Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně dobrý film, který strhne několika parádně nabušenými scénami. Jenže těch uvědomělých pohledů a patosu tam bylo přece jen na můj vkus moc. Tomuhle tématu by mnohem více slušela poctivá, zemitá, syrová režie bez pukrlátek, cukrátek a filmových mašliček. Souhlasím, bojové scény na jedničku. A mám dojem, že jsem ve Zwickově režijním rukopise postřehl jednu slabinu - on totiž umí bezvadně vykreslit vedlejší postavy, v tomto případě partu černošských badboys, jenže ti dva běloši s tehdy slavným Broderickem jsou....jak to říct, nemastní, neslaní, jen hrozně přeslazený. Stejně jako Cruise v Samurajovi, kde působí v celém hereckém ansámblu jako ta absolutně nejméně zajímavá postava. Zvláštní.... ale stejně, za mě nejvíc cool byl cvičitel pan Mulcahy (John Finn), toho bych za tělocvikáře vážně nechtěl! ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[5/10] (TriStar) (Technicolor /// Produkce: Freddie Fields /// Scénář: Kevin Jarre podle dopisů Roberta Goulda Shawa a knih Lay This Laurel Lincolna Kirsteina a One Gallant Rush Petera Burcharda /// Kamera: Freddie Francis /// Hudba: James Horner /// Oscar: Denzel Washington (herec ve vedlejší roli), Freddie Francis (kamera), Donald O. Mitchell, Gregg Rudloff, Elliot Tyson, Russell Williams (zvuk) /// Nominace na Oscara: Norman Garwood, Garrett Lewis (výprava), Steven Rosenblum (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Clovek dostane presne to, co od velkofilmu od Zwicka ocekava. Takze paradni valecny sceny, neco toho hrdinstvi a trochu patosu. Tentokrat to neni zas tak prehnany, na druhou stranu, valecnejch scen tu mohlo bejt vic, jsou tu v podstate jen dve, jedna nekdy v polovine filmu a neni vubec spatna a pak zaverecnej utok na pevnost, kde je vysledek vicemene jasnej. A tahle druha valecna asi 20 minutova sekvence je natocena taky perfektne, obzvlast zaverecnejch asi 5 minut za zvuku nejaky kostelni hudby jsou neskutecny vizualni orgie a je to asi jeden z nejlip natocenejch utoku, co sem kdy videl. S timhle vlastne ale souvisi prvni problem filmu, kdyz se zrovna nebojuje, film se zameruje na charaktery cernochu, jejich vycvik a jak se snazi ukazat belochum, ze to nejsou jen otroci a spina na manualni praci. Ne ze by to nudilo, jen je toho zbytecne moc. Druhej problem je Broderick. On nehraje vylozene spatne, jenze jako velitel jednotky pusobi proste smesne, mladicek s prilepenou bradkou, absolutne bez charisma. Aspon, ze to zachranujou ostatni, paradni Denzel, kterej sice nehraje zas az tak uchvatne, respektive podava svuj standartni nadprumernej vykon, takze toho oskara moc nechapu. No a pak Freeman, kterej ma svoji typickou dobrackou rozumnou postavu, kterou spolehlive zvlada zahrat. Takze celkove paradni historickej velkofilm o zajimavym useku americkejch dejin, ale Zwick ma lepsi kousky. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kevin Jarre .. Důležitý film o kapitole Amerických dějin - boj Severu proti Jihu o začleňování černochů do společnosti - kterou definitivně 20. ledna 2009 uzavře(la) inaugurace 44. prezidenta USA, kterým je prvním afroamerickým prezident Barack Obama. ___ Zwick zvolené téma zpracoval skutečně poutavě, po technické i herecké stránce zajímavě. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Musím podotknout, že jsem film viděl v příšrném dabingu, to možná zapříčinilo fakt, že jde jen o *** hvězdičky...a možná taky ne. Některé scény jsou působivé, ale americký patriotismus je cítit na sto honů (a to hlavně /SPOILER/, když jdou ti černí nasmrt - Washington podpírá nemohoucího avšak odhodlaného vojáka - to je na mě prostě moc). Nemyslím si, že je Washington špatný herec, ale na oscara to není ani v tomto případě (training day to samé). Možná budu za žluvu, ale Poslední samuraj mi připadá mnohem lepší (i když měl taky své chyby). Možná, že až to uvidím v originále, tak půjdu výš...ale nevidím důvod, proč bych si to pouštěl znovu... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (14)

  • V závěrečné části soundtraku "Charging Fort Wagner" jsou použity slova ze středověkého hymnusu "Dies Irae" od Tommasa de Celano a hudba je složena na motivy kantáty "Carmina Burana" od Carla Orffa. (cego94)
  • S výjimkou plukovníka Shawa nemá žádná postava reálný podklad. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama