Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let je autorskou Biblí Quentina Tarantina, který v tomto opusu definoval základní prvky své režisérské poetiky a vytvořil dílo rozněcující náročné kritiky na festivalu v Cannes, levicové a pravicové intelektuály i zedníky dopřávající si po těžké šichtě trochu oddychu. Pulp Fiction je multižánrovým opusem, který přetéká fetišistickými detaily a popkulturními odkazy a zároveň dokonale funguje jako svrchovaně napínavý film rozvržený do inovativní příběhové struktury. Chcete vidět homosexuální znásilnění sbližující dva nepřátele na život a na smrt? (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (2 928)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Experimentálně jsem zjistila zajímavou věc. Pustila jsem si (asi tak pátá projekce za celý můj život) Pulp Fiction večer, když jsem byla hodně unavená, ale nechtělo se mi ještě spát, s tím, že se pobavím a pošmáknu si na přerývané kapitolové dramaturgii (vše míněno v tom tom nejlepším znova smyslu). No ale jak jsem tak na to koukala, tak mi to skoro vůbec nepřipadalo zábavné ani cool. A tak nějak jsem si ve své unavené hlavičce sesumírovala názor, že film je obecně brán jako vtipný, protože on sám nám říká, že je vtipný, personifikováno ve scéně, kde Jimmy aka Tarantino aka Režisér říká, že chlapci v tričkách vypadaj jako kašpaři. A co mu na to Jules odpoví? Odpoví mu: "Jsou to tvoje hadry, trotle." (Parafrázuji.) A s touto filosofickou myšlenkou na rtech odcházím. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Víš, co mi teď vrtá hlavou? Není to kafe v mý kuchyni. Je to mrtvej negr v mý garáži." Pulp Fiction pro mne znamená největší kult všech dob. Patrně navěky mi zůstane záhadou, jak se Quentinovi podařilo dostat takové množství morálně pokřivených postav do tolika absurdních situací, nechat je vést nekonečně vtipné dialogy o neskutečných kravinách a ještě způsobit, abych se uprostřed všeho toho organizovaného násilí tak královsky bavil. Jako zarytý fanda morálních kvalit Mirka Dušína bych se měl za lásku k takto pokleslé tvorbě stydět, ale já se prostě kdykoli rád vrátím k Mazanýmu králíčkovi, občas si z nudy píchnu adrenalin do srdce, pravidelně si zajedu do Cože pokecat anglicky a když mi v restauraci k borůvkovým lívancům automaticky nepřinesou vanilkovou colu, tak okamžitě volám pana Wolfa. A pokud mi špatně namasírujete nohy a schováte se přede mnou v Indočíně, tak na vás samozřejmě bude ve čvrtlibráku se sejrem číhat Jules, kterej vás sejme, protože "Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností, sobectvím a tyranií lidské zloby......" ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack: 1. Misirlou - Dick Dale & His Del-Tones ,2. Royale With Cheese - John Travolta ,3. Jungle Boogie - Kool & The Gang ,4. Let's Stay Together - Al Green ,5. Bustin' Surfboards - The Tornadoes ,6. Lonesome Town - Ricky Nelson ,7. Son Of A Preacher Man - Dusty Springfield ,8. Bullwinkle Part II - The Centurians ,9. You Never Can Tell - Chuck Berry ,10. Girl, You'll Be A Woman Soon - Urge Overkill ,11. If Love Is A Red Dress (Hang Me In Rags) - Maria McKee ,12. Comanche - The Revels ,13. Flowers On The Wall - The Statler Brothers ,14. Personality Goes A Long Way - John Travolta ,15. Surf Rider - The Lively Ones ,16. Ezekiel 25:17 - Samuel L. Jackson , ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Těžko bychom asi hledali film, který víc poznamenal dějiny moderní kinematografie (tj. zj. 90. let), či podnítil tolik mladých režisérů, aby se jeho styl pokusili napodobit (za všechny Guy Ritchie). Když odmyslíme tuhle záležitost, zbude nám i po deseti letech čerstvý a dravý film, balancující černý a suchý humor s akčním příběhem, plným hlášek, které zná snad každý. Tyto hlášky a vůbec celé kouzlo Pulp Fictionu se opírá o dva pilíře - scénář (naprosto zasloužený Oscar) a herecké výkony, kde především Uma Thurman a John Travolta předvádějí možná nejlepší výkony svých kariér (pro Travoltu to platí samozřejmě jednoznačně). A ty scény - "Cedule s nápisem sklad mrtvejch negrů", "Já jsem Uši a ty jsi až po uši v hovnech", "Ezekiel", "Jack Rabbit Slim twist contest", "Adrenalinová injekce, aneb musíš ji třikrát bodnout", "Basebalku nebo katanu aneb tvoje prdel pozná středověk" a desítky dalších. Chápu, že se to někomu nemusí líbit, jistě by se to nemělo nekriticky vynášet do nebes... ale já nemůžu jinak...Mimochodem, dřív než jsem viděl Pulp fiction v originále jsem to zhlédl asi šestkrát dabované a už nemůžu jinak... Nikdo nenamluví Marsluse líp než mistr Vydra! 100% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Vrátim sa skôr, ako povieš čučoriedkový koláč." - "Čučoriedkový koláč." - "Zasa až tak skoro nie, zlato." Dalo by sa povedať, že pred Tarantinom slovo ´kultový´ existovalo, ale neplnilo funkciu. Prvý odvážny krok urobil Harvey Keitel, keď hral v Quentinovom ostrom debute GAUNERI, no hoci to nebol normálny spotrebiteľský film, napriek tomu nemali PULP FICTION: HISTORKY Z PODSVETIA jednoduchý pôrod a „uveriť v Quentina“ (aby sa projekt vôbec mohol začať nakrúcať) museli také mená, ako Bruce Willis či John Travolta. Vlastne skôr Bruce Willis, lebo Travolta sa v tom čase ZASA nachádzal v „slabšom“ období (= bol vďačný za všetko). Rola nájomného vraha ho znova vrátila na vrchol hollywoodskeho Olympu. Z ďalších hercov, dovtedy neznámych, Tarantino urobil hviezdy (Jackson, Thurmanová) a i vedľajšie roličky zapratal osobnosťami (Rhames, Walken, Roth) a povestnými dialógmi, scénami (tanec) a nápadmi (kufor). Snímka naplno dokázala, že „nezávislý film“ môže získať veľké ceny a zarobiť desiatky miliónov dolárov. A byť zábavný. ()

