Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Galvin (Paul Newman) je právníkem potácejícím se v hluboké osobní i profesní krizi. Jeho specializací by údajně měly být žaloby o odškodné vůči nemocnicím a doktorům, kteří svým jednáním způsobili těžké zdravotní následky či dokonce smrt. Zatím však své zákazníky marně shání v pohřebních síních a své neúspěchy léčí alkoholem. Starý přítel a vzor Mickey Morrissey (Jack Warden) se ho snaží přimět k rozumnějšímu životnímu přístupu a sežene mu též po delší době první významnější případ. Frank má rázem pro co žít a odhodlaně se pouští do takřka beznadějného boje proti uznávané nemocnici, respektovaným doktorům a jejich týmu právníků v čele s velezkušeným Edwardem J. Concannonem (James Mason)... V hlavní roli se měl původně objevit Robert Redford, avšak nebyl spokojen s tím, že by si měl zahrát alkoholika. (Pohrobek)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (156)

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Absolutní špička v žánru soudního dramatu. Po stránce filmařské nelze vytknout vůbec nic. Z toho, jak morálka dostává v tomto sporu na frak, až mrazí. Zpočátku se mohl film jevit jako pouhá další variace na velmi zhovadilý jednostranný pohled vztahu "chudák pacient vs. trýznivý lékař" a zajímavá mohla být toliko one man show Paula Newmana, ale autor příběh naštěstí včas uvedl na pravou míru několika výbornými dramaturgickými zvraty. Tím se sice nijak nezprošťuje z možného jednostranného pohledu, ale je třeba brát ohled na to, že film jako takový je jedna velká fabulace, kdy je plně v ruku autora, jakým způobem příběh podá. Stále však čekám na takové soudní drama, které bude postaveno na principu, že i pacient je magor a morální převaha bude na straně lékaře. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemam rad herca Paula Novomuza, to akoze hned na rovinu. Film je to sice slusny, a toceny Sidney Lumetom /12Angry Men, The Hill so Seanom Connerym/, ale mna vrcholne nudil a najradsej som bol, ked sa skoncil. Kto je fundom Novomuza a ma rad sudne dramy, nech si tomu napliaskat hviez a percent kolko chce. Pre mna nezazivna nuda : 40 % ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

O roli zkrachovalého, opileckého právníka, který se vzepne k životnímu výkonu, byla svého času v Hollywoodu docela pranice, protože už na dálku sladce voněla Oscarem. Že jej P.Newman nakonec nezískal, to je jiná věc, každopádně postava Franka Galvina patří v jeho filmografii k těm nejlepším. Stejně lze pochválit Mametův scénář s několika překvapujícími dějovými zvraty a nenápadnou (ale o to působivější) Lumetovu režii. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že když stojí Sidney Lumet za kamerou a Paul Newman před kamerou, tak se u filmu budu tolik nudit. Dost často bylo pro mě jedinou zábavou hledání Bruce Willise. To se týká hlavně první poloviny. Ve druhý polovině se to naštěstí trochu rozjede a následuje poctivý soudní drama. Celkově jsem ale od týhle dvojice prostě čekal něco víc. Jinak Bruce Willis je ve filmu vidět jako komparz při Newmanově závěrečný řeči u soudu. 60% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Dialógy sú ďalšou hlavnou časťou najzaujímavejších aspektov filmu a plynú spolu tak dobre, že je takmer nemožné stratiť pozornosť nad tým, čo sa deje. Film nie je v jadre iba dráma zo súdnej siene, je to o ľuďoch, ktorí sa zaoberajú svojimi osobnými podmienkami a problémami, a je to film, ktorý vie, ako si vytvoriť väzbu s divákmi a udržať ich v spojení s postavami. 8/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Film se umístil podle Americké filmové instituce v roce 2008 na 4. příčce v kategorii soudní drama. (TheDude)
  • Paul Newman si nechal kvůli roli trochu přerůst vlasy, aby jeho postava vypadala jako člověk, který je duchem nepřítomný a nedbá na to, jak vypadá. Kostýmér však zjistil, že Newmana nelze obléct tak, aby vypadal zanedbaně. Šaty mu vždy skvěle seděly. (Rocky62)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Reklama

Reklama