Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (508)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejtypičtějších představitelek (post) moderních filmových autorských pohádek Šíleně smutná princezna, odkazující už svým názvem k pohádce klasické, za kterou stojí nestor české režie Bořivoj Zeman. Umně zkombinované pásmo dramatické a muzikálové, výtečná a pod úroveň dobrého vkusu nikdy nesestoupivší hudba Jana Hammera a šťastně zvolení hlavní protagonisté filmu - tak klukovsky vypadající sympaťák Václav Neckář a dokonalý archetyp ženské krásy s tváří Heleny Vondráčkové, to jsou nosné pilíře celého pohádkového filmu. Pohádka oplývající laskavým humorem, pozitivním (a nevnucujícím se) etickým rozměrem, skrze dobu svého vzniku též jasným protiválečným poselstvím a celou řadou drobných nápadů a vtípků z druhého plánu (značka zákaz předjíždění kočárů v úvodu filmu, dialog hlavních hrdinů pod mučícími nástroji atd.), samozřejmý souboj Dobra a Zla a konečně velká a romantická oslava Lásky... ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Pohádka mého dětství, dlouho zavřená v trezoru, když se konečně začala znovu vysílat, tak byla prostříhaná. "Kujme pikle" z úst pana Vostřela bylo zřejmě - stejně jako jeho osoba - protizákonné. Pustím si ji kdykoliv znovu, protože patří ke klasikám jejichž písničky nestárnou a jejichž hlášky zlidověly... Takže "pan král počká až si oloupeš kostičku" a já jdu koukat dál... ()

Reklama

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá pohádka, která je sice jednoduchá, ale svými písničkami si našla veškeré příznivce a stala se z ní legendární pohádka. Především taky poutá diváky na dvě tehdy mladé hlavní hvězdy - Václav Neckář a Helena Vondráčková. Ti dva se k sobě prostě hodí a ve výsledku vytvořili naprosto ikonický pár. 8/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno, ty politické narážky mi tady vadí čím dál víc, a vlastně bez nich se mi pohádka líbila daleko víc, protože by vynikla její poetika a hezké písničky Jana Hammera, i mnohé vtipy a vtipné bonmoty. Mojí nejoblíbenější hláškou je asi „toho se neboj, to je nepřítel“. A Vondráčková s Neckářem hezky mladicky blázní a dávají filmu šmrnc. Co mi ještě na filmu vadí, jsou podivné kulisy interiérů. EDIT: Viděno letos (12/2020) opět a až mne zamrazilo, jak je politicky aktuální. Zvlášť když Babiš s Prymulou, teda král s katem, chodí dům od domu, jestli tam náhodou nejsou lidi nějak moc veselo a jestli jsou hospody zavřené. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejvýraznějších českých pohádek si obsadila do rolí herců zpěváky s první ligy. A to je možná trochu problém, nemůžu si pomoct, ale mě by asi podstatně víc sedlo tradičnější obsazení. Kde nepomůže hudební stránka nastupuje výtečně situovaná atmosféra rutinéra a mistra pohádek Bořivoje Zemana, která napraví mnohé, ovšem ta kýčovitost nezmizí zcela a dnes spíš vadí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • Když před popravou čte Kokoška (Oldřich Dědek) slova: „U příležitosti svatby naší princezny se odsouzenci uděluje milost,“ lze vidět, že tato slova jsou napsána na druhé straně listiny, kterou drží (list neotočil). (HonzaR.)

Reklama

Reklama