Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Britský seriál vznikl podle stejnojmenné knihy Bena Macintyrea a vypráví pozoruhodný příběh o tom, jak vojáci britské armády vytvořili během druhé světové války v severoafrické poušti nejelitnější speciální jednotku na světě, známou jako SAS – Special Air Service. Jednotka byla zaměřena na provádění záškodnických operací za nepřátelskými liniemi. Seriál se snaží autenticky zachytit historii a životy mužů, kteří se stali prvními členy SAS. Vojáci si prošli tvrdým výcvikem a prováděli riskantní mise, které měly významný vliv na průběh války. Scenárista a producent Steven Knight, který je znám díky své práci na seriálu Gangy z Birminghamu, byl kritikou oceněn za autenticitu a historickou věrnost seriálu. (Canal+ Action)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stejně jako Bratrstvo neohrožených bylo o vzniku 101 výsadkové, je Pluk mizerů o vzniku SAS. Takže od začátku tahá z klobouku jména jako David Stirling, Paddy Mayne, Jock Lewes, Dudley Clarke a Mike Sadler. Tedy reálné postavy o kterých každý s Wikipedii hned zjistí jejich šance na setrvání v seriálu. Také (bohužel) dává jistou povinnost všechny řádně představit a proto (řekněme) první dvě epizody jsou značně užvaněné (aby každý pochopil kdo je tu drsňák). Zbytek pak jede neskutečným tempem. Jako celek je to natočené skvěle (kamera, střih, hudba, výprava, režie, obsazení). Když jsme u toho obsazení, setkáme se tu s mnoha tvářemi vedlejších rolí (IMHO nevím jak po tomhle by se Connor Swindells ještě mohl chtít vrátit do Sex education). Hodně mě bavili ty občasné prostřihy na dobové záběry… nebo třeba citace reálných dopisů. To samé následování mnoha reálných akcí (př. Operace Albumen). Prostě snaha o autenticitu (čímž jde ruku v ruce i občas vláčnější tempo) je znát. Podrobněji u jednotlivých epizod. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera  a atmosféra, včetně hereckých výkonů. Výsadek nad bouřící pouští zobrazuje pravé peklo. Série však nenabízí víc než mnohé další válečné snímky nebo seriály. A tady mám navíc pocit, že větší roli hrála fantazie scénáře než realita. Což mi u snímků s reálným základem vadí. Milostná linka s překrásnou špionkou byla nevynalézavá banalita, která by se spíš hodila do romantického filmu – a to spíš ještě starého romantického filmu. To už Paddyho vztah k příteli byl aspoň neotřelý – tedy aspoň ve válečném filmu. A když se ještě vrátím k výsadku v bouři – neměli by se spíš potomci vojáků naštvat? Protože mnohem víc než hrdinství to bylo ukázáno jako tupé a zbytečné riskování, za které by si velitel zasloužil stát před vojenským soudem. SHRNUTÍ: Válka je drsná, ale my už tam tu romantiku nějak dostaneme. I když možná poněkud lacinou. (1. série) ()

Reklama

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Brilantní záležitost - má to šmrnc, vtip, akci, hloubku… a ku*va skvělou produkci. Takhle nějak by někdo měl natočit film o založení Navy Seals, Roy Boehm by si to taky zasloužil. Ale tohle po první sezóně o Amících není, ostatně jejich žabí muži si teprve kdesi zkoušejí skafandry, paragáni se začínají cvičit a Rangers jakbysmet. Kucí z SAS byla parta pěkně drsnejch chlapíků a co uměli s Land Rovery a Vickersy se stalo legendou - a právě tu tady médium veřejné služby v roce 2023 brilantně zachytilo. Pěkně po anglicku, s tunou humoru suchého jako písek u Tobrúku, skvělým soundtrackem a hlavně velmi dobrým storytellingem. Za mě créme de la créme z druhoválečných minisérií! Rád si někdy dám znova. 90 % ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// 60 % rockovej soundtrack, 30 % hláškování mezi opravdovými chlapy a 10 % válečný akce spojené s hromadou fuckupů. Famózní novinka Stevena Knighta letos v televizi bavila jako máloco, zase jednou vousatej Jack O'Connell potvrdil, že je jedním z nejlepších herců své generace, a jestli nebude do dvou let druhá série, tak si někdo koleduje o seriózní vyhození z letadla s nefunkčním padákem na zádech. 8/10 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to sice póza, ale je to póza která zatraceně funguje. Castingově je to vymazlené. Jak výběr hlavní trojice kdy ti do představitelů ideálů, rozumu a šílenství sednou jako prdel do hrnce.. tak i vedlejší postavy např v podobě lehce exotické Boutelly a parádního Westa (kterého jsem viděl naposledy snad v The Wire). Jeden by si z toho snad až zatoužil někde ve vyprahlé poušti zamordovat nějaké ty fašouny.. Za pozornost stojí i nenápadně vpašovaná a velmi rozumně podaná (latentně) homosexuální sublinka, kdy to tam sice je, ale ani takovej homofób jako Verbal (zdravím vole) se nad tím nestačil pozastavit a rozhořčit. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • David Stirling (Connor Swindells) je na konci epizody zajat Němci, to se datuje k lednu roku 1943. Bohužel tank v německých jednotkách je americký MBT (Main battle tank). Tento fakt, vzhledem k využívání kořistní techniky během 2. světové války, můžeme ještě přehlédnout. O dost hůř se přehlíží samotný tank, tím je M60. Ten se začal vyvíjet až v polovině 50. let. První varianty se do služby dostaly až v roce 1959. (DavidSe)
  • Natáčení probíhalo v Maroku a ve Velké Británii, převážně v Norfolku, Suffolku a Gloucestershire. (aporve)
  • Vozidla, která používala Long Range Desert Group (LRDG) a posléze i Special Air Service (SAS), byly upravené americké Chevrolet 1533X2 a Willys Jeep MB. (p3tris)

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Reklama

Reklama