Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak dvě růžičky jednoho keře tu kvetou spolu a jsou si k nerozeznání podobné. Jedna však chodí v šatech samá krajka a druhá také pěkně, ale obyčejně. Jedna líhá v kanafasu a z postele ji zvedá práce, druhá spí v hedvábí a drží se jí nuda. Copak Madlenka! Ta, co potřebuje, na to stačí sama. Ale kolem Marion se točí celý dvůr. Jedna vládne, druhá pere a obě touží po štěstí a kráse… Princezny mívají všelijaké rozmary, i ta naše Marion. Není zrovna spokojená se svým přepychovým životem, a tak ji jednoho dne napadne, jak by se jí žilo jako obyčejné pradleně, ta má přece život jako peříčko! Zrovna to samé si ale o princezně myslela pradlenka Madlenka. Ta by zase tuze ráda alespoň na chvíli vyměnila práci za spokojený život na zámku. A tak začala Marion kralovat v prádelně a Madlenka se usadila na trůně… Jak jim ta výměna prospěla, na to se teď podívejte... Laskavou pohádku, která je plná pěkných písniček, natočila v roce 1986 režisérka L. Koutná podle scénáře M. Zinnerové a do hlavních rolí obsadila M. Fišerovou (dvojrole Marion a Madlenky), P. Trávníčka (kominík Venda), K. Rodena (princ Petr), Z. Hadrbolcovou (teta Julie) a L. Lipského (strýc Josef). (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která jde za sdělením, nikoliv jen od scény ke scéně. Ženské postavy svým uměním vysoko ční nad dvořany, princi i řemeslníky, kteří se do žánru a ženskými tvůrkyněmi předepsaných rolí trefují trochu křečovitě. ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Snad nejkrásnější televizní pohádka co znám. Nechybí tu smysl pro humor, příjemné písničky a skvělá pohádková atmosféra. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka, která vyčnívá nad průměr ostatních studiovek, Ukazuje zejména talent Markéty Fišerové, velká škoda, že díky okolnostem nemohla hrát dál...Mírně úchylná kreace Miroslava Vladyky a absolutně neprincovský princ Karel Roden jsou další klady tohohle pohádkového příběhu... ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní humorná pohádka s fajn muzikou. Nejvíc mě na ní pobavil Karel Roden, který tu silně připomíná Kocourovo alter ego Dwaina Dibleyho z Červeného trpaslíka. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Koukat na mladou, okatou Marketu Fiserovou je sice bezva, ale stejne to ma vzdycky takovej hořkej nadech... pohadka pekna, klidna, misty vtipna...ale opet jsem mel potiz s tema pisnema. Nikdo tam extra zpevak neni, tak je to takove rozpacite...to zpivani. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Karel Roden v pohádce, to je skoro jako Táborský milovníkem. Ale ono to docela překvapiě fungovalo. Tedy myslím toho Rodena. ()

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Úsměvná pohádka, která se natáčela v atraktivním prostředí zámku Červená Lhota. Pohádka je vlastně odrazem toho, že každý žijeme svůj život, který bychom si ale občas rádi vyměnili s někým jiným, o kom si myslíme, že se má lépe. A právě takto se cítí pradlenka Madlenka a princezna Marion. Ale když si nakonec své role vymění, zjistí, že vlastně jedna druhé neměla co závidět. Zkrátka každý máme své radosti a trápení, a dokud neokusíme to trpké, nebudeme si vážit toho sladkého. Hlavní dvojroli princezny a pradlenky ztvárnila Markéta Fišerová, ušmudlaného kominíka si zahrál tehdejší představitel princů Pavel Trávníček a sympatického prince Petra ztvárnil Karel Roden. V pohádce si dále zahráli Miroslav Vladyka, Zdena Hadrbolcová, Libuše Havelková a Lubomír Lipský. ()

York 

všechny recenze uživatele

Jako pohádka celkem špatné, na to, aby to bylo v červeném to určitě nemá a hezké písničky to nezachrání, ale aspoň jsem viděl Karla Rodena jako hlavního kladného prince. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Že by to byla zas nějak převratně dobrá pohádka se říct nedá. Asi bych si ji pamatoval z doby, kdy jsem na ni měl věk :-( Ale pro vhodně staré diváky může být ucházející. K pohádce S čerty nejsou žerty to má ale hódně daleko. Verdikt: 3* a 70 %. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Ooch, princi, v bílém límci... Fridolín dostal na hlavu špagety, na cestu tvrdolín a všechno bylo tak, jak má. A proto za pět. Markéta ještě chodila, Trávníček i Roden byli kus, Renč byl dítě, babička kouzelná a všichni si společně chytlavě zazpívali. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka o tom, jak si princezna Marion s pradlenou Madlenkou prohodily své společenské postavení. Obě tyto nespokojené mladé dámy rozdílného temperamentu ztvárnila půvabná M. Fišerová. Věčná škoda, že se této herečce (manželce M. Ebena) se sympatickým vystupování a příjemným obličejem nedostalo více hereckých příležitostí. V roli nápadníka pradleny kominíka Vendy se představil P. Trávníček a prezentoval se svým jedinečným žoviálním pojetím. Prince Petra, jenž se záhy sblížil s princeznou, zahrál K. Roden, jenž se kromě spokojeného úsměvu a nudlemi ve vlasech neměl možnost více projevit. V dalších rolích se objevila kouzelná babička L. Havelková, královský kuchař L. Lipský či komtesa Z. Hadrbolcová. V roli vznešeného návštěvníka královského dvora se objevil nesmírně zábavný M. Vladyka, jehož projev nafoukaných hlupáků neměl z komického hlediska v 80. letech konkurenci. Na atraktivitě této příjemné pohádce paní L. Koutné jednoznačně přidala i milá hudba a texty nedoceněného umělce J. Uhlíře. Nemohu si pomoci, ale právě tento typ jednoduchých pohádek z 80. let, jimiž se prezentovaly dámy L. Koutná, V. Janečková, S. Simonová a obzvláště J. Pokorná-Makoczová je z mého pohledu nedostižitelný fenomén filmových a hereckých skvostů, zejména kvůli jejich přirozené vtipnosti, který dnešní tvůrci pohádkových příběhů i přes snahu nikdy nemohou napodobit. ()

Reklama

Reklama