Reklama

Reklama

Slasti Otce vlasti

  • angličtina Pleasures of the Father of His Country
Československo, 1969, 101 min

Režie:

Karel Steklý

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Karel Beníško, Bohumil Bezouška, Vilém Besser, Jaroslav Cmíral, Josef Elsner, Karel Gott, Jana Kasanová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař… Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého, vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku niečo ako od Monthy Pytonovcov, alebo Mela Brooksa, ale väčšinou taký normálny historický film s úsmevnými momentami. Popravde by som si radšej pozrel buď regulérnu historickú záležitosť, alebo bláznivú komédiu. Keď je zase v nejakom filme ožratý Čech a robí blbosti, za nijako zvlášť vtipné to nepovažujem. Chyba je aj na mojej strane, pretože históriu tohto chlapíka zrovna v malíčku nemám, film by som si určite užil viac ako znalec histórie. Či už prekrývaním jednotlivých udalostí so skutočnosťou, alebo zabávaním sa na ich modifikáciách. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Paráda, bez výhrad - skvělí herci (půvabná Kolářová), nádherná hudba, děj a scénář naládovaný skvělými hláškami jak válečný kanón ("Doufejme, že Francie není tak rozkradená jako Čechy" => jak nadčasové :-D). A navrch laskavý humor. A skoro mám dojem, že jsem viděl dost možná nejlepšího Jana Lucemburského v podání suveréního Kopeckého. ()

Reklama

Finskej 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě jedna z nejvtipnějších (historických) komedií, která u nás kdy vznikla. Veselá, jiskřivá, duchaplná. Člověk se skoro občas až diví, jak je možné, že takový scénář někdo nedokáže napsat i dnes... Dvojice Kolářová - Hanzlík je už dnes málem certifikát kvality, Kopecký exceloval a nic jiného by se od něj ani nedalo čekat. Ale stranou nezůstávají ani prohnaní Italové v podání Menšíka a Kostelky a scénky z válečnického kupčení v roztříštěné středověké Itálii nemohou nepobavit (a přitom možná odpovídají historické skutečnosti:). Snad jedinou vadou na kráse jinak dokonalého filmu je to prkno Gott, který, snad z dobové povinnosti, musel projít s písní na rtech i tímhle opusem, ale přes to se člověk přenese. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příjemné nahlédnutí do historie z malinko jiného pohledu/nadhledu. Celkem mě překvapilo, že hlášky z tohoto snímku nezlidověly. Jsou totiž vynikající. Humor zde obstarával Jan Lucemburský a musím se přiznat, že jsem se smál skoro každé jeho větě. Bohužel zde zastával pouze minoritní roličku. Naopak mi příliš nesedl Jarda Hanzlík v roli 2. největší Karla v českých dějinách. Tím prvním je božský Kája, který se zde shodou okolností střihl krátký pěvecký výstup. Příjemný prostředek, kterak si osvěžit znalosti z naší historie nabyté na základní škole. Malinko mě mrzí, že snímek nepůsobí dojmem 14. století, nýbrž dojmem doby vzniku. Lze to spatřit zejména v interakci postav. Netvrdím, že je to zle. Na diváky tak působí mnohem přirozeněji, než by tomu bylo jinak. Nicméně mi to malinko překáželo. Lepší tři! Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel kulyk. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Tady to zazdím, tady to vybourám a sem dám dveře'' :-). ---- Je zajímavé, že Steklý točil celkem zajímavé věci, než sklouzl k prokomančovské tvorbě a svůj otisk v československé kinematografii zazdil Hrochem (1973) což je asi nepřekonatelné dílko... Středověk nebyl žádná sranda, ale tohle netradiční pojetí našeho krále Karla IV. je prostě pohodová věc. Tvůrci na látku nahlédli hodně z vysoka a vznikla z toho velmi milá komedie. Jak zde padlo skvělý byl nejen Hanzlík a Kolářová, ale i Jan Lucemburský - Miloš Kopecký. Velmi potěšila i výprava, která ladila s dobou. Nikde nic nepřekáželo a některé exteriérové průhledy krajinou na jedoucí rytíře byly jak z Vláčila. Śkoda jen, že se kamsi vytratila ta velká Karlova víra v Boha... I když v mládí coby rytíř a šlechtic dělal nejednu skopičinu, pořád byl velice zbožný člověk. Já tedy dávám za 4 pletací jehlice. * * * * ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Jan Procházka slíbil Jaromíru Hanzlíkovi roli v připravovaném filmu, ale jak šel čas a nic se nedělo, Jaromír tomu přestal věřit, avšak po roce přišel scenárista s hotovým scénářem a hlavní rolí Karla IV. (sator)
  • Původní název filmu byl Králova učňovská léta. (raininface)
  • Ve filmu si zahrál jednu malou roli i Hanzlíkův otec František Hanzlík (1914-1995), který byl také hercem, převážně ale divadelním. (formelin)

Reklama

Reklama