Reklama

Reklama

Gilmorova děvčata

(seriál)
  • USA Gilmore Girls (více)
Drama / Rodinný / Komedie
USA, (2000–2007), 116 h 19 min (Minutáž: 40–60 min)

Hrají:

Lauren Graham, Alexis Bledel, Scott Patterson, Kelly Bishop, Melissa McCarthy, Edward Herrmann, Keiko Agena, Liza Weil, Yanic Truesdale, Liz Torres (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(153)

Vítejte ve Stars Hollow v Connecticutu. Okouzlující, malé a tak trošku zastrčené městečko proslulo idylicky zelenými trávníky před malebnými dřevěnými domy a tolika podivuhodnými postavičkami, že hravě zalidní každou slavnost, vinobraní nebo piknik. Právě tady se setkáváme s tvrdohlavou třicátnicí Lauren Gilmorovou (Lauren Grahamová), která si zařídí pěkný, pohodlný, kávou provoněný život nejen pro sebe, ale i pro svou podobně umíněnou dospívající dceru Rory (Alexis Bledelová). Jenže když Rory přestává snít o budoucích studiích na privátní škole a Harvardově univerzitě, a místo toho se zaměří na kluky a vlastní dospěláckou soběstačnost, Lauren v ní najednou vidí stejnou rebelku, jakou byla sama – před 16 lety. Slavný komediálně dramatický seriál Gilmorova děvčata zaujal zvídavé diváky a nadchnul náročné kritiky. Zaměřuje se na vztah mladé nekonvenční matky s inteligentní náctiletou dcerou a jeho hlavním tématem jsou trable s rodinou, láskou, přátelstvím, vzděláváním, ambicemi, zklamáním a generačními i společenskými rozdíly. Pečlivě promyšlené zápletky jsou prošpikované zábavnými popkulturními vtípky a narážkami. (TV Prima)

(více)

Recenze (868)

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Asi takhle. Kdyby to byl sitcom, člověk by to dementní a absolutně afektované a přehnané (čtěte nereálné) chování prakticky všech postav vzal. Jenže sitcom to není. Jediná aspoň trochu normální postava (Luke) je natolik dementní, že se rozhodne být s tou nejvíc postiženou osobou všech dob (Lorelai). Celý seriál pak trpí tím, že jde každou sérii čím dál tím víc podle té samé šablony a chování postav je o to víc otravné a absolutně bez překvapení. Pár vtípků tam je, avšak pachuť převažuje. 52% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Gilmorova děvčata jsou mou srdeční záležitostí. Jsou dvě, jsou krásné, chytré a strašně upovídané. A já jsem rád, že takhle dobrý seriál vznikl. Ze začátku jsem si říkal, na co se to moje ségra a matka furt koukají, ale pak jsem viděl pár dílů a koukal jsem s nimi. Prvních pět sérií je neuvěřitelně vyrovnaných. Šestá je sice o něco slabší, o sedmé radši ani nepíšu, (absence hl. scénáristky je tu znát), ale přesto jsem se na děvčata vždy rád podíval. Tohle je prostě zábava tak, jak se patří. Do toho občasné narážky na filmy, které jsou fakt trefné a skvělý příběh. Tenhle seriál má pevnou a stálou pozici v mé TOPce seriálů. ()

Reklama

katasta 

všechny recenze uživatele

Je docela zajímavé zjišťovat reakce lidí, když jim řeknete že tenhle seriál sledujete. Je to jeden z mála seriálů, který dělí lidi do dvou skupin. Jedna je ta, která tento seriál prostě žere, druhá která ho nechápe a nesnáší. Prý jen nějaký ženský co furt kecaj a kecaj a nezavřou pusu. Nějak nedokáží docenit to, že právě v tom je to kouzlo. Sledovat jejich zajímavé životy, jejich ztřeštěnosti, závidět jim, kolik toho dokáží sníst a zůstanou pořád tak hubené :oD Vždy vědí co říct a mají své kouzlo Gilmorových. Září z nich pohoda, která se neuvěřitelně rychle přenese i na vás, zlepší vám náladu, protože vidíte, že nejste sami, kdo řeší každodenní problémky, i ty velké problémy, zaženete s nimi nudu i samotu a je vám prostě hej! ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Absolútne geniálny seriál. Najfascinujúcejšie na tomto zdanlivo pohodovom seriály z malého mestečka je spôsob akým tématizuje proces "rozprávania". Podobne ako napríklad Almodovar vo svojom Hovor s ňou, aj Gilmore Girls hovoria o tom, aké dôležité je pre ženu rozprávať sa. Forma šialene rýchlych dialógov naplnených množstvom irónie, dvojzmyslov a odkazov dokonale kóduje svoj obsah. Tie dialógy doslova útočia na publikum a svojou informačnosťou sú agresívne, a preto tak nehorázne iritujú najmä mužské publikum. Ten seriál vlastne hovorí, že ženy sú šialené, nestále, nevypočitateľné bytosti a rozprávať sa s nimi vyžaduje nadľudský výkon, bytostne útočí na pohodovú machoidylku, v ktorej žena funguje ako prístroj s gombíkom na reguláciu jej hlasu....................Seriál patrí síce ešte do éry pred nástupom "realizmu" v tv tvorbe (čo je dnes takmer povinnosť) a často býva prirovnávaný napríklad k Priateľom, s ktorými má zdánlivo spoločnú kamarátsku atmosféru a typ farebnej útulnej scénografie. Na rozdiel od takých Priateľov sú ale Gilmore Girls doslova "kafkovský" svet, kde sa splynutie heterosexuálneho páru nekonečne odďaluje ako v najhoršej nočnej more a kde sa postavy chovajú obsedantne šibnuto (perfektne oglosované hlavnou hrdinkou, ktorá v jednom diely s ironiou povie, že nie všetci v Stars Hollow sa chovajú ako postavy z Felliniho filmu :D). Rozkošné mestečko tak nie je projekcia idylky a stability, ale skôr začarovaný priestor, do ktorého sa musíte zobudzať každý deň, až kým sa dobrovoľne nevzdáte a nestanete sa jedným z miestnych šibnutých občanov (podobne ako v rovnako geniálnom Na hromnice o den více).......................Nefungujú ani výtky, že je to obyčajná telenovela. Naopak Gilmore Girls oproti povrchným telenovelám idú kvalitne hlboko a nie je v nich žiadna čiernobiela postava (dokonca ani taký satan ako Pani Kimová :D), sú bravúrne napísané, až sa mi nechce veriť, že v jednom seriály može byť toľko výborných break-pointov, ktoré naustále prehlbujú všetky postavy a pritom sa to stále točí okolo jednej zápletky! Za vrchol scenáristiky považujem zmáknutie techniky IMAGE SYSTEM, ktorú keď scenárista zvládne, tak môže spokojne zomrieť, a ktorú dokážu tvorcovia v Gilmore Girls vykúzliť na lusknutie prstov (V prvej sérii napríklad v diely, keď zomrie kocúr Škorica). Rovnako réžijne ide o netradične uchopenie, a nie o žiadnu telenovelovú rutinu. Ukážte mi druhý taký seriál, kde sa neustále užívajú dlhšie walk-and-talk zábery ako v Na konci s dychom, alebo krúživé jazdy s takmer muzikálovou choreografiou...................Idem si pustiť ďalší diel, aby som pomedzi prsty cez môj face palm mohol pretáčať očami nad šibnutými občanmi Stars Hollow :D ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

S tímhle seriálem jsem žila 7let - a to je hodně dlouhý vztah. Zamilovala jsem si ho od prvního dílu až po ten úplně poslední. Gilmorovic holky se stali prostě mou druhou rodinou. Seriál jsem sledovala s českým dabingem a znám ho takřka nazpaměť v nejbližší době bych se ráda přesvědčila, jestli je tak dobrý i v originálním znění. 100% ()

Galerie (846)

Zajímavosti (83)

  • V epizodě Luke (Scott Patterson) opravuje toustovač. V jedné scéně nechá šroubovák v toustovači a jde dozadu pro kávu. Hned na to, bez jakéhokoliv přičinění, leží šroubovák vedle na stole. (A7X92)
  • Jde o jeden z nejupovídanějších seriálů. Zatímco epizoda běžného seriálu má scénář dlouhý 45 až 50 stran, u Gilmorových děvčat je to 75 až 80 stran. Skutečnosti odpovídá také ústřední moto seriálu: "Život je krátký, mluv rychle". (contrastic)
  • Nový kytarista v kapele Lane Kimové (Keiko Agena) je ve skutečnosti známý zpěvák Sebastian Bach, jenž se proslavil především díky působení v kapele Skid Row. (RomanIron)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Gilmorova děvčata se vrací

Gilmorova děvčata se vrací

31.01.2016

Říjnové zvěsti se potvrdily! Netflix opravdu koupil práva na Gilmorova děvčata a chystá pokračování, ve kterém se vrátí většina stěžejních hrdinů. Účast v dalších epizodách potvrdili Lauren Graham … (více)

Statham a Law jako zábavní špióni

Statham a Law jako zábavní špióni

11.03.2014

Komediální hvězda Melissy McCarthy stoupá dál. Sookie z Gilmorových děvčat se nedávno mihla ve Čtyřicítce na krku nebo Pařbě na třetí, její kariéru ale nakoply především dva velké komediální hity.… (více)

Reklama

Reklama