Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Klasicky hodně nápaditá komedie od Oldřicha Lipského, který tohle prostě uměl, a narozdíl od dnešních komedií jeho filmy čišeli originalitou. Dvojice Lasica - Satinský si k tomu přidala svůj typický humor, obohacený o pár geniálních scén ("Jak byste reagovali na návštěvu mimozemské civilizace? - Kopnul bych jí do prdele"). Tenhle film ale má ale i klasický komediální přesah a vidíme tu i určitou sociální kritiku v rámci chování člověka ke své planetě, která pak v závěru přeroste i ve finální pointu ("Máme tu zůstat, lidstvo se řídí do záhuby") ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

99% slovenských komiků si představuje humor tak, že postavě je třeba v první řadě odoperovat mozek, následně ji vybavit libovolnou vadou řeči a orazítkovat "Maďar" nebo "Záhorák". Nezbytnými rekvizitami jsou valaška, láhev borovičky a jadrná mluva. Takový humor to nemá snadné, jako nic, co se snaží prodrat k divákovu srdci hýžděmi. Pánové Lasica a Satinský byli z jiného těsta. I oni ze sebe programově dělali pitomce, ale pitomce vybavené určitým vzděláním. Byli rozkošně vtipní tím, jak si každou systémem vštípenou informaci nebo znalost vyložili zcela po svém. Takže nápad, aby právě oni hráli naivní UFOny, chodili a glosovali rutinované lidské úkony, byl ohromný. Neumím si představit lepší protagonisty. Jiná věc ale je, že Srdečný pozdrav ze zeměkoule je zbytečně překombinovaný. Chvílemi připomíná jevištní dialogy L+S, často je jiránkovskou lamentací nad stavem světa, na jednom místě se dokonce improvizuje (L+S se ptají lidí z ulice, jak by reagovali na návštěvu mimozemských civilizací), v poslední třetině je to divoká crazy... No, Oldřich Lipský natočil i vyrovnanější filmy, ale ani na tento by se nemuselo zapomenout. 60% ()

Reklama

panmroz 

všechny recenze uživatele

Skvělé - škoda postavy Jiřího Menzela, celej film jsem nepochopil míru karikatury nebo reálnosti, nějakej, jakejkoliv pevnej bod, který by mě pomohl si o něm cokoliv myslet, respektive, nějak překonat dobu, po kterou je na plátně. Jinak ti dva jsou úplně božanský, taková dvojka se už jen tak nenajde, i fyziognomicky k sobě parádně sednou. Nějak jsem moc nepochopil, jak je možné, že tenhle film vzniknul, protože míra jeho kritičnosti ke společenskému zřízení - jakože odehrávat se film na londýnském předměstí, nebo někde v USA, tak chápu - ale pražské sídliště - no, nerozumím. ()

Raccoon.city 

všechny recenze uživatele

Nekdo mi ukrad auto,nekdo mi ukrad auto! Já celej život šetřím, ja celej život pracuju, já celej život nežeru, já se na to..... někdo mi ukrad auto... Jak by jste reagoval na návštěvu mimozemských civilizací?" Ja nemám čas na nic reagovat já jdu na schůzi........ Nastupujem umneleckou drahu tudíííž se vám na práci můžem vysrát .Hlášky parádne 😁😁😁 ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Rok po fenomenálním Tajemství hradu v Karpatech tvoří Lipský tuto přetaženou grotesku, aneb jak z kvalitních vstupních ingrediencí (námět, jiránkovština, Lasica+Satinský kontra Menzel) vyrobit paskvil. Ne že by tam nebylo dost vynikajících momentů. Ale právě že jen momentů. Podobný problém jako u Hřebejkových Pelíšků: scénky s potenciálem kultovnosti, vytvářejcí však mizerný celek (jehož chtěná výpověď se tak spíš uměle konstatuje než skutečně vyjevuje), přičemž chyba není jen v jejich izolovanosti, nýbrž i v podstatě scének samotných: u Pelíšků kvůli masivní samoúčelnosti jejich humoru, zde kvůli nerozhodnosti, zda mají či nemají být naivitkami. Je zde navíc spousta šuntu typického pro podprůměrné komedie té doby (třeba celá úvodní sekvence s pivním sudem, u níž zaujme jen jeho odlet z hospody; nebo scéna Menzelova experimentování s umělou stravou; nebo jeho mávání na myče oken; scénka s „nevěstou“ v Menzelově bytě je sice čupr, ale způsob, jakým se k ní dospělo, je upocený až hrůza; nebo znovuobjevený ukradený Trabant; vůbec celý faktor „Sobota“, na němž lze film postavit, nelze ho jím však nastavovat; atd, atp.). Následující nevybírám jako to nejlepší, ale jako to, co by nemělo upadnout v zapomnění: Jak byste reagoval na návštěvu mimozemských civilizací? „Klidně, jako na každou jinou návštěvu.“ „Já se o politiku nezajímám. V práci si dělám svý, okna zdobim.“ Jako pamětník oceňuji znělku Televizních novin, zvláště její přesné umístění. Z jiného světa: „Promiňte pánové, neviděli jste tady profesora Cimrmana?“ „Je u sebe.“ Dále viz Morien, Subjektiv a vyčerpávajícím způsobem Šandík. Je velký smutek, že film, jenž mohl být věčným monumentem dvojice L+S, král parodie Lipský takto zpackal. Zatracená zkurvená práce. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Režisér Oldřich Lipský si pôvodnú podobu scenára presadiť nedokázal. Dramaturgovia na Barrandove mu ju tak zoškrtali, že z neho zostalo len akési leporelo anekdôt. (Raccoon.city)
  • Na Slovensku padla za odvysielanie filmu pred pár rokmi aj pokuta. Jedna z tamojších komerčných TV staníc ho totiž označila za "nevhodný pre divákov do siedmich rokov", zatiaľ čo podľa televíznej rady je určený až divákom nad 12 rokov, pretože sú v ňom vulgárne výrazy a milostné scény. Televízia tak musela nakoniec zaplatiť 663 eur. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama