Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

campix 

všechny recenze uživatele

Další z legendárních komedií, kterou dávají v českých televizích při každé sebemenší příležitosti a stále neztrácí nic na své zábavnosti a šikovném nápadu, co se týče děje. Navíc přeplněná filmovými hvězdami z 70tých, která byla přímo nabitá vynikajícími českými komediemi. Ani se mi nechce uvěřit, že člověk co stojí za takovými legendami dokáže v dnešní době stvořit taková zvěrstva jako je nová Saxána. Hold pan Vorlíček nectí heslo : V nejlepším přestat. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Jak utopit Doktora Mráčka je pro mě nejsympatičtější ztvárnění vodníků co jsem viděl. Je pravdou, že postrádá klasického pohádkového - zeleného hastrmana, který dělá brekeke, ale tohle je taky svým způsobem modernější klasika. Vodníci cestují umyvadlem, mají zatopené sklepy a chtějí utopit Mráčka. Když k tomu přidáme i skvělé české osazenstvo herců není co řešit. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V každom prípade klenot československej kinematografie zo zlatých sedemdesiatych rokov. Jedna z najlepších tunajších komédií vôbec. Dnes umývadlové triky pôsobia tak trochu smiešne, ale v tej dobe to bol snáď trikový unikát. Herecké tutofky, medzi ktorými jasne vládne Miloš Kopecký, nasleduje Vladimír Menšík, František Filipovský a Libuše Šafránková, čo je milota sama o sebe. Film na opakované pozretie, nikdy neunudí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co si neutopím, to nemám." Jsem řádně vychovaný, takže do vody vcházím zásadně oblečený, nevypouštím bubliny a z vody vycházím vždy suchý. Taky pěstuju lekníny v posteli, dušičky mám pečlivě evidované a představa, že by mě někdo chtěl vystěhovat z vlhka mne přivádí k nepříčetnosti. Takže, Mráčku, pojď si pro jednu do čenichu, ať se s tebou můžu pobavit. Vlastně ne, nechoď. S JUDr. Mráčkem se totiž člověk ani vodník zase tak moc nezasměje, ale Jana je mi moc sympatická a ta vodnická pakáž taky umí být řádně zábavná. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě vždy fascinovalo nasazení, s nímž tehdejší herecká elita deklamuje své stupidní repliky. Bože, naprostá většina dialogů v tomhle filmu se vážně nedá poslouchat. Ne, nikdy jsem téhle komedii nepřišel na chuť, protože mě její humor nikdy neoslovoval. A za sebe nemám dokonce problém prohlásit, že tahle Vorlíčkova slátanina nemá daleko k Anně proletářce - Kopecký to coby vykořisťovatelský buržoust dostane v závěru pěkně sežrat a pracující třída vodníků dojde k uvědomění, včetně mladičké Šafránkové, která rovněž procitne ze svého reakčního individualismu a pochopí, co si od ní žádá socialistická společnost - přivést na svět Husákovo dítě. Panenanebi, dokud se budou v českých televizích desetkrát do roka reprízovat podobné normalizační sračky, pak nelze po této společnosti čekat zlepšení v jakémkoli ohledu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Vlnenie pred hercami, keď boli pod vodou, bolo dosiahnuté tak, že v akváriu, ktoré bolo pred nimi  ktoré snímala kamera, čerili vodu rukou, čím sa dosiahol efekt vlnenia, čím vznikal efekt, že sú herci skutočne pod vodou. (Raccoon.city)
  • Libuše Šafránková (Jana) odehrála celý film v paruce, jen v posledním záběru, kdy jde jako matka s dítětem, má své vlasy. (sator)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama