Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kraji vinic na jižní Moravě, v malebných Pálavicích, budeme sledovat další osudy jejich obyvatel. Opět se setkáme s Michalem Janákem, předsedou JZD Rozvoj a vinařem tělem i duší, který musí tentokrát řešit víc problémů než jen svůj žlučník. Má starosti se stavbou sušírny kukuřice a navíc se ostře postaví proti názorům nového předsedy Urbana, který chce v družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Do celé záležitosti se připlete podnikavý pan Weber – zloděj a podvodník, který Janáka připraví o velké peníze. Michal však společně s přáteli zosnuje plán jak podvodníka nachytat na hruškách a navíc získat zpět družstevní peníze i svoje úspory… Film Zralé víno je volným pokračováním komedie Bouřlivé víno z r. 1976. (TV Prima)

(více)

Recenze (110)

Lima 

všechny recenze uživatele

Sice dobově angažované, ale míra propagandy v únosných mezích. Bohužel to není vtipné a to potom víno v ústech hodně hořkne. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Politiky je pořád stejně, aspoň, že tu kriminální část zastupuje šarmantní Miloš Kopecký a nejkomediálnější rovinu zase Jiří Sovák, ve své (přiznané?) parafrázi cholerického Humla. 50%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Filmová nástěnka státní propagandy 80. let. Perestrojka už visela ve vzduchu, tudíž na nepravosti již bylo možno poukázat, šejdíř však byl z města a kolektivizovaní zemědělci na něho společnými silami nastražili past... Pro Václava Vorlíčka zřejmá úlitba režimu. Škoda toho promarněného potenciálu, takových vynikajících herců na zmar... ()

Mr.Apache odpad!

všechny recenze uživatele

"Perestrojka už visela ve vzduchu, tudíž na nepravosti již bylo možno poukázat" napsal učitel Radek99 o filmu z roku 1981. Co naplat, komentáře na csfd jsou často takovou výkladní skříní blbosti tohoto národa. O filmech jako Zralé víno lze pak prohlásit v podstatě totéž. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem objevil ve filmu chybu v čase, a to ve scéně po probuzení plukovníka Semeráda(J. Sovák) z opice, kdy se snaží zorientovat, jak je to se svítáním, zda je ráno či večer, načež mu Šmejkalová (I. Janžurová) sdělí, že je přece září a je půl osmé. Vzápětí je záběr na televizor, kde začínají televizní noviny a mají tam datum 23.8. !! Tak tento detail tvůrcům nějak utekl. Film jsem viděl asi 3x a nikdy dříve jsem si toho nevšiml. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle víno nebylo zralé, bylo kyselé. Kyselé proto, že se divák musí koukat na celou řadu špičkových herců, kterak kejklují v této normalizační agitce z venkova osmdesátých let. Weber Kopecký spřádá své zlodějské plány, ale předseda družstva s přáteli zasáhne a před vedoucím pracovníkem z kraje jej odhalí. Vše je baleno do lehce satirického hávu. Při tomhle si řada pracujících v kině jistě oddechla a odešla s upokojením, že vše skvěle funguje a zlo je vždy vždy odhaleno a potrestáno... * * ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Prostřední díl trilogie opět nacpal film k prasknutí tehdejšími hereckými bardy, ale mně se tak všichni zprotivěli, že mám sto chutí vpálit odpad. Nikoho z nich chválit nehodlám. Solidní známky jsou za pěknou kameru, tklivou hudbu a řemeslně dobrou režii. Jinak jako téma děsné a herecky neupřímné. 30% ()

Adam Bernau odpad!

všechny recenze uživatele

Linka s penzionovanou gumou Sovákem a jeho vztahem s Ivou "Ruply mu nervy podělanej zajíc" Janžurovou je aspoň trochu zábavná, ale nejsem nějakej hvězdičkovej milionář. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Laciná dobová ideologie už není tak vlezlá a humor byl obroušen časem do příjemně lehké úsměvnosti. Obé tak dalo vyniknout naivitě zápletky, která je jakýmsi pokusem o Podraz na moravský způsob. To, co zůstalo, je však přesto nečekaně fajn pohodovka s černobílými postavami, řadou úsměvných situací, tradičními dobovými rekvizitami a výborným Menšíkem, kterému tentokrát zdatně sekunduje výborně se doplňující dvojka Sovák-Janžurová. Sovák vrthl do vinařské selanky jako nezapomenutelný svéráz, a Janžurka odminula vyrostla z trapné exhibicionistky v osobitý charakter. Chtěl jsem večer s něčím domácím, odpočinkově nenáročným, nejlépe s lehce nostalgickou příchutí. Myslím, že tohle vůbec nebyla špatná volba. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Zralé socialistické víno. Dnes už jen nepoživatelný patok. Absolutní sajrajt. Děkujme Miloši Kopeckému, že to alespoň ochutnáme. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

S vínem má velmi málo společného. První díl byl aspoň zajímavý, tohle je scenáristický průser. Nevím, jestli byl první díl divácky úspěšný, ale pánové Macourek a Kozák se moc v pokračování nevyznamenali a nemělo vůbec vzniknout. Nebýt pánů Sováka a Filipovského, nebyl tam ani nikdo dobře hrající. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Podle ŠPIPRAMa pracovní nasazení všech zúčastněných bylo 100%. Skvělé dialogy. Mezi herci kraluje Sovák. "Neříkejte mi soudruhu." ... a k Lábusovi (Kokoškovi): "Prosím vás, kdo by vás hledal? Nebuďte perverzní." ()

Ivoshek odpad!

všechny recenze uživatele

Tak dneska jsem měl asi opravdu štěstí.... Dva filmy z roku 1981 a oba naprosto strašný. Oproti s.ačce č. 1 (mezi námi kluky) tady hraje pár známých herců. Ale jinak je tahle story z JZD koncentrovaná trapárna. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Druhý díl "moravské" trilogie představí opět herce známého z první části, ale i některé nové. Tématy jsou přidružená výroba a podvodníčci.   Opět jsme ve vesnici na jihu Moravy, s jejími svéráznými, a ne vždy poctivými obyvateli. Tentokrát se předseda JZD střetne s kolegy kvůli názoru na možnost přidružené výroby, tedy nábytku. Navíc do vesnice zavítá podvodník (v podání Miloše Kopeckého), který se snaží vydojit ze socialismu pro sebe nějaké ty prebendy. Ale vesničané ho samozřejmě včas prokouknou. Vše opět stojí na výkonech Vladimíra Menšíka, Ivy Janžurové, Jiřího Sováka, Františka Němce, nově Ivany Andrlové, a mnohých dalších. Moravské reálie jsou podávány tradičně kýčovitě - bohaté vinné lány -, protože však jde často o uvěřitelné příběhy, vyznívá výsledek i po letech velmi dobře. Ostatně scenárista Miloš Macourek se při přípravě na film na Moravu div neodstěhoval. Disk nabízí graficky nijak hezké menu, stereo zvuk u filmu, protipirát na úvod disku, a v bonusech ilmografie, fotogalerii (1:36 - i z natáčení) a rozhovory (s CZ titulky). Václav Vorlíček (4:50) vlastně jen popíše děj), Jiří Lábus (3:27) vzpomíná na herce a jak nekuřák hraje vášnivého kuřáka a Pavel Taussig (8:09) rozebere celou trilogii.   Publikováno: 10.05.2009 ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Víno časom získava na cene a kvalite. No zabudli na to, že sa oňho musí starať niekto kto tomu rozumí. V neodborných rukách to môže skončiť nedobre. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Příběh z jihomoravské vesnice. Scénář: Miloš Macourek, Jan Kozák, Svatopluk Novotný. Kamera: Emil Sirotek. Hudba: Karel Svoboda. CHYBA VE FILMU - Na začátku filmu jede Iva Janžurová s Jiřím Sovákem v trabantu. Vždy, když je záběr zevnitř vozu, mají puštěné stěrače, a to při vysoké frekvenci. Při každém záběru z venku jsou však stěrače vypnuté..... DIALOG - Děda Skřivánek: Řvou tam jako paviáni. Děda Maruštík: Tady vidíš, co dělá z lidí alkohol. Zvířata!........... ()

Marci 

všechny recenze uživatele

I když se tenhle druhý díl trilogie nevyhnul nezbytnému zákulisí aparátů tajemníků KSČ, byl celkem vtipný a dvojice novomanželů v podání Sovák - Janžurová opravdu roztomilá. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Druhý film z volné trilogie o vínu, který také zas tak moc o vínu není, ale kupodivu se vytratila i ta do očí bijící komunistická propaganda. Ano, je zde spor mezi místopředsedou Janákem (Vladimír Menšík), který chce postavit novou sýpku na kukuřici, mezi předsedou družstva (František Němec), který zase chce zavést výrobu nábytkových stěn, ale není to vyloženě agitka, navíc zastíněná opět vynikajícími výkony herců, včetně nových tvaří Jiřího Sováka, Miloše Kopeckého, Josefa Somra a některých dalších. A hlavně je to oproti Bouřlivému vínu fakt sranda, zejména Sovák je geniální a jeho role abstinenta - plukovníka v záloze, je prostě bezchybná, navíc jeho ožralecký projev, když ho opije Somr, je k popukání. Vladimír Menšík taky hraje jaksi víc a vůbec celková atmosféra snímku je mnohem lepší, než Bouřlivé víno. Z mládí si pamatuju, že tento díl mě bavil nejvíc. Ještě bych zmínil Jiřího Lábuse a jeho roli úředníka Kokošky - to se nedá prostě nesmát a opět výbornou Ivu Janžurovou, která v tomto díle dostala mnohem větší herecký prostor. Zkrátka, nenáročná pohodová komedie s kvalitním hereckým obsazením. Zajímavé motto pana Webera alias Miloše Kopeckého - Nejdřív jsem já, pak dlouho nic, pak zase já a potom až ti ostatní... ()

Reklama

Reklama