Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (322)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Nevinný žert dokáže rozhádat na smrt i dva obyčejné manželské páry - Novákovy (Miloš Kopecký a Stella Zázvorková) a Bartáčkovy (Iva Janžurová a František Peterka). Sousedé si od tohoto okamžiku nic nedarují, a ušpiněné prádlo či noční telefonáty jsou tím nejjemnějším, co si dokáží provést. Když má být jejich činžovní dům zbourán, všichni se radují, že nyní budou mít od svých nepřátel klid. Jenže se velmi brzy všichni setkají ve svých bytech na nově vystavěném sídlišti. A válka může pokračovat... Téma je sice stále velmi aktuální, leč ani v reálu, a nakonec ani v tomto filmu to už tak velká sranda není. Podobné nevinné žertíky mohou velmi rychle přerůst v to, že někomu rupnou nervy, a končí to vystřílenými rodinami nebo něčím podobným. Možná proto jsem se nějak nedokázal bavit ani u tohoto filmu, byť se všichni čtyři hlavní protagonisté snaží seč jim síly stačí (Luďka Sobotu ani Dášu Veškrnovou radši počítat nebudu, neb jejich přítomnost na obrazovce byla holým utrpením). Takže hvězdičky za oba manželské párty (mohou se o ně třeba porvat :) )... ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Skvělý český film, který pobaví klidně i celou rodinu. Jak je známo první díly jsou vždy lepší a jinak tomu není ani u tohoto filmu. Skvělé obsazení do hlavních rolí a komické scény, takřka jakoby z oka vypadly českému temperamentu. Vždy, když si vzpomenu na to, jak to v dnešní době je s českou kinematografií, tak se pousměji nad tím, že máme ještě pořád podobné filmy jako je tento, který nám tu filmovou reputaci zlepšují. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Závisť a malomeštiactvo v susedských vzťahoch v trochu zastaralom filme. Zostarol možno aj viac ako predvojnové filmy s Novým. Zabaviť sa pri ňom dá, len presun do paneláku je rýchlejší, ako by som čakal, až som si musel overiť, či som niečo neprespal. –––– To mi nechceš říct, že ládujou řízky každej den. A my žužláme tlačenku s cibulí. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Čtyřka Kopecký, Janžurová, Peterka a Zázvorková nemá chybu stejně jako jejich sousedské žertíky ve starém pavlačovém domě, které jsou občas na hranici škodolibé dokonalosti. Bohužel selhala zpočátku slušně našlapnutá gradace, kterou zboural zásadní dějový zvrat. Přes veškerou snahu jmenované čtyřiky už se ji nepodařilo znovu nastartovat a stejně tak ani můj zájem. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Naprosté plýtvání skvělým hereckým materiálem. Název může svádět k mylnému očekávání podobného dílka jako bylo Lipského Čtyři vraždy stačí, drahoušku z roku 1970... Ale to je pouhá podobnost názvu. Schulhoffův film je sled nesmyslných naschválů, které si dělají dvě sousedící rodiny. Téměř 100 minut sledovat jak se Kopecký, Zázvorková a Janžurová ztrapňují v blízkosti blekotavého Luďka Soboty, ve filmu, který měl očividně být blízký typicky české, škodolibé, nepřející rodině. Děkuji, nchci. Je to tak trochu předzvěst Troškových hoštických komedií, ve kterých se humor skladá z všelikého křičení a lidské nepřejícnosti. Jenže Troška tehdy natočil dobrý film (mám na mysli samozřejmě pouze Slunce, seno, jahody), což se Petru Schulhoffovi nepodařilo. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Film vznikal jako tzv. „normalizační komedie“, tedy jedna ze ztřeštěných komedií, od nichž si soudruzi na začátku 70. let slibovali, že pomohou lidem zapomenout na nedávnou invazi okupačních vojsk. (rublik05)
  • V závěrečné scéně čekají René Novák (Luděk Sobota) s Naďou Kovalovou (Dagmar Veškrnová) před obřadní síní. Ve skutečnosti se natáčelo před budovou Fakulty strojní ČVUT v pražských Dejvicích. (Merťas)

Reklama

Reklama