Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 - Moje nejoblíbenější pohádka. A to myslím opravdu nejoblíbenější. Každý rok na Štědrý den si ji moc rád připomenu, nejčastěji při balení vánočních dárků. Ať je to TV Nova, Prima nebo ČT1, vždycky to 24.12. na nějaké televizi vysílají. Takže se z toho pro mě stává takový vánoční rituál. Jako si lidé zpívají u stromečku koledy, tak já si dám Wericha s Burianem :-) Nemám co vytknout, snad jen dodám, že barva a vyčištění obrazu filmu krásně prospělo. Přesně za rok očekávám další shlédnutí. 95% // Další projekce: 24.12.2016, 23.12.2017, 23.12.2018 ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Další klasická česká pohádka co se neodmyslitelně pojí s každými Vánoci. Klasický příběh o lidské hlouposti a na druhé straně prozíravém mládí v trochu moderním pojetí. Jako menšímu se mi to příliš nelíbilo, hlavně kvůli zubu času, který se do záznamu zakousl a notně pozměnil jeho kvalitu. Bořivoj Zeman dostal do rukou skvělý herecký ansábl a ten se náležitě činil. Navíc několik moderních prvků, jako kupříkladu odposlouchávací zařízení v podobě pánvičky, za které by se nemusela stydět ani FBI. Jeden totálně zlitý kuchař, stoly plné jídla a hlavně kupa již legendárních hlášek v podání nejen neméně legendárního Jana Wericha, ale taky v posledním velkém hereckém představení Vlasty Buriana. Sec vztah filmové princezny Marušky v podání Mileny Dvorské a na rybáře degradovaného prince Miroslava s konkurenční Pyšné princezny Vladimíra Ráže nebyl věkově vyrovnaný, tahle pohádka už více než zlidověla. Proto dávám plných 5 hvězdiček. Stejnak mi nejde do hlavy, jak taková babička strčí do kapsy současný moderní satelity. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka, ve které se vše snoubí na jedničku s hvězdičkou, nádherně napsaná, vtipná, zábavná, poučná i s moudrem na závěr, výborně zahraná, všichni zúčastnění zaslouží smeknutí klobouku, mladinká Milena Dvorská je tak půvabná, až se tají dech, no a Jan Werich s Vlastou Burianem jsou nepřekonatelní, jejich hlášky jsou dnes součástí běžné mluvy.. Netuším, kolikrát jsem tuhle pohádku viděla, nicméně vím jistě, že ji ještě uvidím, patří k mým nejoblíbenějším.. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka ve mě vzbuzuje dva pocity - Smutný pohled na zničeného Vlastu Buriana a pak vzpomínku na okouzlující výpravu dnes nedosažitelnou. Což je hezký, ale určitě ne dílo mimořádného obdivu. Obdiv možná budí korektní se vyhnutí politickému ovzduší a neurážející přetransformování známé pohádky do jiných souvislostí. Ale ten Burian mi nedovolí se na to dívat.... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Toto som dnes pozrel prvýkrát. Je to milé. Ja síce české rozprávky neobľubujem. Rozhodne nemusím ani tie "populárne" filmy, ktoré neustále bežia v televízií cez sviatky. Ale zase je pravda, že s Burianom a hlavne s Werichom sa to dá zvládnuť. Myslím si, že na svoju dobu to bolo veľmi svieže a nápadité. Také tie hodnoty typické pre Dobšinského a Němcovú. A možno práve preto to pohladilo omnoho viac, ako nejaká súčasná česká rozprávková produkcia. Nie je to niečo, čo by som musel pozerať stále, ale oceňujem kvalitu. Možno by som v súčasnosti uvítal viac takýchto rozprávok. Možno. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • Milena Dvorská (Maruška) počas natáčania chodila na zdravotnú školu. Keď ju pozvali na kamerové skúšky, obliekli jej kostým Aleny Vránové z rozprávky Pyšná princezná (1952). Presne na Vianoce pod stromček jej prišiel dlhý telegram, že bola vybratá na postavu Marušky. (Raccoon.city)
  • Rozprávka nemala byť vôbec humorná, ale obsadením Jana Wericha (kráľ Já I.) si herec presadil humoru viac. A aj toho utajeného. Tak sa stávalo, že rodičia, čo išli do kina s deťmi, sa dobre bavili pri údive detí, ktoré nevedeli, na čom sa smejú. (Raccoon.city)
  • Obraz své zesnulé paní, se kterým král Já I. (Jan Werich) rozmlouvá, byl namalován podle fotografie Mileny Dvorské (Maruška). Je tak možné všimnout si podoby, a to proto, že zesnulá královna byla Maruščina matka. (M.B)

Reklama

Reklama