Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílné drama Kateřina Veliká vtáhne diváky na dvůr nejmocnější panovnice v dějinách, ovládaný bouřlivými politickými událostmi a všudypřítomným sexuálním napětím. Kateřina (Helen Mirrenová) vládla Rusku téměř celou polovinu 18. století. Tato silná, nezávislá, neuvěřitelně inteligentní a sexuálně emancipovaná carevna byla ztělesněním moderní ženy. Minisérie pojednává o závěru jejího vladařského života, kdy udržovala vášnivý poměr s ruským vojenským velitelem Grigorijem Potěmkinem (Jason Clarke). Ve víru skandálů, intrik a konfliktů se odehrává příběh posedlé lásky. Přestože se nemohli oficiálně vzít a byli proslulí svojí promiskuitou, zrodil se mezi nimi jedinečný a oddaný vztah. Společně přemohli své protivníky a postavili základy současného Ruska. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (42)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Červená knihovna. 1) Telenovelově ponudnělé, velmi televizní, nízkorozpočtové (z některých scén omezené finance přímo sálaly), naivní, dost ahistorické a hlavně a především - unylé._____ 2) Celkovou nevýraznost seriálu podtrhují podprůměrně napsané dialogy bez vtipu a šarmu. Použitý současný jazyk chvílemi tahal za uši (například, když Kateřina nonšalantně hovoří o některých ženách jako o lesbičkách)._____ 3) Díky herecky skvělé 74leté Helen Mirrenové se na film dalo docela dobře koukat, i když herečka musela obsáhnout alespoň v náznacích zhruba 30 let svého života._____ 4) Pak tu byli pěkní kluci: Joseph Quinn (budoucí car Pavel) - věk nezjištěn, 33letý Sam Palladio (milenec Vasilčikov), Raphael Acloque (milenec Zubov), 24letý Thomas Doherty (milenec Pavlovy ženy Zavadovskij) a další. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Za moji osobu dobré historické drama v čele s úžasnou Helčou Mirrenů, které ty panovnice zkrátka sedí. Hlavním tématem minisérie je vztah carevny s knížetem Potěmkinem, ztvárněného rovněž výborným Jasonem Clarkem. Ačkoli se může ze začátku zdát, že trochu přehrává, postupem času se na jeho výkon dá zvyknout a zároveň oceníte, že si Clark tuto roli evidentně užívá. Zde bych se jen pozastavil nad historickými nepřesnostmi. Není jich tu příliš. Zkrátka dochází k tomu, že úspěchy několika ruských generálů a politiků jsou kvůli vyprávění připsány hlavně Potěmkinovi. Jedna chyba je ovšem fatální, a to je ta, že se Německo v hloubi 18. století považuje za samostatný stát. Možná je to zjednodušení směřující k potenciálnímu americkému divákovi, který by zřejmě nepoznal, že Prusko a Německo není úplně to samé, respektive že Kateřina byla původem Němka, která musela asi pocházet z "Německa". Jinak nevím. Dalšími tématy minisérie jsou vztahy carevny se svou rodinou, dále nejbližšími milenci a spolupracovníky, respektive intriky na dvoře a mezinárodní vztahy. Zároveň se zde vyvrací mýtus o "osvícenské" panovnici, která, ač měla ráda Voltaira, vládla absolutistickému feudálnímu státu, který byl jedním z předních odpůrců velké francouzské revoluce. Takže se tedy dílo může považovat vskutku za historický seriál, neboť se tu řeší dobové postavení Ruska a barokní a klasicistní budovy a móda tedy neslouží jen jako líbivé kulisy. Pravda je, že by se některá témata dala rozvinout, ale i tak vznikla ucelená minisérie. Vizuál vypadá taky dobře. Pokud někde schází peníze na CGI, nastupuje vkusná stylizace, která tyto nedostatky takřka potěmkinovsky zakryje. Soundtrack také dobrý - spolu s úvodní znělkou. Minisérii tedy uděluji 4 Potěmkinovy vesnice z 5. ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert vynikající Helen Mirren, která i ve svém věku dokáže být šik baba. Byť celkově skvěle obsazeno a zahráno a výprava velkolepá, tak se nedalo nevšimnout jisté dramaturgické prázdnoty. Spíše než historické drama o druhé polovině života a vlády Kateřiny veliké, šlo o romantizovanou konverzační telenovelu, která se sice opírá o historická fakta, ovšem dosti a místy i nepěkně si s nimi zahrává. Stručně řečeno, hezky se na to koukalo i když se tam mnoho nedělo. Jako velké plus vidím, že z toho neudělali dvanáctidílný seriál, ale jen mini sérii s rozumnou stopáží. Helen to jednoznačně táhne, ale navíc než 2,75 hvězdičky - tedy 57% to neutáhne. I tak rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

S Katarínou Veľkou sa v poslednom čase roztrhlo vrece, no väčšinou sa všetko zameriava na počiatky jej vlády, takže oceňujem prínos niečoho nového. Netvrdím, že po historickej stránke tu je všetko v poriadku, no nebolo to ani nič hrozné. Samotná dejová linka ma ale moc neoslovila, až príliš zamerané na politický rozmer na úkor charakterov jednotlivých postáv. Na druhú stranu tu bol celkom zaujímavý vizuál, tak pekne potemnelé, to ja môžem. Priemer. 60/100 ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Nosnou linkou čtyřdílného dramatu Kateřina Veliká je vztah carevny s knížetem Grigorijem Potěmkinem, což nemusí upoutat každého. Vzhledem k tomu, že jsem o této panovnici nevěděla skoro nic, tak mě minisérie zaujala i z historického hlediska. Za vyzdvihnutí stojí vynikající Helen Mirren v titulní roli, ovšem Jason Clarke se také předvedl v plné parádě. Dále nelze opomenout skvostnou výpravu, celkově jde o esteticky působivé dílo. (70%) ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama