Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nedlouho po pohádkové zakázce pro západoněmecké myslivecké spolky se Vorlíček se Svobodou pokusili o sondu do etiky normalizované socialistické armády. Pod variacemi na silnou melodii se střídají ty nejbanálnější obrazy ze zaniklého světa paruk, které zachycují Prahu jako epicentrum ošklivosti, z něhož by bylo krásné utéci, kdyby však bylo kam, což ovšem nejde, protože venkov je podobně neobyvatelný. To ovšem z filmu vyplývá spíše bezděčně. Režisér jinak všemu nasazuje masku spokojeného soužívání opravdu přesvědčivě. Laskaví desátníci a otcovští důstojníci, neúplatní, svědomití, ale chápaví, sokratovsky vedou své zelené výhonky k slunci a nezáleží na tom, že jeho umělé světlo orientuje jen k prostředečně uvažujícím praktikům, do života, který je jen divadlem, jakkoli kolektivizovaným. Vorlíček nezastírá, že všechna světla zacílil na žumpu, ale sentimentálním brumendem nechal přehlušit všechno – i všechny. PS: Skvělé Smyczkově Krajině s nábytkem se často vyčítá nezvládnutá inspirace Létem s Monikou; o deset let dříve zde vzniknul film, který se Bergmanovou studií neinspiroval, ale příbuzné téma zpracoval tak, že si na severského mága nikdo ani nevzpomněl – jako laxativum. Špína. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já tě zaškrtím jako holuba !!" - "Slyšels to ?? Na to ale musej bejt dva !! Jeden aby škrtil a druhej aby držel.. A nesahej na mě nebo ti urazím palici !!" No, ty Vo(r)le !! Teda vlastně Vorlíčku..;) To byla ale rozkošná, jak říkáme u nás na Moravě, kokotina !! Vykastrovaný Václav Vorlíček se v téhle naivní normalizační báchorce, agitka neagitka, vyznává ze své lásky k povinné vojenské službě, za vydatné pomoci Václava "kam vítr tam plášť" Oplustila, mi(ni)stra(nta) oné krásné komunistické estrádní zábavičky.. Ale zato náš Laďa, jak ten se nám vybarvil, když si snad taky střihnul jedinou nečernobílou postavu "milujícího"otčíma Pacholíka.. Jak ten se nám tady zase rozjel !! A právě už jen kvůli Vladimíru Menšíkovi, věrohodnému jako málokdo, stojí tenhle uvědomělý snímek vlastně vůbec za vidění.. Nicméně ten symbolický vtípek s tím luxusně kýčovitým paroháčem, co ho Hanzlík v roli naprostého idiota dostal jako svatební dar, mě hodně pobavil.. A Josef Somr ?? Ten hokej měl za to, že s láskou dělal bráchu kdejaký švadlence.. Vojna přece není kojná, Pepiku !! ;) ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tak film agitkou bezesporu je, ovšem né vojenskou, ale spíš takovou frojdovskou. Neb bimboň Hanzlík, než si poprvé zastrčí, by vyhrál s přehledem mistrovství světa o největší trubku. Ovšem poté, co mu Kotrbová ukáže osmý nebo kolikátý div světa, stane se z něj nepřekonatelný superman, který na motorce brázdí jakkoli široké a hluboké toky a s výjimkou svých rodičů se nebojí ale vůbec nikoho, dokonce ani prokurátora né. Pravda, na jeho inteligenci zásun vliv neměl a ta tak zůstala na úrovni poslance za SPD, neboť Hanzlík vůbec neprohlédl průhlednou lest Kotrbové, která pod záminkou těhotenství ho donutí k manželství. A on pak musí smutně odpovědět na kapitánovu otázku "jak se vede dítěti" větou "s tím dítětem to nějak nevyšlo!". ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Zajímavý rodinný film, kde většina herců hrála v úloze, ve kterých je moc neznáme. Téma výchovy malého kluka, které se nakonec zhostí úplně cizí "táta", je na tu dobu, kdy film vznikl, taky dost netradiční. Velmi dobrou úroveň filmu podporuje i nádherná hudba Karla Svobody. Musím upřímně říct, že po každém zkouknutí se mi tento film líbí víc a víc. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Aj ja som bol dva roky na vojne. Ale takýto ideál, to je trocha moc. Z chlapca urobili chlapa. Aj z nás urobili chlapov, ale takých, že keď som sa pozrel na uniformu tak mi bolo ...!!! Teraz len spomínam na chalanov s ktoríme sme spolu prežívali tie dva roky??? Film je dosť ideologický , ale dá sa...60%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Vojaci vo filme jazdia na motorkách typu Jawa Bizon a Jawa 90. (Raccoon.city)
  • Vítězslav Jandák má na začátku filmu paruku, než se dá „ostříhat“ na rozkaz velitele. (M.B)

Reklama

Reklama