Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lilly Cummingsová se vdává a její sestra Gwen má jako družička nejen krásné šaty, ale také pořádnou kocovinu. Za sebou má totiž další z mnoha velkých pitek. Urazí svatebčany, zničí svatební dort a jen v kombiné se vydá v ukradené limuzíně koupit nový. Nabourá se a skončí před soudem, který jí nařídí čtyřtýdenní odvykací kůru. Sebevědomá žena se odmítá zapojit do aktivit v léčebně, bojkotuje skupinovou terapii. V parku požádá o cigaretu neznámého muže a zeptá se ho, kde by mohla sehnat alkohol. Vzápětí zjistí, že mluvila s ředitelem Cornellem. Jak se žena seznamuje s ostatními pacienty a poznává jejich problémy, začíná si uvědomovat závažnost toho svého. Vybavují se jí vzpomínky na dětství, prožité s matkou alkoholičkou. Snaží se usmířit s lidmi, kterým nejednou ublížila, zejména se sestrou Lilly. Gwen marně hledá někoho, s kým by si mohla promluvit, a postupně se sbližuje s některými pacienty - mladou spolubydlící Andreou či bývalou baseballovou hvězdou Eddiem Boonem. Na cestě k řešení problému ji však čeká ještě nejedna překážka, zklamání a řada bolestných rozhodnutí. (TV Nova)

(více)

Recenze (158)

Master19 

všechny recenze uživatele

Tak komedie nebo drama? Sandra Bullock dává jistotu, tohle drama určitě není. I kdyby být mělo, ona to zahrát neumí. Naopak zábavný úvod zvládá perfektně. Je tu ovšem pár skvělých záblesků, prostě tohle téma má a asi vždycky bude mít potenciál. Mnoho z nich má na svědomí také Steve Buscemi, nadabovaný řekněme asymetricky Pavlem Křížem. Nic převratného to tedy není, ale přesto si u toho tu dvojku červeného asi odpustíte... ()

PRASÁK 

všechny recenze uživatele

Podle mýho soukromýho názoru je tohle asi nejlepší film, jakej Sandra Bullock natočila. Jde o přímo luxusní alkoholickej úlet, plnej nejrůznějších legračních taškařic. Gwen Cummings (herečka Sandra Bullock) je novinářka, která má velký problémy s nadměrným užíváním alkoholu a drog, ale zato si umí užívat života, kterej je pro ni jako JEDEN DLOUHEJ A NIKDY NEKONČÍCÍ MEJDAN. Na začátku filmu má jít za družičku na svatbě svý sestry Lily Cummings (herečka Elizabeth Perkins), ale má pořádnou kocovinu. S úsměvem na tváři urazí svatebčany, poničí svatební dort a pak jen v kombiné se vydá ukradenou limuzínou sehnat novej dort. Auto nabourá a skončí před soudem, kterej jí vyměří čtyřtýdenní odvykací kůru. Musí se rozloučit se svým věrným kamarádem a rovněž alkoholikem Jasperem (herec Dominic West), s nímž dosud brala život jako jeden nekonečnej večírek a podrobit se osmadvacetidenní odvykací kůře v léčebně pro pacienty závislý na alkoholu a drogách. Ředitelem v tomto ústavu je Dr. Cornell Shaw (herec Steve Buscemi), dřívější závislák, kterej je zastáncem tvrdýho režimu. A právě tohoto člověka potká Gwen v zahradním parku ústavu, kterýho požádá o cigáro a zeptá se ho, kde by se dal sehnat chlast. Až pak zjistí, kdo to vlastně byl. Divák je pak svědkem několika legračních situací, který vznikají při kontaktu Gwen s velice svéráznými pacienty tamní kliniky. Musím podotknout, že někteří z nich se chovají opravdu dost bizarně a šíleně, zvláště pak militantní důchodci. Jedním z pacientů, s nímž se Gwen seznámí, je i někdejší hráč baseballu Eddie Boone (herec Viggo Mortensen), kterej začal chlastat a brát drogy. Ale nakonec se téměř všechno vyvrbí v dobrým. Tuhle podařenou alkoholickou komedii natočila americká režisérka a herečka Betty Thomas (nar. 27. 7. 1947), která se proslavila skvělým filmem „Soukromé neřesti“ (1997). Celosvětová premiéra filmu „28 Days“ se stopáží 104 minuty proběhla v americkejch kinech 6. dubna 2000. Do českejch kin snímek pod názvem „28 dní“ zavítal v premiéře 15. června 2000. ()

Reklama

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Mamka mi kdysi slíbila, že půjdeme do kina na nějaký rodinný film. Už to že začínal v 8 večer mi bylo divné. Každopádně se blbě podívala, a tak jsem mezi stovkou dospěláků seděl já, 12ti letý vejlupek, a všichni na mě koukali ve smyslu: To dítě už by mělo dávno spát. A tak jsem tehdá koukal na takovýhle dospělácký film a už nemám nejmenší ponětí, zda se mi líbil, nebo ne. Ale určitě vím, že jsem z něj měl špatný pocit. A že i když teď v TV vypadá jako laciné Béčko, možná jsem ho tenkrát viděl jinak. Jako dobrou prevenci proti všem nástrahám, které mne v tu dobu zrovna začali ohrožovat. Tedy... O nějaké 3-4 roky později ale o tom nebudeme polemizovat. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladá a úspěšná novinářka Gwen (Sandra Bullock) si umí užívat života. Se svým přítelem Jasperem obráží jednu párty za druhou, a z alkoholového opojení oba téměř nevychází. Ale když udělá ostudu na svatbě své sestry, a navíc jejich svatebním autem v opilosti narazí do domu, je odsouzena k léčení v protialkoholní léčebně. Ač k takovýmto institucím Gwen moc důvěry nejeví, brzy poznává, že i zde si může najít přátele ... a že život pod mocí alkoholu nemusí být to pravé, co očekává ... Film jsem viděl několikrát, a s každým dalším shlédnutím musím ubírat a ubírat na hodnocení. Díky tomu, že je po prvních dvaceti minutách naprosto zřejmé, jak film skončí, se divák kapánek nudí, a zázračný převrat hlavní hrdinky je pak trochu mimo. Nevím taky, jestli protialkoholní léčebny fungují jako dovolená - každý si tam dělá co chce a jak chce, ale možná v zemi neomezených možností ano. Jinak nevím, jestli byla Sandra Bullock celé natáčení pod parou, ale (minimálně v první půlce filmu) dost šíleně přehrává, až působí dost směšně... ()

Kaylar 

všechny recenze uživatele

Sandra Bullock nepatří mezi mé oblíbené herečky, to musím upřímně přiznat. Myslím, že v rámci běžné hollywoodské produkce se jedná o slušný průměr, a to také zásluhou Steva Buscemiho. A nepopírám, že coby abstinent jsem taky byla zvědavá, jak že to v léčebně pro závislé vypadá a jak to hlavní hrdinka zvládne. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (6)

  • Většina obrazů na zdech v léčebně byla opravdu vytvořena reálnými pacienty. (Bauer)
  • Sandra Bullock pila před každou svou scénou, kde byl vyžadován nekontrolovatelný třes, trojité expreso. (Bauer)

Reklama

Reklama