Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Docent Stehlík se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou. Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný Dvojčata budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu. A možná že nejen u jedné vraždy (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (103)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mně tedy přijde, že je to spíše taková umírněná parodie Prvních oddělení, nebo spíš takový klon nesoucí se v oparu nadhledu a jemného humoru, asi jako by nakonec zapeklitý případ vyřešil Vladyka. Docela slušně je rozehraná antagonie hlavních postav, a jestli nakonec bude padouchem Honza Hrušínský, jehož billboard kouká do každého policejního okna, bude legrace. Nebo jestli dvojčata jsou jakousi verzí Dansona a Highsmithe z Beng v záloze. Jen by mě tedy zajímalo, když docent odchází z práce a zamyká dveře kanclu, proč tam nechal rozsvícené lampičky? Na policii snad energie nešetří? ;-) ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatim je to víc klasická Strach krimi ala Labyrint (bez té mysteriozní vložky) než Mareš / Malinda krimi ala Případy 1. oddělení (tady chybí vztahy na pracovišti a mravenčí práce). Uvidíme, nepříjde mi to zatím jako něco extra oproti jiným krimi. Klasická šablona, "zvláštní" vyšetřovatel zazáří pří vyšetřování. K tomu nechápavý šéf, kolegové "arogantní joudové." ()

Reklama

mac000 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že hodnocení diváků se po první epizodě dost rozchází, ale za mě spokojenost. Solidní scénář, oblíbení herci, hodnověrné postavy, napínavý děj. Nečekal jsem nic jiného  a (možná) proto jsem spokojen. Zejména kontrast mezi docentem a Fousovou je nosný pro vývoj děje (a možná i pro nějaká překvapení v dalším vývoji příběhu) . ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poměrně spletitě vyvedená kriminální minisérie. Psychologický profil sériového vraha je v našich končinách něco úzkoprofilového. Erudovaný docent Stehlík (Ivan Trojan) se sklony k roztržitosti nabízí své služby kriminální policii v tomto svém oboru, ale u plukovníka (Ondřej Vetchý) z oddělení zločinu se se zlou potáže. A záhy jeho služeb bude potřeba, neboť v pražském lese je nalezena zavražděná mladá dívka. Její vražda má totiž zřejmé styčné body s dalšími neobjasněnými vraždami dvou mladých žen z let nedávno minulých. Do první epizody se režisérovi Jiřímu Strachovi podařilo napěchovat nemalý obsah. Seznamujeme se s počtem postav, každá z nich je zajímavá a solidně zahraná. Trojanův specialista je nejdříve v nevoli u policejního plukovníka, ocitá se v nepřátelském prostředí, postupně ovšem nalézají společnou řeč. Tereza Ramba se projevuje coby drzá a ambiciózní absolventka policejní akademie, která u zkoušek docenta Stehlíka zcela vyhořela, přesto se tihle dva zcela nečekaně setkávají na stejném policejním oddělení, kde spolu sdílejí stejnou pracovní kancelář, dokonce spolu záhy horlivě spolupracují na případu. A za zmínku stojí i výrazná dvojice vyšetřovatelů přezdívaných Dvojčata (Marek Taclík a Matěj Hádek), kteří společně operují v terénu a občasně jim unikne nějaká ta podstatná stopa. Podezřelých je pro začátek tak akorát, objeví se Oldřich Navrátil v roli bytného a Elizaveta Maximová, která je okouzlující i v té nejtitěrnější roli. Nechybí také náhledy do docentova soukromí, v roli jeho otce se představí hlasově sípající Alois Švehlík. Jan Malinda a Josef Mareš je v oblasti kriminálních počinů velmi zkušené scenáristické duo. Druhý jmenovaný byl navíc vyšetřovatelem v oblasti násilné trestné činnosti, takže určitě do série vnesl kus autenticity z dob, když se v kriminálních kruzích pohyboval. Strach režíruje zajímavě, většina první epizody sestává z nosných dialogů a (odborných) tezí a výkladů, akce je minimum. Některé vyšetřovací postupy nejsou moc věrohodné a jsou prapodivně nastavené. Do očí bijící je kupříkladu scéna z pitevny, kdy ve zkumavce spočinul vlas pravděpodobného pachatele, jedná se o velmi vzácný důkaz, který je definitivně zničen Stehlíkem, když v místnosti náhle omdlí a křehkou lahvičku svým pádem rozbije, přičemž její obsah steče do odtokové jímky. První epizoda je dostatečně zajímavá, aby se dalo těšit na zbylé dvě. Takže vzhůru za odhalováním identity sériového vraha mladých žen. 8/10 ()

Mlle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím to není dobré. Dialogy jsou toporné. Zdaleka ne všechno, co pobaví na papíře, působí stejně v hovorové řeči. Scénáristé na to měli více myslet. Strnulí jsou i herci. Místy je to až trapné, některé scénky působí jako narychlo nastudovaná školní vánoční besídka. Možná bylo na natáčení opravdu málo času… ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Ve 38. minutě je na dveřích kanceláře vidět hodnost a titul doc. Stehlíka (Ivan Trojan), je zde hodnost kapitána a titul PhDr. (Winster)
  • Benzínka, kde dvojčata ve večerních hodinách pátrají po oběti, je benzínová pumpa Šafránka na Jeremiášově v Praze – Stodůlkách. (Brain)
  • V úvodní scéně při přednášce na policejní akademii se v komparzní roli znalce objevuje spoluautor scénáře Josef Mareš. Za přednáškovým stolem dále sedí jako znalec i životní kamarád obou scenáristů Tomáš Kozák. Třetím nemluvícím znalcem je Otto Stehlík, po němž scenáristé pojmenovali postavu docenta. Druhý ze spoluautorů scénáře, Jan Malinda, se z časových důvodů natáčení nemohl zúčastnit. (fallrock)

Reklama

Reklama