Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Radek99 

všechny recenze uživatele

S tímhle seriálem jsem opravdu nedovedl najít společnou řeč - a to jsem se snažil, neb mám obecně tvorbu pana Hřebejka rád...problém je už ve vymezení samotného žánru, protože ta slovy tvůrců ,,pohádková kriminálka" mne vůbec neoslovila a je to podle mého slepá ulička nejen seriálové tvorby (tohle by mohlo fungovat leda tak v produkci studia Marvel určené striktně pro náctileté). Navíc sporný je i koncept, kdy spravedlnosti je dosahováno nelegálními prostředky a při míře ,,náhod" a všeho, co musí ,,mstitelům spravedlnosti" vyjít a klapnout, se celkové vyznění skutečně posouvá až někam k pohádkovému světu... ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Základní chybou asi bylo zařazení do žánru komedie. Lidi pak mají nějaká očekávání a jsou zklamaní. Seriál je velmi povedený, herecky absolutně nemám co vytknout, děj místama skřípe, ale budiž. Hodnocení snižuje především nevyvážený zvuk, zde opravdu nechápu, jak něco takovýho může ČT vypustit ven. A není to poprvé, kdy má ČT u nějakého pořadu problémy se zvukem. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

No, tak to máme za sebou a troufám si říct, že boží mlýny semlely i tenhle seriál. Ne pomalu, ale dost rychle. Problém je neustálá snaha našich tvůrců cpát komediální prvky do kriminálek, dramat a dalších vážných témat. Tím pádem si při sledování nemůže být divák jistej, na co se vůbec divá. V jednu chvíli vražda, poprava a finanční ojeby, na druhé straně najednou až parodický momenty, který chvílema bojujou s trapností. To je fakt škoda a největší zádrhel. Jinak bych ocenil jazzovej soundtrack, hodí se k tomu, dělá dobrou atmosféru a v našich končinách není úplně běžnej. A k tomu máme opět příšernej kontrast, což je hlavní znělka, která je tak neskutečně debilní, že víc už to asi nejde. A tak je to se vším... všechno tak nějak na půl. ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Celkově hodnotím jako průměr, i když potenciál měl seriál větší. Jsou tam místy velmi vtipné momenty, Robert Nebřenský je dle mého stále nedostatečně ceněný herec.  Martin Myšička také hraje poměrně s nadhledem a jeho role je velmi uvěřitelná. Někdy ale přejdou dialogy a pointy do totální křeče a vtip je pak spíš k ošívání se, než k zasmání. Počáteční neotřelý nápad (i když takový seriál Hustle z roku 2004 pracuje s dost podobným schématem) trestat ty, na které světská spravedlnost nedosáhne, se postupně okouká a kvalita dílů má dost sestupnou tendenci. Hlavní hrdinové k dosažení nepochybně ušlechtilých cílů systematicky obcházejí zákon, ale jejich morální reflexe takové jednání je vlastně natolik nízká, že jim ve výsledku divák vlastně ani nefandí. A na Elišku Křenkovou už asi nechci koukat v jiném seriálu nebo filmu - po několikáté potvrzuje, že je herečkou jedné polohy/jednoho výrazu a je to dost otravné. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% — Průtokový zabíječ času bez hlubší myšlenky, kdy po shlédnutí posledního dílu si již ztěží vzpomenete, o co šlo v těch předcházejících. Navíc na rozdíl od prvního dílu, kdy hlavní hrdinové pouze vyvolali nenávist mezi dvěma skupinami padouchů, kteří se pak postříleli navzájem, se s postupem času stávají jejich metody stále diskutabilnějšími a vedou k nelegálním činnostem, přičemž odposlechy by byly to nejmenší, konkrétně mám na mysli manipulaci s tělem mrtvé dívky v posledním díle. Shlédnout se to dalo, ale o morálních otázkách bych radši pomlčel. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Kapitán Fait (Martin Myšička) má právnické vzdělání, ale nějak se mu setřel rozdíl mezi vraždou a zabitím. V případě sekty se nejedná o vraždu, o které Fait opakovaně mluví, protože nic takového nepřipravovali a také chyběl úmysl zabít. (sator)
  • Premiéru epizody sledovalo 1,28 milionu diváků (15+), jedná se tak o nejsledovanější pořad večera i celého dne. (rublik05)
  • Lékař mluví o otravě Fraňka thallidem sodným, který má být účinnou látkou jedu na krysy. Žádná taková chemická látka ale neexistuje – thallium nemá ze své polohy v periodické tabulce možnost jednoduše vytvářet záporně nabité ionty. V jedu na krysy se tak používají jiné sloučeniny thallia – chloridy a sírany thallné. (azcr)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno