Reklama

Reklama

Epizody(9)

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů... (Česká televize)

(více)

Recenze (347)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jako zarytý "rychlošípák" bych raději viděl nějaké věrnější zpracování Tajemství velkého Vonta, než tady tu míchanici, ale co se dá dělat. Buďme vděčni Bočanovi, že se do toho tenkrát pustil, protože jinak by po Foglarovi na filmových plátnech nezbylo skoro nic. Zpracování předlohy je jeden velký scenáristický přemet, ale alespoň se dá během sledování diskutovat o tom, co je z prvního a co z druhého dílu trilogie. Sestavené je to vlastně docela dobře. Hoši hrají jako praví ne-herci, ale Tříska, Vyskočil a Sloup to celé podpírají, takže jde o důstojný pomník hrdinům mého dětství. 90% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ikonické dílo Jaroslava Foglara v takřka ikonické televizní podobě, která v sobě navždy uchovává nezaměnitelnou atmosféru temných, úzkých a křivolakých uliček Stínadel, čtvrti se špatnou pověstí, kde není příliš bezpečno a kde vládnou divoké party kluků, kteří se hrdě nazývají Vontové... Použitím černobílého filmového materiálu zajistili tvůrci seriálu nejen patřičný hororový vizuál, umocněný ještě téměř démonickými postavami sýpajícího Ema a záhadného Široka, prohánějícího se po střechách s ježkem v kleci, ale také nehynoucí nesmrtelnost, protože každá další výprava do Stínadel už nikdy nebude tak působivá a autentická, jako v případě tohoto televizního seriálu. ()

Reklama

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Ne, ne, ne HRŮZA - takhle příšerně splíst dohromady dvě knížky bez zásadní dějové linky té druhé? Celou trilogii jsem četla opět magicky třikrát, ale tady se tak akorát dosti nevydařeně předvádějí možný mladí talenti ( a co z nich zbylo...). Jedna hvězda za snahu, která se tady plno lidem tak líbí, uff - jinak Vás, pane Bočane, velmi obdivuji ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Gotham má Batmana, Stínadla Široka. Češi mají mocenský souboj Sexy mozek vs. Valach s gulama, Vonti zase záležitost podobně nechutného charakteru Losna vs. Mažňák. Kdo neviděl tuto poměrně temnou vizi Rapid Arrows je plantážník a doteď si myslí, že guru Bratrstva kočičí pracky se říká Dlouhé Bidlo kvůli tělesné výšce.. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snaha nacpat dvě knihy do 215 mnut nelze ... Předlouhou seriálu se staly dvě knihy Jaroslava Foglara, Stínadla se bouří a Záhada hlavolamu, takový rozsah se ale nedal scénáristky převést do 215 minut, takže kdo knihy zná, objevuje mnoho nelogičností a dějových skoků. Tyto dva díly uzavírá třetí díl, Tajemství Velkého Vonta. Tato kniha byla napsána až několik desítek let po předchozích dvou. Poprvé vyšla roku 1986 v Německu v počtu 500 výtisků pro děti českých emigrantů. V Česku se poprvé objevila až v rámci knihy Dobrodružství v temných uličkách vydané v roce 1990, později přejmenovaná na Rychlé šípy ve Stínadlech. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (46)

  • Televize byla každoročně bombardována marně tisíci žádostmi o reprízování seriálu. ČsT zdůvodňovala, proč seriál nemůže vysílat havarijním stavem negativů nebo nenávratnou ztrátou některých dílů, což se později samozřejmě ukázalo býti informací nepravdivou. Hlavní důvod, proč seriál vadil, bylo jméno autora Jaroslava Foglara, který byl spojován se skautingem a ten s první republikou Československou a prezidentem Masarykem. Později byla záminkou emigrace představitele Široka Jana Třísky. Tyto kostrbaté důvody cenzury jsou dnes jen těžko pochopitelné. (sator)
  • Slávny hokejový brankár Dominik Hašek sa priznal, že sa kvôli Širokovi bál chodiť vynášať aj odpadkový kôš. (classic)
  • Záhada hlavolamu se poprvé vysílala od 24. prosince 1969 do 7. ledna 1970. Poté ovšem seriál skončil na dlouhých devatenáct let v trezoru. Podruhé tak mohli diváci vidět seriál až v prosinci roku 1989. (Stocki)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama