Šílený Max a Dóm hromu

Šialený Max a Dóm hromu

Akční / Sci-Fi / Dobrodružný

Austrálie / USA, 1985, 107 min

Maurice Jarre

Ve srovnání s předchozími částmi velký posun k mainstreamu, i díky účasti Tiny Turner. Přesto správně ujetá záležitost, při které jsem se celkem slušně bavil. Některé scény, jako je souboj v aréně s motorovými pilami, se povedly. Jiné méně (těch hoven tam na můj vkus bylo příliš) a celkově velmi slušná trojka.(11.5.2003)

Velký rozpočet tentokráte udělal velký film. Postapokalyptický svět je úžasný. Nejenom skvostná výprava, ale celkový felling snímku je na té nejlepší možné úrovni a přestože je Tina Turner stejně dobrá herečka jako zpěvačka (přeberte si to jak chcete) a příšerně politicky korektní téma jako je záchrana malých dětí notně zacloumá benevolencí diváků milujících předchozí dva díly, nedá se dělat nic jiného než si do posledního zrnka písku z Velké Nicoty užívat strhující podívanou, která protentokrát nevsadila na auta (aby vám pak v úchvatné naháněčce na konci vytřela zrak) a zároveň se i trochu zaobírá světem okolo. Mel Gibson úspěšně soupeří s diamantem co se celkové tvrdosti týče, já mu to žeru i s navijákem a můžu s klidem konstatovat, že pod Kopulí hromu se skrývá jednoznačně nejlepší film série!(27.8.2006)

• gouryella

Bohužel třetí díl již nedokázal navázat na zdařilý první a druhý díl a kultovní akční film se tak přeměnil v podprůměrnou slátaninu o ničem.(17.9.2002)

• Djkoma

Ještě více se všechno zvedlo .... ale ve výlsedku to spíše kleslo a ani náhodou tento filmeček nemá na první natož druhý díl.(1.7.2004)

• Renton

Scénář: George Miller, Terry Hayes(2.5.2005)

• AngelAngie

Slabé a zbytečné. Mel Gibson nechtěl trhat partu, ale možná měl...(30.8.2008)

Rozpočet $10miliónovTržby USA $36,230,219Tržby Celosvetovo $50,700,000/45%/(15.11.2007)

rozpočet : ? tržby americke : $36,230,219(10.12.2006)

„Mne je jedno, čo to je. Ale smrdí to ako hovná.“ Melovi Gibsonovi sa už veľmi nechcelo tretí raz sa vrátiť do úlohy "šialeného" Maxa a z výsledku je to bohužiaľ dosť poznať. Do trojky sa evidentne veľmi nechcelo ani kvalitnému scenáru, ktorý je slabý a väčšinou umiestnený do pekne (ale nenápadito) stvárneného „post-apokalyptického meste budúcnosti“. Tomu tvrdou rukou vládne speváčka Tina Turnerová, ktorá je, bohužiaľ, nakoniec ešte tým zaujímavejším, čo štandardne nakrútený film ponúka. Nevraviac o nie príliš funkčnej "detskej rovine", ktorá z drsnej série robí rozprávku o nádeji a mýte. Škoda, ale napriek prítomným mínusom je to solídne, zvučne a zručne urobené remeslo, ktoré sa minimálne vyrovná podľa mňa preceňovanému originálu, ale na výbornú dvojku nemá ani omylom. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/156786/Sialeny-Max-3-60.html(22.3.2006)

• Chupacabre

Hrozné zakončení - nádherné série.(30.11.2007)

No-tohle už je hodně špatný!Snaží se to být tak trochu úchylný, ale víc než byla jednička a dvojka dohromady a díky šílenému výstupu Tiny Turner se na to ani nedá koukat...(10.8.2002)

Pribehove je tenhle dil nejzajimavejsi, i kdyz misty uz to je zbytecne prekombinovany a uchylny, taky je tu asi nejlepsi hudba ze vsech dilu a nejzajimavejsi kulisy. Problem je, ze tu neni skoro zadna honicka a Max ani nejezdi ve svym autaku. Co se tyce Tiny, ta mi nijak zvlast nevadila. Porad docela slusna zabava, ale slabsi nez druhej dil.(26.7.2008)

Trošku horší než druhý díl, hlavně kvůli tomu, že už to neni tolik akční a Mel Gibson už tady neni ten správnej bojovník silnic, ale jinak to je skvělej film a Master a Blaster jsou prostě boží.(15.12.2003)

Viděno po letech s ucházejícím dabingem na mne měl film naprosto jiný účinek. Do půli docela pěkná akčňárna, od půlky spíše filosofické postapokalyptické drama. Až nyní jsem ve třetím díle Maxe viděl ten onen odkaz na "předurčenost hrdiny", nemožnost se vymanit ze zajetých kolejí vlastní a obecné existence atd. Třetí díl opravdu není tak špatný, jak jsem si původně myslel a jak ho vnímá řada lidí. Je to úplně jiný film, než byl třeba díl první, což byl technicky dokonalý nízkorozpočtový, chladný akční grindhouse. Zatímco třetí díl je v podstatě vskutku filosofií o lidstvu a jeho osudu jako takovém a o archetypu hrdiny, jímž Max chtě nechtě prostě je ... A pokud bych měl hodnotit v rámci subžánru, tedy "postapokalyptické drama", je to ten nejlepší kousek, jaký jsem kdy viděl ...(5.2.2008)

• dobytek

První 2 díly super a třetí díl taková blbost... Čekal jsem zase nějakou akční záležitost, ale tohle byla taková podivná pohádka, která vypadá asi jako mix Vodního světa a Stroje času. Chybí tady totiž to nejdůležitější z prvních 2 dílů - akce a honičky. Místo aut totiž ve filmu můžete vidět akorát tak stádo harantů, stádo prasat a hromady hoven. Závěr filmu sice jednu honičku nabídne, ale ta je úplně o ničem, protože se odehrává převážně na kolejích. Mimochodem je zajímavý, že všechno ve filmu vypadalo, že se to každou chvíli rozpadne, ale celá trať byla v naprosto perfektním stavu. Všude pečlivě nasypanej a upravenej štěrk podél celý tratě, pražce vypadaly jako nový a koleje nebyly ani trochu rezavý. Jsem docela zvědavej na 4. díl, protože věřim, že větší blbost, než tohle to snad nebude. Jediný pozitivum na tomhle filmu vidim asi v tom, že jsou podle něj pojmenovaný moje oblíbený hudební výběry Thunderdome.(4.5.2006)

Horší než díl druhý, avšak stále lepší než díl první. Filmu hodně škodí prostřední část, kdy se z Maxe stává nechtěný spasitel dětského kmene, což mi do celé série nesedí a hodně to odvádí děj od hlavního příběhu. To, co bylo skvělé na dvojce, je k nalezení i ve třetím díle, škoda jen, že až v poslední dvacetiminutovce. Loučení Mela Gibsona s australskou kinematografií nedopadlo nejlépe, což jen dokumentují Gibsonovy rozhovory, za což podle mého může najmutí druhého režiséra pro neakční sekvence (což je většina stopáže), nepozorné diváky pak může zmást i nešikovné obsazování herců z předchozích dílů do jiných rolí, neřkuli o obsazování rádoby herců (nebo rádoby zpěvaček?). Ale nebudu jen plivat špínu, závěrečná honička je výborným zakončením celé série, díky které je ono zakončení důstojné a po ní se hned při hodnocení oči přivírají o něco snadněji. O promili lepší než první díl.(25.5.2010)

Trojka pokračuje v posunu po časové ose, co se týče rozkladu civilizace (ta se tady opět začíná dávat dohromady), i v posunu stylu. Max přišel o svoje auto a honičky se tak dočkáme jen jedné a až ve finále, film přišel o brutalitu (oproti jedničce a dvojce tu poprvé není žádné znásilnění) a pokračuje v optimistickém ladění, které mělo už finále dvojky, plus výrazně přibylo humoru, rovněž patrného už ve dvojce. K první, dynamicky odvyprávěné třetině filmu v Bartertownu nemám výhrad, šlape jako dobře namazaný akční stroj se svižnými dialogy a parádním soubojem v Dómu Hromů. Trochu rozpačitě působí druhá třetina a la PÁN MUCH, kde Max potkává společenství divokých dětí a seznamuje se s jejich mytologií, do níž je začleněn coby mesiáš. Miller tu progresivně v jednom filmu podchycuje dva postapo přístupy - akční a filozofický, ale výsledek je rozklížený. V závěrečné, opět efektní třetině nás čeká návrat do Bartertownu a vynikající finální honička.(11.1.2006)

Od začiatku my veľmi chýbali autá, preto za poslednú polhodinku dávam za tri hviezdičky. Tretí diel je poapokalypsou až príliš prehnaný a až príliš špinavý a negramotný. Navyše Turnerka je otrasná. 60%.(21.6.2006)

• Kaka

Nic moc akce, špatní herci, žádný děj a ještě k tomu všemu rádoby filozofické pokukování po novém světě. Tak tohle by dohromady skutečne nešlo. Překvapivě ani vzhledem k navýšení rozpočtu film příliš neodpovídá. Několik krásných písečných záběrů na horizont nemá s financemi příliš co dělat a výprava zrovna dvakrát výstavní není. Vše působí až velmi lacině a nemá to co dělat s tím, že se tvůrci snažili navodit pocit opravdovosti pouštních obydlí. Tina Turner je vcelku monstrózní herecký omyl a její přítomnost zde jaksi nechápu. Tragická je ovšem i celá kostra děje, která je doslova a do písmene o ničem. Dóm hromů je tam v podstatě jen v úvodním souboji a zbytek je Mel Gibson putující, umírající, hledající své já, vůdce skupiny atd... Nejhorší díl.(19.1.2007)

• TheRaven

Rozhodně nejslabší díl série. Opět velice odlišný od předchozích dílů, ale už pouze čerpající z pojmu Šílený Max.(24.12.2007)

<< předchozí 1 2 3 4 5 6 8