Reklama

Reklama

Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

  • Československo Ako utopiť dr. Mráčka alebo Koniec vodníkov v Čechách (více)
Československo, 1974, 96 min

Fantastickou komedii o lásce mladé vodnice Jany k nesmělému právníkovi a o tom, jakými možnými způsoby se z vodníka stane člověk, natočil V. Vorlíček v roce 1974. Dr. Mráček chce Janinu rodinu, nic netušíc o jejím původu, vystěhovat z mokrého domku na Kampě a ten nechat zbourat. Pro poslední dynastii vodníků v Čechách by to ovšem znamenalo jistou záhubu. Musejí proto všemi prostředky zabránit asanaci domu - i kdyby měli dr. Mráčka utopit... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (451)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co si neutopím, to nemám." Jsem řádně vychovaný, takže do vody vcházím zásadně oblečený, nevypouštím bubliny a z vody vycházím vždy suchý. Taky pěstuju lekníny v posteli, dušičky mám pečlivě evidované a představa, že by mě někdo chtěl vystěhovat z vlhka mne přivádí k nepříčetnosti. Takže, Mráčku, pojď si pro jednu do čenichu, ať se s tebou můžu pobavit. Vlastně ne, nechoď. S JUDr. Mráčkem se totiž člověk ani vodník zase tak moc nezasměje, ale Jana je mi moc sympatická a ta vodnická pakáž taky umí být řádně zábavná. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pekná komediálna rozprávka o československých vodníkoch s výborným hereckým obsadením vďaka ktorému je možné film vidieť naozaj stále znovu a nikdy sa neomrzí aj vďaka skvelým filmovým efektom, ktoré vymysleli ako sa dnes hovorí na kolene. Originálny rozprávkový príbeh v ktorom v hlavnej úlohe vystupuje trochu netradičná rodinka obľubujúca v zbieraní ľudských dušičiek do čajových šálok, ako sa napokon na správnych vodníkov sluší. Film je zábavný a teda sa u neho určite nudiť nebudete. Len je už opozeraný. Pretože ho dávajú každý rok na nejaký sviatok. Vtipné skoro od začiatku do konca a neskutočne hviezdne obsadenie - najväčšie zbrane tejto komédie, ktorá patrí medzi to najlepšie, čo režisér Vorlíček vytvoril. Avšak nie to najlepšie čo uzrelo svetlo sveta v Československu. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že ideologie socialismu a kapitalismu jela po stejných kolejích. Zatímco v Americe krásné mimozemšťanky objevovaly dokonalost kapitalistické společnosti, v socialismu netouží mladé vodnice po ničem jiném, než se začlenit do dělnického ráje. Nutno uznat, že Vorliček dokázal v rámci žánru zůstat vkusný i vtipný, což se Američanům nikdy moc nedařilo, ale spíš bych si dal komedii o tom, jak se socialistický bytový referent stal raději vodníkem, než aby si vychutnával dary normalizace. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Starou vodnickou rodinu Wassermanových i s jejich sloužícími čeká nepříjemná práce - z jejich vlhkého domu poblíž Vltavy (tedy naprosto ideálního pro vodnické živobytí) mají být přestěhováni do panelákového suchého bytu. A to přece nemohou dopustit - a tak je potřeba ze zbavit bytového referenta, doktora Mráčka - a to hezky po vodnicku. Ale nikdo netuší, že jedna z nich, mladá Jana se do pohledného doktora zamiluje ... Jeden z nejtypičtějších českých filmů osmdesátých let - snad není člověka, který by jej neviděl. Velmi originální příběh o konci vodnického života v Čechách doplňuje výborné herecké obsazení (Libuše Šafránková, František Filipovský, Vladimír Menšík, Miloš Kopecký, Jaromír Hanzlík, Stella Zázvorková a další) a na svoji dobu (a skoro bych řekl i na dnešní dobu) naprosto úžasné filmové triky... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jedinečná a dokonalá práce dalšího geniálního spojení československé kinematografie Macourek-Vorlíček. Triky používané v tomto snímku, by se mohly pouštět jako názorná školní pomůcka v Holywoodu. Tohle byli a jsou mistři svého oboru. Vše co dokázali vymyslet, zamotat a zase dějově rozplést, dokázali i natočit. Pomocí zrcadel, kamery, trpělivost a optického klamu dokázali vše, co je napadlo. "Copak se stalo, Karlíčku, ále Lojzik mu usek nohu, ale neni to nic vážnýho" ()

Galerie (19)

Zajímavosti (62)

  • Keď točili scénu pred domom Vodičkových ako sa doktor Mráček (Jaromír Hanzlík) mení na kapra, bola vedľa domu stena zo zábradlím, ktorú kamera nazberala, končila park, kde chodili mamičky s kočíkmi. Pri tejto scéne sa mamičky zbehli a pozerali na herca čo to robí, keď v podrepe otváral ústa. Herec si to všimol, išiel za režisérom Vorlíčkom a povedal mu: "Prosím ťa Vašku, nech idú tí ľudia preč, ja sa hanbím." (Raccoon.city)
  • Když useknou vodníkovi nohu, hned v následujícím záběru je vidět, že kose úplně chybí kovové ostří - je tam pouze násada. (ludva10)
  • Bolo ťažké, aby filmári dosiahli toho, aby živý kapor stál vo vodorovnej polohe a ešte sa aj pohyboval. Vyriešili to tak, že zatĺkli do zeme dva veľké tesárske klince, ktoré sa zahákli za žiabre kapra, ktorý sa mohol v tejto polohe aj pohybovať. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama