Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednadvacátém století konečně všechny státy země spojily své duševní, nerostné i technologické bohatství, takže války jsou minulostí a mezigalaktické lety realitou dne. Lidstvo se tak vrhá na nekonečnou objevitelskou pouť po vesmíru. Naneštěstí však nejsou v kosmu sami. Rasa oboupohlavních dobyvatelů, označovaných kvůli jejich vzhledu za Draky, stojí jedinému právoplatnému vlastníku hvězdného prostoru v cestě. A tak vypukne mnohaletá válka.

Willis E. Davidge (Dennis Quaid) je mladý nadějný pilot bojové kosmické stíhačky. Při jednom vzdušném souboji s Draky se nechá unést zápalem boje a havaruje na zatím neprozkoumané planetě. Jeho kopilot následkem nehody umírá a tak se vzteky šílený Davidge vydá zabít Draka, jehož stroj také nedaleko dopadl. Ale není mu souzeno se pomstít. Život na planetě je těžký a nebezpečný a dva zmůžou víc než jeden. Drakovo jméno je Jeriba 'Jerry' Shigan (Louis Gossett Jr.) a vyznává drakskou víru, velmi podobnou Buddhismu a jiným východním filozofiím. Přes počáteční obtíže a nenávist se z obou mužů, respektive muže a draka, stanou přátelé. Jednoho dne Jerry zjistí, že čeká miminko, které pojmenuje Zammis (Bumper Robinson). A tím se pro všechny zúčastněné jejich život ze základu změní... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Neotřelý návod jak v sobě potlačit rasistické nálady. Vlastně skutečně neotřelý. Koho by napadlo, že Američané pošlou do světa propagaci formou sci-fi, kde se běloch zamiluje do černošského mimozemšťana, který ještě navíc otěhotní a tak se jim pak narodí chlapeček, pro kterého běloch půjde nasadit krk, aby ho dostal ze spárů nějakých vesmírných vandráků. Špičkový film, který jinak ukazuje krásnou nehostinnou planetu a sem tam i nějakou tu vesmírnou střílečku, milovník sci-fi si přijde na své, starý sarkasta také. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

předpotopní triky, nic moc masky a celkově staře působící sci-fi.. sám nevím proč, ale nějakým kouzlem dokáže vzít za srdce, i když od začátku můžete (až na drobná překvápka) celkem dobře odhadnout co se stane dál.... A jelikož je malý drak neskutečně roztomilý budete nad ním s jeho unclem držet ochranou ruku. Ovšem za nekonečným příběhem tento film pořád lehce pokulhává... ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Stále zábavný mix Robinsona Crusoe, Duny či Star Treku. Dva roky po třetích Čelistech, se Dennis Quaid a Louis Gossett Jr. společně sešli v mnohem lepším snímku, než byl ten o teroru 3D žraloků v aqua parku (tentokrát od režiséra takových trháků jako Ponorka, Nekonečný příběh či S nasazením života - Wolfganga Petersena). Jeho dobrodružný sci-fi příspěvek Můj nepřítel, je trikově poměrně slušně zvládnutou podívanou, která baví a dnes už se může honosně pyšnit přívlastkem - klasika žánru. A ne hloupá. Naopak, film má poměrně zajímavý příběh i myšlenku a je dokonalou ukázkou hollywoodské tvorby 80. let. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Novela Barryho Longyeara vyvolala svého času velký zájem scifistických fanoušků, a bylo tedy jen otázkou času, kdy se někdo chopí filmových práv. Neučinila tak kupodivu žádná z velkých amerických filmových společností, ale Bavariafilm, který si najal režiséra Petersena, známého adaptací Nekonečného příběhu.. Nicméně je pravda, že děj povídky upravil směrem k "hollywoodštině" a jak režijní styl, tak scénář odpovídá tomu, na co jsme zvyklí od amerických blockbusterů. Na druhou stranu se to projevilo naštěstí i ve výpravě a rozpočtu, takže snímek nevypadá lacině a za zmínku stojí především vynikající práce maskérů. Podobu mimozemšťana vytvořil Chris Wallas. Jeho inteligentní ještěr opravdu žije, vyjadřuje emoce, něhu, veselí, smutek i lhostejnost. Mimozemšťana si zahrál Louis Gossett Jr., a to velmi zdařile. Povedlo se mu strefit podobu "Draka" tak, že je možné mu věřit mimozemský původ. Petersen naštěstí převzal z novely to hlavní, tzn. ušlechtilou myšlenku soužití naprosto odlišných bytostí a jejich spolupráce. Na druhou stranu, některé přidané motivy hodně zavání nelogičností a ředí původní výbornou literární předlohu. Motiv kosmických pirátů pochopitelně u Longyera chybí, natož aby tito piráti, kteří zajisté disponují špičkovou technologií, potřebovali mimozemské otroky pro práci v dolech. Podobných pitomostí se ve filmové podobě pár najde, takže vysoké hodnocení není na místě, přesto v polovině 80. let šlo o nadstandartní sci-fi snímek, který je dnes neprávem pozapomenutý. Celkový dojem: 60 %. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto neznámé sci-fi a o to větší překvapení. Že nemá pro mladé diváky narozené po roce 90 co nabídnout? Blbost. Na první pohled upoutají na svou dobu velmi dobré efekty a parádní lehce ujeté masky, které se krásně obejdou i bez CGI. Prostředí planety mi přišlo dostatečně působivé. Herecky nemám co vytknout, Dennis Quaid hraje svou typickou roli sympaťáka, ale Jerry byl vyloženě parádní, jeho mimika mě naprosto dostávala. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Ze záběru na palubní počítač při Willisově (Dennis Quaid) nalezení je vidět, že se děj odehrává mezi roky 2092 až 2095. (Dinsberg)
  • Během úvodní bitvy zobrazuje počítač v Dracově lodi strukturu proteinu. (HellFire)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Reklama

Reklama