Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Pro mě z těch novějších jedna z nejpěknějších a nejoblíbenějších pohádek :). Souhlasím s Tosimem - Nesmrtelná teta + Anděl páně, ostatní nenadchly a tudíž celkem zapadly. ..."To bude mít silného protivníka. Závist má tisíc podob." ..."Matěji, vždyť nic neumíš. Takoví stávají se ve světě králem." "Hlupozis dementozis definitivum." "Ono bude lepší, když si budou závidět sami mezi sebou a na nás dva zapomenou."(jak nadčasové) ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Celé toto pohádkové dílo je jen o jedinké věci. O super herecké jízdě Jiřiny Bohdalové (tzv. Matky české filmové kultury). Prakticky je to jedna dlouhá One Woman Show, a kdykoliv není na plátně, tak je to nuda k uzoufání. Ostatní herci se pouze vezou, dokonce občas i drhnou, jako například herecké dovednosti a sympatičnost Barbory Bobuľové. Hudba je slabá, stejně jako efekty. Kdyby tohle bylo dotaženo, tak bych věřil tomu, že by se to mohlo stát i kultovní záležitostí. ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku jsem si dnes připomněla při večeři u televize. A musím uznat, že je výborná! Vždycky mě bavila. Příběh, ponaučení a zápletka jsou skvělé. Vážně oceňuji Jiřinu Bohdalovou, které v té době bylo už přes 60 a přesto podala vynikající výkon a hraje i teď téměř o 20 let později. Barbora Bobuľová u nás sice není moc známá, ale přesto byla také výborná, je to škoda, že se neprosadila více v ČR. Pro mě jedna z mých neoblíbenějších pohádek z mladších let. Ovšem vážně nezávidím Jaromíru Hanzlíkovi jeho roli, takhle zesměšnit bych se opravu nechtěla, ale někdo se obětovat musí. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých pohádek, u které jsem se v dětství i docela dost bál. Výborná Bohdalová společně s Hanzlíkem herecky excelují v příběhu, jehož některé myšlenky zůstanou aktuální snad navždy. Jako exemplární příklad mě napadá scéna s královským šaškem a dvořany, kde se v okamžiku lámání chleba zachová panstvo tristně svinským způsobem. Není v tom asi třeba hledat nějaké hlubší paralely s dnešní "rozdělenou" společností. Lidi jsou prostě svině. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Tenkrát jsem na tom byla se základkou v kině a dneska jsem se svátečně na to mrkla znovu.. Musím konstatovat, že je tahle pohádka ještě horší, než jsem si pamatovala.. :-( Jediný, kdo za to jakž takž stál byl Jaromír Hanzlík a Ladislav Smoljak a oba hráli naprostý debily :-( Díky této pohádce jsem si asi vypěstovala alergii na Bohdalovou a rozhodně to nebude její hereckou přesvědčivostí, když ztvárňovala Závist.. Plus dávám výpravě.. Jinak kam se to hrabe na old school.. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Natáčeno se také na zámku ve Vranově nad Dyjí , Kopicově statku v Českém Ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn a Sychrov. (M.B)
  • Film navštívilo v kinech 584 331 diváků a vydělal 11 549 269 Kč. (Pumiiix)

Reklama

Reklama