Reklama

Reklama

Dawsonův svět

(seriál)
  • USA Dawson's Creek (více)
USA, (1998–2003), 93 h 9 min (Minutáž: 41–45 min)

Tvůrci:

Kevin Williamson

Režie:

Joshua Jackson, Bethany Rooney, David Semel, Lou Antonio, Dennie Gordon (více)

Hrají:

James van der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams, Joshua Jackson, Kerr Smith, Meredith Monroe, Busy Philipps, Mary Beth Peil, Monica Keena (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(128)

Obsahy(1)

Kamarádi Joey Potterová a Dawson Lerry se znají od sedmi let a jako každý sobotní večer se u Dawsona dívají na filmy. Joey žije se svou sestrou a jejím přítelem v malém domku, v zátoce kousek od Dawsona. Její matka umřela na rakovinu a její otec sedí ve vězení za držení narkotik. Dawson, Joey a Pacey Witter, Dawsonův nejlepší kamarád, natáčejí Dawsonův první film, se kterým chce jet brzy na filmový festival amatérských filmů. Pacey, který v něm hraje nestvůru, a Joey, která hraje hlavní hrdinku, se začnou hádat. Jejich hádku ale přeruší přijíždějící taxík, ze kterého vystoupí mladá blondýnka Jen Lindlyová. Je to vnučka Dawsonových sousedů, která přijela, aby pomohla své babičce starat se o nemocného dědu. Jen, stejně jako ostatní, druhý den nastupuje do druhého ročníku místní střední školy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (263)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Dawsona si vybavím hlavně díky vzpomínce, kdy jsem tohoto blonďáka sledoval poprvé, tedy na přelomu 'konec základky-první roky na střední', a tak se mi na tváři usadí onen připitomělý úsměv... Pamatuju se navíc, že jsem si neodpustil ani jeho reprízu na tévé Príma, když tam tento seriál o pár let dýl dávali taky. Seriál sám o sobě samozřejmě není žádná pecka, ale narozdíl třeba od BH 90210 netrpí takovou porcí trapnosti, ani není tak ukecaný a pseudointelektuálský jako Gilmorova děvčata. Co musím hlavně vyzdvihnout, je prostředí, kde Dawson a jeho parta žijí. Taky doprovodný soundtrack je pohodový (ať žijou devadesátky!). Skvělý je i nápad s tím, že je hlavní postava filmový fanatik, i když tady se z toho dalo vytěžit určitě víc, nadruhou stranu je jasné, že divákům, tedy spíše divačkám museli tvůrci namísto filmových encyklopedických pouček dát raději romantiku v množství větším než malém. Nejsympatičtější postavou pro mě vždycky byla (trošku mimózní) Andie, kterou skvěle hrála Meredith Monroe, následována Paceym. Největší výtka pak směřuje na zbytečně natahované poslední dvě řady, kdy středoškolské prostředí vystřídá to vysokoškolské. Nadruhou stranu šest sérií zase není tolik (BH 90210 jich má snad dva tisíce, ne? :-)). Zkrátka pohodový seriál, ke kterému se sem tam rád vrátím. ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Když to běželo poprvé, tak se mně to líbilo. Asi proto, že Dawson taky miluje filmy, tak jako já (ale jaké to ten týpek má rád filmy, to se ani nestačím divit). A teď jsem to už po pár dílech vzdal, protože zaprvé je to pořád dokola a za druhé to není pro normální lidi. Takový vztah jako Dawson a Joeye normální lidi nemůžou mít a nebudou ho rozhodně řešit v desítkách dílů. Další postavy jsou taky šílené, šprtka z psychiny, gay ve fotbalovém mužstvu, ztroskotanec Paysee, který je z nich v podstatě nejchytřejí a nejnormálnější. Oproti tomu nejnenormálnější postavou je Joey, která je úplně blbá, nevyrovnaná, nudná a nechápu, jak se někdo z nich mohl do ní zamilovat. A ještě miluju morální poučení vkládané do amerických teenagerovských seriálů. Prostě, kdo pije ten v lepším případě blije, v horším spadne do řeky a utopí se. (A nezáleží na tom, jestli si dáte jednoho panáka, nebo jedno pivko, dáte-li si pak ve dvojko sedmičku šampusu, čeká vas smrt utopením). ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem zbožňoval, a to jak kvůli sympatickému "mysliteli" Dawsonovi, tak především kvůli překrásné a přesympatické Joey - Katie Holmes. Kam se na ni hrabeJen! S ice se nakonec ukázal sympatičtější než Dawson Pacey a s ubíhajícím časem a přenesením děje na vysokou školu ztrácel seriál na kouzlu, postavy byly čím dál tím chytřejší, stále je u mě ale milou vzpomínkou na věk mládežnický. Každopádně "Dawson" po 10ti letech v HIMYM je boží :-) ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Dawsona znají asi všichni teenageři minulosti a i nastupující generace se díky reprízám může pustit do tohoto kolosu, ve kterém o city není nouze. Občas to závánělo telenovelami, nakonec se z toho vždy nějak vybruslí a pokračuje se dál. Ve výsledku příjemná záležitost zobrazující životní osudy party kamarádů v čele s Dasonem , kterému filmové ambice rozhodně nechybějí. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se tváří, že má vyšší úroveň než Beverly Hills 90210, ale ve skutečnosti je na tom jen o chloupek lépe. Stále tam o něčem mluví a Dawson řeší svoje problémy s Katie Holmes - každý díl ta samá otázka: "Máme se spolu vyspat nebo ne?" Navíc Dawson je ta nejvíc antisympatická hlavní postava seriálu všech dob - do kalhot by ho strčil i Jar Jar Binks. ()

Galerie (424)

Zajímavosti (41)

  • Na zadní straně Dawsonových hodinek stojí nápis: "Když budeš chtít, nebude to jen sen." Je to citát Theodora Herzla, vůdčí osobnosti sionistického hnutí z konce 19. století. Herzl už ve své době předvídal vznik státu Izrael. (novoten)
  • O roli Dawsona se ucházelo téměř 500 zájemců. (novoten)
  • Roli Bodieho hraje v pilotním díle George Gaffney, ale ve zbytku seriálu pak Obi Ndefo. (novoten)

Související novinky

A bude komiksové světlo!

A bude komiksové světlo!

01.11.2007

Konkrétní zdroje? Blesk a Zelená lucerna. A pozor, teď nemluvíme o chystané Justice League of America, jejíž členy jsou i Flash a Green Lantern. Strategie studia Warner Bros. je vskutku podivná.… (více)

Reklama

Reklama