Galerie (247)

Zajímavosti (332)

  • Málo známý odkaz na film, prostřednictvím scény, kdy Butch (Bruce Willis) zastřelí Vincenta (John Travolta), se nachází i v ceněné a cenami ověnčené, české hře „Mafia: The City of Lost Heaven“. V misi „Běžná rutina“, poté, co se dostaneme do motelu, můžeme nejdříve jít do jednoho z pokojů ve druhém patře, kde nalezneme zbraň Thompson 1928 a lékárničku. Až, když vyjdeme na chodbu, a jdeme ke schodům, spouští se zvuk spláchnutí, vychází známý „gangster z toalety“ a nastává, byť kratší, situace velmi pravděpodobná a similární té z filmu. (AlDelon)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Bruce Willis a John Travolta v novém filmu

Bruce Willis a John Travolta v novém filmu

16.05.2021

Hvězdy kultovního snímku Pulp Fiction Bruce Willis a John Travolta si po necelých třech dekádách zopakují spolupráci. Oba se totiž objeví v novém akčním filmu Paradise City. Snímek chystá režisér… (více)

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

O čem měl být Tarantinův Star Trek?

10.08.2020

Dnes ráno sfoukneme dvě novinky naráz. Tou první je, že nová prezidentka studia Paramount Pictures Emma Watts stopla vývoj všech tří chystaných Star Trek projektů. Ty zahrnovaly Tarantinův mládeži… (více)

Star Trek 4 našel režiséra

Star Trek 4 našel režiséra

20.11.2019

…a není jím Quentin Tarantino. Na eRkovou verzi Star Treku od režiséra Pulp Fiction nebo Hanebných panchartů si nejspíš budeme muset ještě nějakou dobu počkat, mezitím ale studio Paramount najalo… (více)

Reklama

Reklama