Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (637)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

A začína sa prierez najlepšími ČS, českými (slovenskými asi ťažko) filmami, ktoré doposiaľ človek nevidel, no jednoznačne by mal. “Domáca” tvorba by mala byť prelúskaná ako prvá, no a ako prvý dostal priestor tento skvelý námet plný hercov, ktorí by si ako jediní zaslúžili prívlastok - celebrity. Nie tí dofetovaní čuráci zo Smotánky. “Kulový blesk” je skutočne výborný film, nie komédia, ale film, plný situačných scén zo života, ktorý podstatne vystihuje zmýšľanie obyčajných ľudí v tamtej doby. Veľmi spokojný .. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Vynikající film od známé dvojice Svěrák a Smoljak o stěhování. A že to není ledajaké stěhování. Hned 12 rodin se stěhuje. Nezapomenutelné výkony známých český herců jako např. Rudolfa Hrušínského nebo Josefa Abrháma. Například nácvik stěhování je úplně super. "Ta půdička se vám opravdu povedla, ta se mi líbí." :D ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Koniec sedemdesiatych rokov nebol pre československú, presnejšie povedané českú, komédiu príliš priaznivý. Nájdeme tam crazy komédiu Což takhle dát si špenát, sci-fi komédiu Zítra vstanu a opařím se čajem a podobné pokusy. Nad šedý priemer vynikli originálna Adéla ještě nevečeřela a Kulový blesk. I keď pravdupovediac Kulový blesk u divákov bodoval predovšetkým hojnou účasťou vtedajších populárnych hercov a u mňa osobne najmä dvojicou Smoljak-Svěrák s ďalšími cimrmanovcami. Z dnešného hľadiska je to už poriadne zostarnutý film, ktorého nuansy mladý divák ani poriadne nepochopí. Tri hviezdičky sú v podstate z milosti, pretože mi na spočítanie počtu zasmiatí postačí jedna ruka. Výskyt Kulového blesku v prvej trojstovke najlepších filmov všetkých čias je pre mňa väčším pobavením, než celý film. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Další velmi přeceňovaná věc dvojice Svěrák – Smoljak /Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero/. Zatímco u těch dvou jmenovaných snímků více méně schytávám nějaký dobře zpracovaný originální námět, výrazní komediální spád i důvod, proč jde o kultovní filmy (byť mě zrovna možná nenadchly), zde mám místy pocit, že se to celé nepovedlo vůbec. Jistou hodnotu tomuto filmu dodávají dva mistři různého oboru - Rudolf Hrušínský a Karel Kalaš. Doslova geniální je úvod ve stylu cimrmanovským seminářů, kde Rudolf H. přednáší za doprovodu nejrůznějších otázek (včetně hezké opakované hlášky s nabídkou staré dobré brazilské kávy!) plán nezvyklé akce, pan Kalaš zase dostal své sólo uprostřed filmu, kde předvádí svojským stylem árii z Mozartovy opery. Škoda, že tak pěkný není dle mého názoru celý film. Skoro všechno ostatní v nezvyklém režijním spojení Podskalský + Smoljak se tváří sice taky jako komedie, ale uvnitř to na mne působilo jako depresivní drama na pozadí šílených nesmyslů. Všechny ty gagy občas mají svůj vtip, ale v tak strašně pomalém spádu a depresivní atmosféře budí spíše dojem dalších hluchých míst, jenž působí směšně a trapně současně (násilná havárie auta do plotu při předvádění vynálezu, hluchá svatba důchodců, půlnoční rámus s nácvikem stěhování a opilým Abrhámem,..). S odstupem času může být přidanou hodnotou akorát neideologické zobrazení života lidí za socialismu, ale jinak to podle mého názoru hodně zestárlo. Ale poté, co jsem před časem film v polovině s nechutí vypl, je to pokrok a já konečně dostal chuť na dobrou brazilskou kávu, mistře...! (55%) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kulový blesk učitě spadá do zlaté éry české komedie. V té době humor dělali lidé co to opravdu uměli, což už dnes bohužel není pravda. A i kdyby tento film byl ve své době horší než ostatní, a on není, tak by nabyl hodnot plynutím času, vzhledem k tomu co se točí dnes. Je zde ceůá skvadróna prvotřídních herců a skvělý scénář. Také se mi líbila ústřední melodie. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (42)

  • „Když jsem Kulový blesk viděl asi po třech letech na jednom festivalu, tak jsem se u toho pořád musel smát. Vedle mě seděl filmový kritik a hrozně se pohoršoval nad tím, že se směju sám sobě,“ uvedl Ladislav Smoljak. (SONY_)
  • Impulsem pro psaní scénáře bylo pro Ladislava Smoljaka se Zdeňkem Svěrákem vyprávění jejich známého, literárního kritika Vladimíra Karfíka o tom, že se zúčastnil čtyřsměnného stěhování, které bylo velice náročné. A tak to celé musel organizovat člen Akademie věd. „Řekli jsme, to je dobrý! Jen z toho uděláme stěhování ještě v daleko větším měřítku. A už jsme si na papír začali malovat jednotlivé rodiny a jejich možné povahové vlastnosti,“ prohlásil Svěrák. (alonsanfan)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama