Reklama

Reklama

Zlo s lidskou tváří

  • USA Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (více)
Trailer 1

Příběh jednoho z nejznámějších a nejmilovanějších sériových vrahů historie, Teda Bundyho. Překvapivým vypravěčem strhujícího filmu je Bundyho přítelkyně, která s ním v době vražd žila pod jednou střechou a o jeho hrůzyplné činnosti neměla ani potuchy. Až postupně zjišťuje, že muž, s nímž vedla láskyplný rodinný život, je jedním z nejhledanějších a největších monster Ameriky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (342)

tron 

všechny recenze uživatele

„Všetci si myslia, že vrahovia sú upíri, ktorí vyliezajú v noci, ale nič nie je ďalej od pravdy. Vyzerajú ako úplne normálni ľudia. Každý z vás sa kedykoľvek môže stať vrahom.“ Dosť zvláštny, ale nakoniec musím priznať, že nie úplne márny zámer poňať jedného z najbeštiálnejších sériových vrahov v dejinách ľudstva ako v podstate ukecaného a príjemného sympaťáka. Zac Efron (ktorý to aj produkoval), sa v úlohe dokonale našiel a nemá chybu. Rovnako ma potešili mnohí známi herci vo vedľajších úlohách, pričom sa mi páčili aj tí, ktorých obecne nejako extra nemusím (John Malkovich, Jim Parsons, Haley Joel Osment). Retro atmosféra potešila, ale paradoxne je vizuálne až tak dobre spracovaná, až mi samotný film pripadal dosť lacný a nevzhľadný. Oceňujem absurdnosti, na ktorých je najlepšie, že fakt vznikli podľa skutočných udalostí (skok z okna, žiadosť o ruku). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Neškodnou sof(is)t(ikovanou) formou zpracovaný skutečný příběh vraždící bestie, která je ve filmu za neodolatelného sympaťáka, co by ani mouše, natož opačnému pohlaví, neublížil. A to měl Ted Bundy na svém kontě úctyhodnou řádku bestiálních zabití žen, než skončil na konci osmdesátých let minulého století na popravišti. Přistupme tedy na to, že zločinné poklesky má na svědomí hnědovlasý kudrnáč, po kterém se ohlédne každá žena, jakmile kamkoliv vstoupí a někde se objeví (ve filmu je to takto přesně zobrazeno). Zac Efron celkem bez problému vystihl tento požadavek. Film je povětšinou rekonstrukcí soudních procesů v několika amerických státech, kde v rozmezí dvaceti let vysoce podezřelý muž operoval. Pochopitelně se souzený muž vydatně a sebevědomě obvinění bránil, což je ve filmu roztaženo zhruba do dvou hodin. Také podnikl nějaký ten útěk před spravedlností, soulož se svojí právničkou a snad i choval nějaké city k ženě, se kterou žil, ve filmu jeho životní lásku ztvárnila sympatická Lily Collins. Joe Berlinger se scenáristou Michaelem Werwie ale rozhodl, že žádný ze spáchaných zločinů (explicitně) nezobrazí (s výjimkou jednoho). Film si tedy vystačí s popisností vražd, což je dokumentováno autentickými reportážními materiály z té doby, přece jen máme před sebou proslulého sériového vraha, tudíž by se hodilo vidět ho v jeho "pracovním procesu". Navíc je pak celkem zřejmé, že určitými důkazními materiály podložené činy nespáchal nikdo jiný než právě on. Film i tak diváka tlačí k pochybám, zda je sympatický mladík skutečným autorem zvěrstev. případně je na divákovi, jak si to celé přebere. Asi tak docela neocením měkký přístup filmařů k tomuto známému a šokujícímu případu amerických dějin kriminalistiky, ovšem režijně je to i tak snaživě odvedené (skoro soudní) drama, které příliš filmově v ničem nevyniká a pokouší se o sympatie k zvrhlíkovi měrou nemalou, přičemž se ušetřilo na maskách, neb postavy nikterak nestárnou a fyzicky se tedy v rozmezí dvaceti let nemění. Takže kdo se obejde bez hutné explicitnosti, bude se tetelit. 