Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

venison 

všechny recenze uživatele

Tenkrát jsem na tom byla se základkou v kině a dneska jsem se svátečně na to mrkla znovu.. Musím konstatovat, že je tahle pohádka ještě horší, než jsem si pamatovala.. :-( Jediný, kdo za to jakž takž stál byl Jaromír Hanzlík a Ladislav Smoljak a oba hráli naprostý debily :-( Díky této pohádce jsem si asi vypěstovala alergii na Bohdalovou a rozhodně to nebude její hereckou přesvědčivostí, když ztvárňovala Závist.. Plus dávám výpravě.. Jinak kam se to hrabe na old school.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která alespoň částečně navazuje na dobré jméno českých pohádek. Je výpravná, vtipná, hezká, točená v hezkých lokacích, jen ten pohádkový duch tam nějak tak chybí. Z pokomunistických pohádek jistě jedna z nejzdařilejších. Zlo je zde ale ukázáno jako opravdu velmi silné, navíc když se nad námětem zamyslí přemýšlející divák, jen těžko by (obzvlášť v dnešní lakotné době) dobro nakonec zvítězilo. No naštěstí jsme v pohádce, a to zdařilé. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tenhle pokus o natočení velkolepé pohádky vyšel hodně rozpačitě a navíc stojí a padá s hereckým výkonem Jiřiny Bohdalové. Taková pohádka prostě nemůže fungovat, i když netvrdím, že je to pohádka vyloženě špatná. Námět je to zajímavý, kostýmy jsou povedené, ale zpracování působí prázdně a místy i trošku násilně. Škoda, i kvůli evidentně vysokému rozpočtu. Ale stále je to porevoluční pohádkový nadprůměr. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Král dostane od žluté Amnesie a stříbrného Alzheimera dárek, přičemž dojde k hodně pitomému handlu, tak hloupému, že to odstartuje rozklad jednoho celého království. Závist, jeden ze smrtelných hříchů, je celou společností prolezlá jako červotoč. Ať se na mě tvůrci nezlobí, ale zápletka je rozehraná jako prohrané buly. Jedinými sympaťáky je tady kolokvium rádců, které ve jménu blaha řeší hlupósis dementósis definitivum svých tvůrců....a pak že je štěstí rozumná věc! ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých pohádek, u které jsem se v dětství i docela dost bál. Výborná Bohdalová společně s Hanzlíkem herecky excelují v příběhu, jehož některé myšlenky zůstanou aktuální snad navždy. Jako exemplární příklad mě napadá scéna s královským šaškem a dvořany, kde se v okamžiku lámání chleba zachová panstvo tristně svinským způsobem. Není v tom asi třeba hledat nějaké hlubší paralely s dnešní "rozdělenou" společností. Lidi jsou prostě svině. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Když Štěstí (Libuše Šafránková) sešle se slovy: „Aby se líbil,“ kouzlo, kterým Matějovi (Filip Blažek) odčaruje velké zuby, výrazné pihy mu zůstanou. Když se ale ráno probudí, pihy už najednou nemá. (jlumos)
  • Film navštívilo v kinech 584 331 diváků a vydělal 11 549 269 Kč. (Pumiiix)
  • Natáčeno se také na zámku ve Vranově nad Dyjí , Kopicově statku v Českém Ráji, ve skanzenu Kouřim a na zámcích Horšovský Týn a Sychrov. (M.B)

Reklama

Reklama