Reklama

Reklama

Bohové a generálové

  • USA Gods and Generals (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Ronald F. Maxwell se po úspěšném snímku Gettysburg pustil do práce na filmu Bohové a Generálové, který vypráví události, které Gettysburgu předcházely. Tento film je téměř čtyřhodinovým vyprávěním o americké občanské válce, kde si zopakovaly své herecké umění některé hvězdy z předchozího Gettysburgu. Scénář k němu napsal Jeff Shaara, syn Michaela Shaary, autora novely The Killer Angels. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Gettysburg" to pravda není - stopáž je možná přehnaná a patosu (a tentokrát zejména pánbíčkaření) je tu až neúnosně mnoho. Soustředění celého vyprávění kolem "Stonewalla"Jacksona filmu spíše uškodilo, protože právě scény s ním, jeho rodinou a jeho malou kamarádkou vyznívají dost sentimentálně, a to až na hranici nevkusu. Případný zájemce o americkou historii, který toho o občanské válce zatím mnoho neví se toho o dobových souvislostech a historickém pozadí tohoto konfliktu také mnoho nedozví, ale bitevní scény považuji za velmi zdařilé. Robert Duvall jako Lee a Stephen Lang jako Jackson se mi líbili, ovšem největší devizou tohoto snímku je pro mne to, že se Maxwell po deseti letech vrátil i k osudům řady postav z výše zmiňovaného "Gettysburgu", především mainských dobrovolníků - a podařilo se mu je obsadit i stejnými (a opět dobře hrajícími) představiteli, počínaje Jeffem Danielsem. Chce to jistou trpělivost, hlavně při scénách s ženuškami (byť většinou docela pohlednými) a proslovech, jež hraničí s braním jména božího nadarmo, ale řekl bych, že se to pořád ještě vyplatí. Jen mne mrzí, že závěrečný díl Maxwellovy zamýšlené trilogie o občanské válce, "Konečné zúčtování", zatím není ani na obzoru a bůhví jestli se ho kdy dočkáme... ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

V podání této 3,5hodinové akademické lekce z historie vypadá "bratrovražedná" občanská válka jako spořádaná záležitost kultivovaných bohabojných gentlemanů, bojujících za šlechetné ideály (speciálně z pohledu Konfederace) a pronášejících jenom vznešená (vlastenecká, patetická) moudra. Ve všem tom manévrování desítek regimentů, brigád, batalionů, pod velením snad ještě vyššího počtu generálů a plukovníků, se ale vynořuje jen minimum mikropříběhů a scházejí tak nějací hrdinové, se kterými by mohl divák něco prožívat. Silně věřící "Stonewall" Jackson jím začne být až v závěru, kdy se přece jen nějaké emoce dostaví (navíc útok u Chancellorsville patří k těm lépe natočeným). Pokračování příště… ehm, tedy minule (Gettysburg, 1993). ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Snímek toho druhu kde každá minuta trvá hodinu. Mimochodem má to výrazně přes tři hodiny skutečného času. A to není vtip; bohužel. Herce zřejmě odchytili těsně před natáčením na ulici jinak není možné, že za celou stopáž nikdo nezmění výraz. To vše naprosto nepředstavitelně patetické, pobožné a korunované papírem šustícími dialogy, za které by se i nejedna telenovela styděla. Režie v podstatě neexistuje, jde o slepenec dlouhých, statických záběrů bez střihů. A je jedno zda jde o scénu s proslovem či nějakou bitevní. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Historický film o událostech, které byly zfilmovány už mnohokrát a také mnohem lépe. Zajímavé herecké obsazení je zde nevyužito, v důležitých rolích se objevují nezajímaví herci, a bohužel film v sobě nemá nějaké poselství navíc, které by ospravedlňovalo tu neskutečně dlouhou stopáž. Občanská válka v USA je zajímavější než tohle. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Motto: "Generálové, co mají bílý stan na kopci, popíjejí Sancerre a řídí bitvu. Ti jsou úctyhodní." - Arnold J. Rimmer. Tak jsem si to s odstupem více než tří pětiletek dal znovu i s „prvním“ dílem a ty tři tomu s hodně odřenou (či v tomto případě opruzenou a krutě otlačenou) řití ponechávám. Nicméně dvakráte do stejné řeky vstoupit vskutku nelze, pročež oproti celkem fifty – fifty pojatému Gettysburgu to tvůrce již bez jakýchkoli zábran posunul do extrémně patetické jednostranně jižanské rohypnolijády, u které sice mnoho zavilých Ztracených Věcařů jistě pravidelně cídí bajonet a roní, a to zejména v závěru jistě i slzy, ovšem pro průměrného Středoevropana, byť s reáliemi obeznámeného, je to pruda k nepřežití. Přestože stopáž obou filmů je cca stejná, měl jsem subjektivně pocit, že B&G jsou tak čtyřnásobně delší a nebýt několika celkem pohledných bitevních scén, tak by se mé hodnocení limitně blížilo hladině septiku. A kvitovat musím rovněž ztvárnění ústřední postavy jižanského mučedníka non plus ultra, který je zde úplně přesně taková bigotní kudlanka, jakou jsem si v jeho případě představoval – skvělé. Byť je mi jasné, že záměrem nebylo demonstrovat neblahé následky vyplachování se nejpopulárnější sbírkou židovských pohádek, neb cílovka je na tom v tomto ohledu asi dosti podobně. Jo, a ač Duvalla rád celkem velmi, tak starej Sheen jako Bobík podle mě lepší. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama