než jen mužem. Víc než jen gladiátorem. Musí se stát legendou. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (49)

  • Historici se nemohou shodnout, zda byl Spartakus (Liam McIntyre / Andy Whitfield) skutečně Thrákem. Tyto rozpory vychází nejen z nedostatku důkazů, ale též z faktu, že jedním z mnoha stylů, ve kterých byli gladiátoři cvičeni, byl označován jako Thraex (plural Thraeces), což bylo jméno odvozené od faktu, že tito gladiátoři byli vyzbrojeni v Thráckém stylu. Tento fakt nejspíše stojí za tím, že byl označován za Thráka, byť jím ve skutečnosti vůbec nemusel být. (Chufu)
  • Spartakovo (Liam McIntyre / Andy Whitfield) tělo nikdy nebylo nalezeno. Je několik možností, proč tomu tak je: poslední bitvu přežil a unikl, byl zabit v bitvě nebo byl ukřižován. (PatrikP4)
  • Šest tisíc přeživších povstalců bylo ukřižováno na cestě Via Appia, vedoucí z Říma do Capuy, jako výstraha ostatním otrokům (v seriálu v posledním díle Vítězství2013). (PatrikP4)
  • Spartakus (Andy Whitfield / Liam McIntyre) je jediná postava, která se objevuje ve všech 33 epizodách. Crixus (Manu Bennett) se sice také objevuje ve všech 33 epizodách, ale v předposlední epizodě se objevuje jen jeho hlava a v poslední jej vidíme jen ve flashbacku. (PatrikP4)
  • Podle historie Gannicus (Dustin Clare) nepadl v bitvě, kde došlo k poražení Spartaka (Liam McIntyre). Údajně se mu podařilo z bitvy s dalšími uprchlíky utéct, avšak později je dohnal Pompeius a všechny pobil. (Chipsonator)
  • Oenomaus (Peter Mensah), jeden z lídrů povstání, byl ve skutečnosti Gal, zatímco v seriálu ho hraje herec tmavé pleti. (Morholt)
  • Viva Bianca (Ilithyia) a Jai Courtney (Varro) spolu navštěvovali společně dramatickou školu a stali se dobrými přáteli, avšak o svém vzájemném obsazení do seriálu nevěděli do té doby, než když se sešli na place. (Chipsonator)
  • Seriál je inspirován historickou postavou Spartaka (Liam McIntyre / Andy Whitfield), thráckého gladiátora, který v letech 73-71 před Kristem vedl největší povstání otroků proti Římské republice. (Wade)
  • Původně bylo v plánu natočit pět až sedm sérií. (Lucasion)
  • Ve skutečnosti nechávali majitelé své gladiátory zarostlé. To se tvůrcům z estetických důvodů nehodilo. Autoři to okomentovali slovy: "Dokážete si představit, že by Manu Bennett (Crixus), který vypadá jako vytesaný ze skály, nebyl oholený? Nemohli byste vidět ani jeden z jeho svalů.“ (Dlee)
  • V seriálu koupí Batiatus (John Hannah) šest otroků za 100 denárů. V té době se pohybovala cena za otroka v rozmezí 960 až 4 000 denárů. Tyto vysoké částky činily otroky velice nedostupným zbožím, které se muselo kupovat pouze s velkou rozvahou. (L3G1ON4R)

Spartakus - Krev a písek (2010) (série) (S01)

  • V celé 1. sérii nezazní Spartakovo (Andy Whitfield) pravé jméno. Vždy je chytře zamluveno dialogy. Z historie známe pouze jméno gladiátora Spartakus. Jak se ve skutečnosti jmenoval, nikdo netuší. (Lucasion)

Související novinky

Spartakus se vrací na obrazovky

Spartakus se vrací na obrazovky

10.02.2023

Stanice Starz se údajně dohodla s tvůrcem seriálu Spartakus Stevenem S. DeKnightem (Daredevil, Pacific Rim: Povstání) na vzniku nového pokračování historické řežby z roku 2010. Původního Spartaka… (více)

Pacific Rim 2 potvrzen

Pacific Rim 2 potvrzen

25.02.2016

Po třech letech máme konečně jasno v tom, jestli bude Pacific Rim 2. Guillermo del Toro ho původně chystal na léto 2017, nakonec to ale neklaplo a film zmizel z kalendáře premiér. Del Toro i přesto… (více)

David Slade se ujal piráta Malkoviche

David Slade se ujal piráta Malkoviche

14.08.2013

Začátkem příštího roku uvidíme na obrazovkách velký pirátský souboj. Stanice Starz nahradí Spartaka seriálem Black Sails z produkce Michaela Baye o mladších letech Flinta a Silvera ze slavného… (více)

Spartaka nahradí Julius César

Spartaka nahradí Julius César

02.12.2012

Kabelovka Starz do nás v lednu (konkrétně 25. 1. 2013) začne ládovat třetí regulérní sezónu (nepočítáme v to prequelovou řadu Bohové arény) seriálu Spartakus. Ví se, že War of the Damned příběh… (více)

Reklama

Reklama