Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (450)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co si neutopím, to nemám." Jsem řádně vychovaný, takže do vody vcházím zásadně oblečený, nevypouštím bubliny a z vody vycházím vždy suchý. Taky pěstuju lekníny v posteli, dušičky mám pečlivě evidované a představa, že by mě někdo chtěl vystěhovat z vlhka mne přivádí k nepříčetnosti. Takže, Mráčku, pojď si pro jednu do čenichu, ať se s tebou můžu pobavit. Vlastně ne, nechoď. S JUDr. Mráčkem se totiž člověk ani vodník zase tak moc nezasměje, ale Jana je mi moc sympatická a ta vodnická pakáž taky umí být řádně zábavná. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Macourek a Vorlíček jsou takovej Shakespeare naruby, on svými "typickými scénami plných mrtvol" ( (c) náš učitel češtiny) svá dramata končil, pánové těmito scénami svoje díla začínají. Což ovšem neznamená, že by jejich filmy automaticky končily šťastně, např. v tomto došlo ke zbourání historického skvostu na Kampě. Škoda, že se Hanzlíka nepodařilo včas utopit! Zatímco v jiných případech touhu nadpřirozených bytostí po tom, stát se člověkem, absolutně nechápu, tady v případě Šafránkové mi přijde zcela odůvodnitelná. Neboť mezi vodníky neměla žádný výběr, pokud byli všichni mladí stejní klouzci jako Hrzán s Masopustem. Čímž teda rozhodně nechci říct, že by Hanzlík byl nějakou výhrou v loterii. Zato moc nechápu takovýho Řehoře, ten si coby člověk rozhodně pohoršil, jako vodník totiž musel mít strašnou sílu, když dokázal kosou jedním máchnutím čistě amputovat Hrzánovi nohu. No, jinak je škoda, že už vymřeli, zvídavý člověk se už tak nemá šanci dozvědět odpovědi na všelijaké otázky, např. když jsou nesmrtelní, od jakýho bodu přestávali stárnout? ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Jo, pan Vorlíček je prostě hodně originální režisér. Minimálně co se týče témat. Jak utopit Dr. Mráčka je další z jeho fantasy komedií, ve kterých je kladen důraz na atypicky vtipné momenty a absurdnost. Nutno dodat, že se opět jedná o povedení dílo, s vynikajícím obsazením, scénářem a muzikou. Nebýt až moc skriptového scénaře, dám i pátou hvězdu... Znala panna pána... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Ja osobne mám tieto filmy od našich českých susedov ohromne rád. Môžem ich vidieť miliónkrát, nikdy ich nemať dosť, vždy sa zasmiať na mojich obľúbených hláškach a vidieť talentovaných hercov ako boli napríklad Vladmír Menšík alebo Miloš Kopecký, ktorí dávali do filmov ohromného ducha a charizmu a humor, ktorý ich robí jedinečné. A Jak Utopit Dr. Mráčka nie je výnimkou. Pre mňa je tento film radosť sledovať, kedykoľvek je v telke a pripomenúť si tú ohromnú dávku zábavu, ktorú som pri nich strávil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Prosím dívku, která mě zachránila, aby se přihlásila, neboť….co neboť? To nemá konec.“ - „Ale z právního hlediska je to přípustné, nemyslíte?“ A Jindra si s tou právničinou nedá pokoj, až mu kvůli tomu v márnici ukradnou oblečení. Jana ho sice má ráda a dává pozor, aby si neudělal boule na duši, ovšem co rodina, do které se může přiženit? Karlovi to možná neklapne s tlačenkou, ale v záloze má Růženku, Bertík nerad topí po pracovní době, Alois seče trávu i s nohama, Wassermann mění konkurenci na škrpály, Polly kšeftuje s hrníčky, Matylda nějak nakynula, a aby to nebylo málo, ze zahraničí dorazí neodbytný svůdník, kterému je jedno, zda to bude v potoce po pstružím způsobu či bahně…Těch podařených frků, které těží se střetu lidského a vodnického světa, je tam pěkná řada, škoda jen, že filmu občas trochu dochází dech (i přes podařenou trikovou stránku), proto ty solidní 4*. „Moje bublanina!“ - „Pardon, pardon, to je tady toho pána. Už je s ní léta ženat.“ - „S moučníkem? Jindřichu, ty se tomu nedivíš?“ - „No tak…každej sme nějakej, že?“ ()

Galerie (19)

Zajímavosti (60)

  • Aby sa nafúkol sifón pod umývadlom, do ktorého vošiel pán Wassermann (Miloš Kopecký), bola použitá na strieborno natretá duša z futbalovej lopty. Miloš Kopecký doň vchádza dekoráciou vrchného rámu umývadla a následne sa šmykľavkou zvezie mimo záber. (Raccoon.city)
  • Když se Wassermann (Miloš Kopecký) mění v rybu, lze v levé části obrazovky na zdi spatřit, jak z obrazu odchází jeho stín. (tyna97)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama