Reklama

Reklama

Jáchyme, hoď ho do stroje!

  • Československo Velký den Františka Koudelky (pracovní název) (více)
TV spot
Československo, 1974, 95 min

Hrají:

Luděk Sobota, Marta Vančurová, Věra Ferbasová, Josef Dvořák, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Karel Novák, Václav Lohniský, Eva Fiedlerová, František Husák (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pod námětem a scénářem komedie Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 najdeme poprvé jména oblíbené autorské dvojice Ladislav SmoljakZdeněk Svěrák. V té době už byli oba známí jako autoři zábavných rozhlasových pořadů, právě se připravovali na osmou sezónu stále populárnějšího Divadla Járy Cimrmana, v menších rolích se objevili i na filmovém plátně, ale svoje skutečné úspěchy měli tehdy ještě před sebou. Hlavním hrdinou jejich prvního filmového příběhu je nesmělý mládenec František Koudelka (L. Sobota), který uvěří tomu, že bude mít zaručený úspěch v životě, bude-li se řídit kondiciogramem, „vědecky“ sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní. Až po mnoha letech se dozví, že kondiciogram, podle kterého žil, byl určen jeho jmenovci. Mezitím však zažije hodně perné chvíle a neskutečná dobrodružství… Dnes již legendární komedie je jednou z nejlepších, které byly u nás v neveselých časech normalizace natočeny. Dala velkou příležitost komikům nové generace – skutečně úspěšný filmový start zde zahájili Josef Dvořák a Luděk Sobota – ten se na dlouhá léta etabloval do rolí nesmělých až přihlouplých mládenců. Úspěchu napomohl samozřejmě i vynikající scénář, který rozvíjí kaskádu komických situací, a rovněž skvělá režie, která nevynechala jedinou příležitost rozesmát diváka. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (754)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Skvelá česká komédia, ktorá sa stala v naších zemepisných šírkach klasikou. Najlepšia filmová úloha pre Luďka Sobotu. Postavu mladého Františka, ktorý prichádza hľadať štastie do veľkého mesta a striktne sa riadi vedeckým horoskopom, zvládol na výbornú. Film je plný vtipných hlášok, ktoré už takmer zľudoveli. Parádna komédia. Mimochodom, viete kto bol ten Jáchym? Všimli ste si ho? ;-) **** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je rozhodne nejlepsi film Ludka Soboty. Navic je tu strasna spousta skvelejch napadu a vtipnejch situaci. Jak sam Sverak rika, tocit to ted, tak z napadu vznikly dva filmy. Ostatni herci jsou taky v pohode, ale Ludek tady jede ve velkym. Ale presto, ze je tenhle film skvela komedie, tak se lidem, co nemaj radi Sobotu, moc libit asi nebude. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na niektoré komédie z našej československej histórie nemám nervy. Mne jednoducho vtipné neprídu a ten socialistický žáner mi nesedí. Aspoň teda nie tie, ktoré má rado väčšinové publikum, ja som si tam našiel iné svoje obľúbené filmy, tento medzi ne nepatril. Bol podľa mňa dosť hluchý a mal chaotický dej aj s prihliadnutím na to, že tie zápletky tam mali byť. Ja som sa nesmial tak, ako by som chcel, čakal som kým to skončí a ako sa ten dej rozpletie, aspoň že to netrvalo dlho a bola to príjemná oddychovka, ale pre mňa bežný film. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Filmová prvotina dvojice Svěrák-Smoljak, je (podle jejich vlastních slov) až moc přecpaná vtipem, na kterém rozhodně nešetřili. Geniální jednoduchost dnes již naprosto jedinečného humoru je zde opravdu v každém záběru. Nesmrtelné hlášky a výborné herecké výkony, podpořené samotnou dvojicí autorů. Komedie, která se stala českou filmovou klasikou a poznávají jí další generace. Zdeněk Liška zde opět prokázal svou hudební geniálnost a nadčasovost. Hudba v úvodních titulcích, je nefalšované minimal techno. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš. Kdyby tato hláška platila doopravdy, tak by skoro celá republika byla v blázinci :-). Vzdyt je bere skoro kazdej a kdo rika, ze ne, tak je bere nejdele. Nezapomenutelna ceska klasika. Kazda treti veta se stala hlaskou. Je to jedna z nejlepších českých komedií o skromném hochovi, který jede z vesnice do mesta pracovat a ridi se kondiciogramem. Taky bych takovy kondiciogram bral, treba by mi pomohl, protoze jsem vecne pesimisticky a porad se mi to plni :-(. Jednoznacne nejlepsi film Ludka Soboty. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (96)

  • Při vjíždění traktoru do rybníka je velmi dobře vidět pravá dlaň traktoristy na volantu, schovaného na podlaze kabiny. (sator)
  • Litograf, kníhtlačiar a sadzač Pavel Pech si zvolil umelecké meno ako má hlavný hrdina filmu, ktorého stvárnil Luděk Sobota, František Josef Koudelka a v roku 2007 vytvoril reflexiu na film 15 celostránkových dvojfarebných linoritov vo veľkosti 2x2 centimetre, ktorých jeden mal obsah 64 strán. Išlo konkrétne na narážku japonského maliara miniatúr Uko Ješitu (Tetsuchi Sassagawa) nakoľko má každý linorit na obale názov "Uko" a prvej strane "povoáním hodinář". Na ďalšej stránke môžeme nájsť vyobrazenie miniatúry "Odysseúv boj s Kyklopem". (Raccoon.city)
  • Při scéně, kdy se snaží prodejce propagovat koupi počítače, jde vidět, jak se rameno s jeřábem zvedá do velké výšky. V druhém záběru je však vidět, jak je rameno jeřábu lehce nad zemí. (Jimmy15)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama