Reklama

Reklama

Super Mario Bros. ve filmu

  • USA The Super Mario Bros. Movie (více)
Trailer 11

Sourozenci Mario a Luigi sní o tom, že povedou nejlepší instalatérskou firmu v New Yorku, což jim zatím moc nevychází. Možná právě proto jsou ochotní vrhat se i do úkolů, které jsou zjevně nad jejich nepatrné síly. Chuť jít do všeho po hlavě se jim nevyplatí ve chvíli, kdy vlezou do podezřele vypadající obří zelené trubky a pár vteřin nato se jí nekontrolovatelně řítí „kamsi“. Na druhém konci potrubí na ně čeká fantastický svět, jehož obyvatelé právě řeší dost podstatný problém. Ohavný ještěr Bowser, král jednoho ze zdejších království, se totiž rozhodl silou ovládnout všechny ostatní říše. V hledáčku má především Houbové království, jehož vládkyni, princeznu Peach, by si navíc rád vzal za manželku. Věčný smolař Luigi po své životní jízdě skončí právě v Bowserově spálené zemi, kde je okamžitě zajat poskoky zdejšího krále. To Mario má mnohem větší štěstí, protože království princezny Peach, kam dopadne, vypadá jako ráj nejen pro houbaře. Peach je navíc fajn holka bez princeznovských manýrů, a tak když se Mario dozví, jaké jí hrozí nebezpečí, okamžitě se jí rozhodne pomoci. Zvlášť když přitom bude moci zachránit i milovaného bratra Luigiho. Zapomíná přitom jaksi na to, že rozhodně není žádný hrdina a že to nejstatečnější, co dosud udělal, bylo utažení povoleného kohoutku. Jenže když jste Super Mario, tak se žádných překážek nebojíte. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 11

Recenze (310)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Vím, že Super Mario byla velice úspěšná videohra, já sám jsem si ji asi párkrát zahrál, ale moc si to nepamatuji, za mě už frčely jiné hry. Každopádně všiml jsem si, že ve filmu je mnoho odkazů na původní hru, což oceňuji. Velice se mi líbil úvod filmu a především ta animace Brooklynu, která byla luxusní. Pak se děj přesunul do Houbového království, což mě bavilo o malinko méně, ale pořád mě příběh celkem bavil. Na závěr jsme se vrátili opět do Brooklynu – bavilo by mě, pokud by se třeba druhý díl odehrával v této čtvrti New Yorku. Celkově se jedná o povedený 4* animák a jelikož je to zatím finančně nejúspěšnější film roku 2023, tak jsou i fanoušci videohry s filmem spokojeni. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že Illumination dělají primárně ty retardované Mimoně, protože jejich animace je parádní a slušela by zajímavějším věcem. Jinak jsou Mario Bros další provedenou videoherní adaptací, která je přeci jen spíše pro děti, ale ta kanonáda easter eggů to bez problémů vynahradí. Několikrát jsem se od srdce zasmál a ani minutu se nenudil. Nihilistická Lumalee byla třešničkou na dortu, která mě až překvapivě rozsekala. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

"Life is sad, Prison is sad, Life in prison is very, very sad ..." Najzábavnejšia postava celého filmu, modrá hviezda, s trefnými naskrz čiernohumornými vtípkami tu má trestuhodne málo scén (dohromady dve), inak je však animovaný Super Mario po dlhej dobe podarenou videohernou adaptáciou, ktorá si tú vyše miliardu box officu rozhodne zaslúži. Akurát škoda, že tvorcovia nenabrali trochu viac odvahy a vtípkov pre dospelých servírujú tak pramálo. Super Mario Bros. tak mohol mať hravo našlápnuté ku kultovému Shrekovi, takto z toho však vznikol "iba" jednoduchý, pestrofarebný animák so zbesilým tempom a vtipmi, ktoré nikdy neskĺznu do prílišnej infantilnosti. Má to plno nápadov, fajn animáciu, príjemnú feel-good atmosféru a to hlavné, videoherné srdce. V Nintendu si ich herný poklad, Maria, rozhodne postrážili a vznikol tak absolútne nekonfliktný animák, ktorý pobaví hlavne deti a neustále príjemne nostalgicky pomrkáva na ich otcov, prípadne mamičky, aby si spomenuli na časy, kedy boli deťmi oni a hrávali Super Maria. Pokiaľ patríte do jednej alebo druhej skupiny, budete sa baviť. Pokiaľ vám však Super Mario nič nehovorí pokojne odoberte z hodnotenia bod až dva. CELKOVO: 7/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Super Mario Bros. Movie" je skutočne poriadny fan-service. Možno by mi nevadilo, keby sme sa tu dočkali ešte niekoľko ďalších bonusov, no na to môžu slúžiť pokračovania. Nepotrebujeme sa namlsať hneď takto na úvod. Každopádne, čo sa týka ostatného platí asi všetko, čo tu už bolo spomenuté. (Berte ale do úvahy, že som to sledoval so slovenským dabingom). Postavy? Skvelé. Myslím si, že Mario a princezná Peach sú stvárnení skvele, rovnako som nemal problém uveriť obrovskému egu Donkeyho Konga a Luigi by si možno zaslúžil trošku viac času, no väčšina jeho scénok je v zajatí. Bowser je podľa mňa spravený veľmi zaujímavo. Na jednej strane pôsobí tvrdo, no súčasne sú potom s ním momentky, kedy som rozmýšľal o čo tvorcom išlo. Je to vtipné a musím uznať, že skutočnosť, že je zamilovaný do princeznej ma pobavila a rovnako aj jeho snaha o romantiku a všetko je dobré v rámci komédie. Nájdeme tu aj jednotlivé power-upy, kde máme možnosť plne vidieť ich funkcie a vidieť Maria rásť, byť ako lasička, princezná využije kvetiny na trošku akcie... je tu toho dosť. Animácie? Skvelé. Toto je farebné dobrodružstvo pre celú rodinu, na ktoré sa veľmi príjemne pozerá. Má to všetko čo potrebuje a vyzerá to kvalitne. Dôvody prečo filmu nedávam vyššie hodnotenie je miestami trošku veľká snaha o komédiu, záverečná akcia (hoci dobrá) pôsobí tak trošku ako moment nasilu a skutočnosť, že som sa nedočkal stretnutia s Wariom. Pravdepodobne sa dočkáme v pokračovaní, no nechám sa prekvapiť. Platí ale jedno. Ak chce animovaný film, ktorý vás pobaví a dopraje 90 minút solídneho rozptýlenia, toto je dobrý kandidát. Hodnotenie: B+ ()

matt6 

všechny recenze uživatele

Po dlhšom čase som dal znovu priestor animáku z Hollywoodu a opäť ma nesklamal a je to znovu solídny prúser. Ťažko povedať, kto je cieľová skupina tohto filmu, nakoľko ľudia čo ešte mali tú česť s hrami o Máriovi na toto asi šli do kina len zo zvedavosti a možno kvôli spoko trailerom. Malé deti budú mať radosť, keďže je to zase uškriekaný, zrýchlený bordel ala Mimoni, kde sa stále skáče, lieta, padá a kričí. Taktiež je asi trochu výhoda, keď o Máriovi nič neviete, lebo osobne som necítil žiadnu pridanú hodnotu. Zasadenie do "reálneho" sveta mi nesedelo, zbytočná odbočka do opičieho kráľovstva len kvôli predstaveniu motokár a natiahnutiu stopáže. Princezná je tu najmocnejšia postava, Mário žiadny borec ale len šťastný panák a pôvodný koncept hry - zachrániť princeznú sa zmenil na zachráňte neschopného brata Luigiho, ktorý bol v detstve viac bitý ako sýty. Je to niečo ako ranné pokusy hier zo začiatku tohto milénia o nadviazanie na klasického Mária, teda spravme to v 3D a priblížme kameru, nech do nej trčí Máriov gigantický nos a napchajme tam všetko čo fungovalo minule. To že to bude skôr gigantický chaos už nevadí, lebo je to Super Mário a hráč/divák musí byť spokojný. Nemyslím, že toto malo šancu skončiť víťazstvom. Zárobky sú "našťastie" dobré, takže o nejaké tie 2 roky očakávam pokračovanie. Nabudúce už ale týmto šmelinárom nenaletím. :-) Za zmienku stojí jedine fajn soundtrack, ktorý čerpá z originálneho motívu a tiež Jack Black, ktorý si postavu užil a predviedol originálnu pesničku o princeznej Peach. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (36)

  • Diskuna, maskota herní konzole Family Computer Disk System (vydáno pouze v Japonsku), lze spatřit na značce v Brooklynu. (petr.koca)
  • Charlie Day, jenž propůjčil hlas Luigimu, prozradil v rozhovoru, že scénář byl natolik tajný, že během natáčení dostával pouze řádky k namluvení. (petr.koca)
  • Na konci filmu hraje píseň „Mr. Blue Sky“ od Electric Light Orchestra, kterou začínal film Strážci Galaxie Vol. 2 (2017). Na obou filmech se nějak podílel Chris Pratt – ve Strážcích hrál hlavní postavu Star Lorda a v tomto filmu propůjčil hlas Mariovi. (SpiderBoy)

Související novinky

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Nová Mission: Impossible sbírá nadšené ohlasy

Nová Mission: Impossible sbírá nadšené ohlasy

20.06.2023

Tom Cruise loni vlastnoručně zachránil kina a jeho Top Gun: Maverick se po fenomenální jízdě napříč světem zastavil až těsně pod 1,5 miliardami dolarů. Letos se něco podobného, ačkoliv tam to člověk… (více)

Ani Strážci galaxie nepřekonali Super Maria

Ani Strážci galaxie nepřekonali Super Maria

07.05.2023

Čtvrtá, ani začátek páté fáze marvelovského univerza mírně řečeno nenadchla, od vyvrcholení trilogie Strážců Galaxie, které na plátna dorazilo ve čtvrtek, se nicméně očekávaly velké věci. A film,… (více)

Reklama

Reklama