6/10 ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Je to spíš tak na těch 3,5*.Ten film je bohužel bez emocí. Dokážu pochopit, proč se zaměřili zrovna na Tedovu přítelkyni a jeho šarm, spíš než jeho řádění, ale díky tomu je to celé tak nějak emočně ploché... bylo by třeba fajn, kdyby Ted vyprávěl svoje vraždění retrospektivně a my měli možnost vidět, že za tím okouzlujícím úsměvem a modrýma očima se opravdu skrývá zrůda. Nebo alespoň jedna scéna, kdy na chvíli ztratil kontrolu, jak píše Pilda17. Efron nejspíš ve své životní roli, ale přesto nedostal úplně příležitost vydat ze sebe nejvíc. Navíc Bundy v jeho podání byl opravdu jen charismatický a šarmantní, ale ne tak inteligentní a výřečný, jako byl ve skutečnosti. Zrovna před pár týdny jsem viděla dokumentární sérii o něm a tak můžu říct, že jeho charakter je tady vykreslen opravdu nedostatečně. Řekla bych, že vinu nese i scénář... zapamatovatelné výroky totiž byly jen ty, které opravdu proběhly. Jinak scénář k uzoufání, někdy mi to přišlo až trapné... kdyby to nebylo o Bundym, líbilo by se mi to víc. Ale jsem zkrátka toho názoru, že nejznámější sériový vrah si zaslouží větší pecku, opravdovou sondu do jeho mysli. Nicméně atmosféra i úhel pohledu celkem jedinečný, Lily Collins i Kaya Scodelario úžasné. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem krev, utrpení obětí a vysvětlení motivace Bundyho činů, řekněme něco ve stylu filmu Monster (z něhož zde mimochodem zazní píseň Crimson and Clover od Tommy James & The Shondells). Místo toho jsem dostal unylou životopisnou nudu (jak je u tohoto žánru obvyklé, proto se mu snažím jinak vyhýbat), která je zoufale nedramatická a téměř až skandálně prostá všech vražd, vyjma jedné jediné v závěru - nebýt jí, zasloužil by ten film skutečně hodnocení odpad, neboť hlavní postavu v podstatě líčí jako sympatického chlapíka, na kterého letěly ženské a u kterého vlastně není celou dobu jisté, zda to udělal nebo ne - morálně problematický je dle mě ten film v každém případě, protože mám obecně alergii na to, když se točí filmy o podobných grázlech, zatímco jejich oběti nikoho nezajímají. Neuspokojivé mi přijde i tvrzení, že film je vyprávěn z pohledu Bundyho partnerky - podle mě to prostě není pravda, protože tam je hromada scén, v nichž se Liz vůbec nevyskytuje, tudíž by o dění v nich nemohla vědět. Vlastně kdybych si to tady nepřečetl, vůbec bych nepoznal, že to má být vyprávěno z Liziny perspektivy. Pokud jde o Efrona, podle mě prostě neumí hrát, koukat na něj tedy bylo dost utrpení (umocněné navíc odporem, který jsem cítil k postavě Bundyho jako takového). Naopak Lily Collins se mi líbila moc a považuji ji za dobrou herečku a velice atraktivní ženu. U Malkoviche mi pro změnu přijde, že poslední dobou hraje v čím dál horších kravinách. Celkově mi ten film přišel výrazně delší, než skutečně je, vadil mi styl, jakým je to vyprávěno, má to dost hrozný soundtrack, a vlastně mě nenapadá důvod, proč to chtít vidět, protože krvelačný divák zde jen hořce zapláče, a ty skoro 2 hodiny lze jistě strávit lepším způsobem. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Když točíte film o jednom z nejznámějších vrahů historie, nechcete z toho stvořit soudní rodinný drama. Chcete v plný polní rozjet psychologickej rozbor jeho mysli, a to hlavně ve chvílích před vraždou, v průběhu a po ní. Chcete zaplout do chladu a lží po jeho návratu k přítelkyni a chcete, aby vás z toho mrazilo od úvodu po finish, jehož soudním rozuzlením je elektrický křeslo! To celý chcete zaobalit do atraktivního vizuálního hávu, super soundtracku a skvělých hereckých výkonů. Joe Berlinger ale neudělal a nechtěl nic z toho! A tak to prostě působí jak epizoda z "Judge Rinder" a my sledujeme soudní drama, ze kterýho je zjevný pouze to, že Zac Efron nakonec není tak špatnej herec. Tyhle témata by měli automaticky házet na stůl Davida Finchera! ()

Galerie (72)

Zajímavosti (15)

  • Sériový vrah Ted Bundy byl obeznámen s postupem vyšetřování, protože pracoval v Městské komisi pro prevenci kriminality, kde se věnoval zločinům na ženách. (Garch)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. ledna 2019 na filmovém festivalu Sundance. (rakovnik)
  • Anglický název filmu je reálný citát, který pronesl soudce během soudního procesu s Bundym (Zac Efron). (Grimaldi)

Reklama

Reklama