Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

hippyman 

všechny recenze uživatele

jak již někteří přesně podotkli, jedná se o poměrně forresto-gumpoidní podívanou z divokého západu, která na mě ale působila trochu rozpačitě... snad trochu podivný mix žánrů, snad příšerná umělá krev, možná poněkud delší stopáž a dost možná i špatný český dabing... to všechno se podepsalo na tom, že jsem se místy nudil, navíc komické scénky mě tak trochu míjely... ale dustin je dustin, a když se objeví v záběru, v mém srdci prostě krouží jestřáb... 70% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem tvrdil, že k westernu jako žánru nemám kladný vztah. Vadila mi šablonovitost, spousta klišé, heroismus a černobílé charaktery. Později jsem měl tu čest seznámit se s filmy, které klasický western výrazně oživily a vyvrátily mé předsudky, že western je mrtvý žánr. Malý velký muž patří podle mého mínění k tomu nejlepšímu, co v daném žánru vzniklo. Nejde o parodii, ale Arthur Penn na dobývání divokého západu a slavné postavy té éry nahlíží komediální optikou. Jack Crabb coby hlavní postava filmu představuje absolutní protipól oblíbených westernových hrdinů. Je to vlastně nýmand, který se protlouká na hranici střetávání bělošské a indiánské civilizace. Nikam doopravdy nepatří a několikrát vystřídá svou etnickou příslušnost i životní roli. Penn vlastně rafinovaně ironizuje mýtus divokého západu a legendy té éry. Generál Custer je excelentní narcistní psychopat, zbožná pastorova žena starající se o sirotka je v podání Faye Dunnaway pro změnu dokonalou ukázkou pokrytectví a po zásluze končí jako padlá žena. Film zaznamenává nevyhnutelný pád indiánské civilizace a masakry, které provázely postup osadníků na západ. Humorné momenty režisér střídá se scénami násilí a tragikou smrti. S tímhle ne moc častým a docela náročným rozkročením mezi žánry se Penn vyrovnal výborně a zároveň dokázal hodnověrně zobrazit ustupující indiánskou kulturu, aniž by propadal nějakému sentimentu a okouzlení. Přítomnost vždy výborného Dustina Hoffmana definitivně vychyluje ručičku ve prospěch pěti hvězdiček. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $31,559,552Tržby Celosvetovo $31,700,000Čistá Fantázia tento film! __Dustin Hoffman dostal úlohu šitú na mieru a v tomto westerne kde sa pravidelne prelínajú prvky drámy a komédie absolútne exceluje a na celej ploche 2 a pol hodiny nepocítime žiadnu nadbytočnú scénku, všetko pekne ladí a pravidelne svojou ľahkosťou zabáva a keď je treba nechá nás aj zamyslieť sa nad nezmyselným počínaným ľudí. /100%/ ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump mezi indiány. Což není příliš pochvala - Hoffmanův prosťáček se prostě celý film bezcílně klátí světem, klátí při tom i všechny ženy co potká, a spíš omylem se nachomýtne snad ke všem povoláním, skupinám a událostem které se v tom období odehrávaly. A na rozdíl od Forresta nemá ani žádnou osobnost, a ani s ním není taková zábava. Možná by měl být jen průvodcem po světě vymknutém z kloubů a ukázat že američané prováděli na indiánech čistokrevnou genocidu, jenže to už dávno není žádné tajemství. A navíc těžko ukážete hrůzy genocidy, když zároveň chcete mít příjemný hřejivý film, ve kterém je místo posledního Mohykána popletený starý děda navlečený v kostýmu z placu Vinnetua co vtipkuje o kopulaci s koňmi. 6/10 ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

vahal som, vahal no nakoniec som prilepsil na styri. je to film dvoch tvari..na jednej strane vo mne vladla spokojnost z az neuveritelne dobre premeneneho indiana hoffmana, ktory vsak tolko krat osciluje na roznych poziciach, ze ma to miestami prestavalo bavit. raz je čejen, raz vojak, raz najlepsi pistolnik atd. trosku to nastrbilo araktivitu celeho diela, ktore ale aj tak posobi dostatocne nadpriemerne. 70% ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Režisér Arthur Penn si robil pred nakrúcaním rozsiahle výskumy. Sám priznal, že bol výsledkami šokovaný. (classic)
  • Masaker, ktorý vznikol po napadnutí Custerových (Richard Mulligan) vojsk v indiánskej dedine, nepriamo naráža na masaker počas vojny vo Vietname, konkrétne ide o dedinku My Lai. (vander19)
  • Hlavní hudební motiv, který slyšíme při útoku na Washita River a během bitvy u Little Bighornu, je irský popěvek "Garry Owen", který byl od roku 1867 oficiální pochodovou “hymnou“ nešťastné Sedmé kavalerie (generála Custera). (džanik)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama