Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Prosím dívku, která mě zachránila, aby se přihlásila, neboť….co neboť? To nemá konec.“ - „Ale z právního hlediska je to přípustné, nemyslíte?“ A Jindra si s tou právničinou nedá pokoj, až mu kvůli tomu v márnici ukradnou oblečení. Jana ho sice má ráda a dává pozor, aby si neudělal boule na duši, ovšem co rodina, do které se může přiženit? Karlovi to možná neklapne s tlačenkou, ale v záloze má Růženku, Bertík nerad topí po pracovní době, Alois seče trávu i s nohama, Wassermann mění konkurenci na škrpály, Polly kšeftuje s hrníčky, Matylda nějak nakynula, a aby to nebylo málo, ze zahraničí dorazí neodbytný svůdník, kterému je jedno, zda to bude v potoce po pstružím způsobu či bahně…Těch podařených frků, které těží se střetu lidského a vodnického světa, je tam pěkná řada, škoda jen, že filmu občas trochu dochází dech (i přes podařenou trikovou stránku), proto ty solidní 4*. „Moje bublanina!“ - „Pardon, pardon, to je tady toho pána. Už je s ní léta ženat.“ - „S moučníkem? Jindřichu, ty se tomu nedivíš?“ - „No tak…každej sme nějakej, že?“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přenos pohlavním stykem nebo transfúzí je u viru člověčiny stejný jako u HIV, akorát tady bacha i na krvavou tlačenku.. Tenhle vodní svět byl vystaven tak podivně, že jeho pohlcení socialismem bylo nevyhnutelné a je škoda, že té plejádě vynikajících herců (od tradičně plačtivého Řehoře až po arcipadoucha Kopeckého) neumožnil scénář něco víc než jen odchod na ROH o půl třetí.. Až teď mě napadla jedna věc. Ano, Bedrna je famózní a Zavřel otázkou zvyku a ta možnost tu nebyla ani hypoteticky, ale Menšík by byl skvělý dabér Homera Simpsona.. ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Prý pohádka, pche. V dětském věku jsem tenhle film vnímal jako smutné drama. A to nejen kvůli hořkému konci, ale především pro celkové vyznění. Chudáci vodníci se přežili a v moderní společnosti pro ně není místo. Alespoň lidé kolem působí, jak kdyby se vyloupili z pravověrné pohádky. I když jsou konfrontování se sebenemožnější situací, nepřijde jim to vůbec divné. Po letech jsem docenil mazaně vymyšlený scénář, který sice nenabízí přehršel vtipných scén, ale zato obsahuje několik silných vypravěčských linií. A i toho humoru je v něm dost. Jakési pachuť filmu ovšem zůstala. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tuto komediu mam z detstva celkom prijemne spomienky. Sice som vtedy nikdy nechapal, o co tam vlastne slo, ale to skakanie do umyvadla alebo do akvaria, premeny na ryby a naspät na cloveka, rozpravajuce salky, jednoducho vsetky tie trikove zabery ma vzdy fascinovali a bavili a ani sa necudujem, ze to natocil moj oblubeny reziser Vaclav Vorlicek. DIVKA NA KOSTETI (1971) sa mi pacila o nieco viac, ale aj tato komedia ma nieco do seba a dokaze aj dnes prijemne pobavit. _______ Libuše Šafránková - (Jana) +++ Jaromír Hanzlík - (Dr. Jindřich Mráček) +++ František Filipovský - (Správce půjčovny loděk Bertík Vodička) +++ Miloš Kopecký - (Wassermann) +++ Vladimír Menšík - (Karel) +++ Zdeněk Řehoř - (Alois) +++ Stella Zázvorková - (Doc. Mráčková) +++ Míla Myslíková - (Matylda) +++ ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jedinečná a dokonalá práce dalšího geniálního spojení československé kinematografie Macourek-Vorlíček. Triky používané v tomto snímku, by se mohly pouštět jako názorná školní pomůcka v Holywoodu. Tohle byli a jsou mistři svého oboru. Vše co dokázali vymyslet, zamotat a zase dějově rozplést, dokázali i natočit. Pomocí zrcadel, kamery, trpělivost a optického klamu dokázali vše, co je napadlo. "Copak se stalo, Karlíčku, ále Lojzik mu usek nohu, ale neni to nic vážnýho" ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Voda, do ktorej herci vchádzali, bola vždy ohrievaná, aby sa nevystavili prechladnutiu. (Raccoon.city)
  • Špunt v lodi, po jehož vytažení má dojít k zaplavení loďky, je navrtán nad hladinou vody. (sator)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama