Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mimozemšťané A (Milan Lasica) a B (Július Satinský) mají speciální úkol. Mají prověřit malou modrou planetku, ale hlavně její obyvatele, a podat detailní zprávu o jejich životě, chování a vůbec. Hned po přistání kontaktují jednoho úplně průměrně obyčejného člověka, doktora Jánského (Jiří Menzel), kterého svým chováním takřka přivedou do blázince. Ale oni nejsou zlí, oni je chtějí poznat nás, lidi ... Film jsem viděl poprvé asi před dvaceti lety, a pamatuju si, že jsem z něj byl maximálně nadšenej. Jenže přece jen, doba pokročila - a i když film nabízí spoustu více či méně vtipných scének, jako celek již trošku nudí. Výborná scéna s dotazníkem o mimozemských civilizacích (- Co byste dělal, kdybyste potkal mimozemskou civilizaci? - Víte, já se o politiku vůbec nezajímám. Do práce chodím, okna zdobím, tak chci mít klid!) a návštěva 100% přírodního národního parku. Nicméně herecký výkon obou hlavních mimozemských představitelů, stejně tak nešťastného Jiřího Menzela je úžasný. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Úsmevná sci-fi komédia s nastavovaním ekologického zrkadla a výbornou atmosférou, ktorú z bahna priemernosti vytiahli Lasica so Satinským a kreslené vsuvky majstra Jiránka. Aj po rokoch sa dá na ňu pozrieť bez pocitu premárneného času a zasmiať sa na množstve skvelých situačných gagov. A s odstupom času som si uvedomil, že tej skvelej štvorici: Lasica, Satinský, Skoumal a Jiránek budú lepšie svedčiť štyri hviezdičky aj keď výsledok tomu celkom nezodpovedá. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Už začátek filmu mě dostal. Nápad, kdy se létající talíř mimozemšťanů přemění na nejběžnější věc na zemi, aby byli nenápadní, t.j. na sud piva, je nepopsatelný, stejně tak jako výběr jiného "bežného" předmětu, po špatných zkušenostech se sudem piva. Výběr kontejneru na odpadky ja pak jaksi symbolický. Film je až neskutečnou kritikou tehdejší společnosti, ale hodí se i na dnešní dobu. Není to kritika jenom systému a mocných, ale především běžných lidí, které si své mocné volí. Poselství mimozemšťanů je vcelku jasné, když jste blbí, dobře Vám tak. Tímto je snímek až neuvěřitelně nadčasový. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Film nabízí spoustu humorných situací. Konfrontace mimozemšťanů s lidmy, kteří musí být asi hodně technicky vyspělí a chytří, když se k nám na planetu dokázali dopravit, zároveň ale nechápou skoro nic. Hezky a mile pospané jak tu vlastně žijeme. Pokud návštěva z jiné planety vypadá jako dvojice Satinský-Lasica, tak to jsem uplně v klidu. "Zatraceně zkurvená práce". ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Klasicky hodně nápaditá komedie od Oldřicha Lipského, který tohle prostě uměl, a narozdíl od dnešních komedií jeho filmy čišeli originalitou. Dvojice Lasica - Satinský si k tomu přidala svůj typický humor, obohacený o pár geniálních scén ("Jak byste reagovali na návštěvu mimozemské civilizace? - Kopnul bych jí do prdele"). Tenhle film ale má ale i klasický komediální přesah a vidíme tu i určitou sociální kritiku v rámci chování člověka ke své planetě, která pak v závěru přeroste i ve finální pointu ("Máme tu zůstat, lidstvo se řídí do záhuby") ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Vo filme si zahral aj režisérov otec Vilém Lipský, a to drobnú úlohu vedca na kongrese, ale bohužiaľ premiéry filmu sa už nedožil. (Raccoon.city)
  • Naďa Konvalinková (Jiřinka) mala natočiť jednu nahú scénu, do ktorej sa jej veľmi nechcelo. Režisér ju ale jednoducho k tomu donútil. (Raccoon.city)
  • Filmom sa inšpirovala Česká pojišťovna a natočila v podobnom žánri reklamný spot, v ktorom účinkovali aj predstavitelia hlavných rolí Milan Lasica (A) a Július Satinský (B). (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama