Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Snad se pan Zeman in memoriam neurazí, když "Na kometě" označím za mentorující, leč kouzelně roztomilou 3,14čovinu:-). Už jako dítěti mi všechny ty gravitační úchylky přišly notně padlé na hlavu, ale tehdy jsem ještě při scéně s dinosaury neskončila na zádech v bezmocném záchvatu smíchu, mávajíc ve vzduchu končetinami jako na krovky převrácený chrobák. Největším kladem je imho postava generála v podání F. Filipovského (pro mužské obecenstvo tedy spíše M. Vašáryová), jeho hlášky a rozkazy neměly chybu: "Co se to děje?!" "Bouřka, pane!" "To si zodpovíte, kapitáne!" Určitě by na světě bylo líp, kdyby všechny armády, nelegální bojůvky i teroristické buňky v rámci technologického pokroku přezbrojily na hrnce a pokličky! 70% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podle mě skoro jistě nejslabší Zemanův celovečerní film, nejslabší ovšem nutno chápat v uvozovkách a není to nutně na úkor zábavnosti - Na kometě je totiž podle mě současně Zemanův nejvtipnější film, místy je to vyloženě až taková ta klasická normalizační řachanda, kde nechybí celá řada dobových komediálních hereckých hvězd. Oč tento film nabral na komice, o to zchudnul - a to výrazně - po výtvarné stránce. Ta tam je starosvětská naivita a vtipnost technických nápadů z Vynálezu zkázy i okouzlující výtvarná lyričnost Barona Prášila - tenhle film chce v první řadě bavit (což mu nebrání v tom, aby neobsahoval i lehce varovné poselství stran lidské nesnášenlivosti a zaslepenosti) a jde za zábavou za každou cenu. A to až do té míry, že mi je místy protivný - především ve všech scénách, v nichž se karikuje obraz vojáků, tupě vykonávajících i nejstupidnější rozkazy. Naopak hrozně milí mi zde přijdou ti dinosauři a obří masařka, jakož i kostýmy všech herců - především Magda Vášáryová je v tom svém pruhovaném kostýmku naprosto skvostná, i když nemohu přenést přes srdce, že byla ve filmu předabována (osobně nemám problém napsat, že mě to vyloženě nasralo, když jsem to zjistil). Baron Prášil už podle mě není ten "starý dobrý Zeman", kterého si všichni zamilovali v jeho starších filmech, ale pořád je to velmi pěkný a zábavný film, na kterém je prostě strašně zlatá ta přiznaná nízkorozpočtovost a improvizace. Za mě 3 hvězdy, ovšem velmi pěkné. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Trošku moc přefantazírované, hrozně to přeskakovalo v ději (to byl asi nejhorší průser tohohle filmu) a tentokrát mě to i dost nudilo, ale jinak je to klasickej Zeman se všemi jeho klady i zápory. Ale jako respekt. Vyrobit film z takhle ujeté předlohy, to vyžaduje odvahu, um a brambory. Vlastně brambory ani ne. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Na vždy vypiplaný a nestárnoucí styl Karla Zemana se zde klade ještě větší důraz než obvykle a jednoduše je veliká radost se na film dívat. A nemohl jsem se zbavit dojmu, že je dějová kostra značně nadsazené, ironizující a úmyslně zavádějící, a tak mě potěšilo, když mi dal závěr za pravdu. Ale minimálně ještě jednou musím zmínit ten propracovaný Zemanův fikční svět, který mě pokaždé ohromí. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Nechat se unášet na vlnách fantazie a na svou dobu úžasných triků Karla Zemana se člověku asi nikdy úplně neomrzí...Ač musím přiznat, že zejména záběry na ještěry a jinou pravěkou havěť mi do tohoto filmu nějak neseděly. V originále Julese Verna pro ně, aspoň co si vybavuji, místa není. Na druhou stranu ale takový nápad, jakým se podařili nakonec dinosaurry zlikvadovat (viz bouchání hrnců - ",střelba jim připomíná hřmění a toho se ne nebojí, ale řinčení hrnců ano, neboť to je doba železná a ta je vyděsila...") považuji za vážně moc vtipný. Pak se mi též velmi líbily všechny ty ironické a satirické narážky na společenské dění a válku (uzavírání různých mezinárodních smluv a vojenských paktů). A nemohu zapomenout ani na líbeznou hudbu mého oblíbence Luboše FIšera. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Na film bolo vyčlenených 7 050 000 československých korún. Ale film sa podarilo natočiť za 6 947 085,79 Kčs čím ušetrili Barrandovu 102 914,21 Kčs, za čo dostal celý štáb písomnú pochvalu od vtedajšieho ministra kultúry. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama