Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarem oceněný scenárista a uznávaný režisér Cameron Crowe (Jerry Maguire) se znovu sešel s producentem/hercem Tomem Cruisem v mimořádně působivém filmu plném romance, podezíravosti, lásky, sexu a snů. Film Vanilkové nebe (ve vedlejší roli s Penelope Cruz), jež je inspirovaný španělským filmem Otevři oči z roku 1997, odkrývá příběh o hledání sebe sama v New Yorku. Vizuálně ohromující film s nezapomenutelnou kamerou a sekvencí z Times Square, na kterou nikdy nezapomenete, měl na starosti oscarový kameraman John Toll (Statečné srdce). (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (538)

castor 

všechny recenze uživatele

Jerry Maguire byl zatraceně úspěšný, takže si dvojice Crowe-Cruise k sobě našla ráda znovu cestu. Druhý jmenovaný si zrovna neláme hlavu s tím, která modelka zahřívá jeho postel, až se zamiluje do půvabné Penélope Cruz. Jenže žárlivá stalkerka a poslední ozdoba prachatého bezstarostného playboye má sakra jinou představu, jak by měl jejich vztah vypadat. A z mostu to vezme zkratkou. Rozpoutá tak kolotoč událostí, ze kterých měli možná i samotní tvůrci trochu guláš. Cameron Crowe přistupuje ke svým látkám originálně, ale vesměs šlo vždy o „klasické“ love story s výborně napsanými dialogy. Tentokrát přitvrdil a pohrál si se žánry, jak se mu zlíbilo. A na hubu rozhodně nepadl. Jen to někdy prostě nefunguje (třeba v závěru). Cruisova postava je poměrně hutná a sám velký Tom podává jeden ze svých lepších hereckých výkonů. Stejně jako psychicky nestálá Cameron. Tvůrci se sakra snažili, kamera šlape, snová scéna z opuštěného Times Square nebo diskotéková sekvence jsou moc fajn. A hudební výběr je (u Crowea standard) na jedničku. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Vynikající sci-fi snímek s Tomem Cruisem. Nespolehlivý vypravěč opět zabodoval. Sice máte pocit, že vás tahají za nos, ale nevíte, jak moc. Sci-fi je to ale až ke konci, většina filmu se drží na romantické lince. Tom Cruise jako boháč prožije těžkou autonehodu. Odnese si z ní zjizvený obličej, který nechce moc nikomu ukazovat. Ani to ho ale neodradí od toho, aby sbalil dívku svého srdce. Příjemná Penélope Cruz se k němu dost hodí. Časem ale zjistíme, že věci nejsou úplně tak, jak by se mohly zdát... Ve filmu najdeme i mnoho dalších známých hereckých tváří. "Davide, probuď se." ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dlho som "Vanilku" ignoroval. Mylne som predpokladal, že ide o ďalšiu romantiku, no úplnou náhodou som na film natrafil a videl Cruisov zmrzačený ksicht. A tak ma dosť zaujímalo ako sa k nemu dopracoval. Tak som si to pustil celé... Zistil som, že to vlastne vôbec nie je romantický film, za aký som ho celé roky mal. Ako je vysvetlené v závere, film dáva zmysel zhruba do polovice filmu. Potom začína hra s divákom a vôbec som netušil čo sa vlastne deje. Scéna s vankúšom je toho príkladom. V duchu som tipoval, kto bude udusený pod vankúšom, ale zistil som , že netuším...Našťastie záver všetko vysvetľuje a zapadne to do seba. Výsledok je tak o dosť lepší, než som čakal. 70%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Presne film, do ktorého sa hodí jeden z najlepších hollowoodskych hercov. Netreba Toma Cruisa dlho predstavovať, svoje herecké kvality ukázal už mnohokrát. Vanilkové nebo nie je hocijaká snímka, je to spojenie niekoľkých žánrov - romantika, komédia, sci-fi. Čím viac sa dej zamotáva, tým viac metie diváka. Film vás omotá a nepustí až do samotného konca. Navyše Cruiseovi skvele sekunduje krásna Cameron Diaz, s ktorou sa neskôr stretli opäť vo filme Knight and Day. Veľmi slušný film, to rozhodne. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů typu "hádej, co je realita". Bohužel po velmi povedené "první části" (dokonce ani Tom Cruise mi nevadil), přichází posledních 15 minut a v těch je největší problém. Většina filmů na vás "vybalí" pointu a skončí, abyste při cestě z kina měli o čem přemýšlet, ve Vanilla Sky se ovšem v tom konci / té pointě rýpají zbytečně dlouho místo toho, aby to utli. Takhle jsem odcházel z kina a neměl jsem o čem přemýšlet:) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (24)

  • Písnička "I Fall Apart" je na soundtracku věnována Julii Gianni, což je jméno postavy Cameron Diaz, která skladbu skutečně nazpívala. (don corleone)
  • V počáteční scéně můžeme na Davidově (Tom Cruise) autě vidět kontrolní nálepku s datem 2/30/01. Údajně šlo jen o chybu, nálepky si prostě nikdo nevšimnul. Vyvolala ale několik dalších pokusů o interpretaci filmu. (don corleone)
  • Píseň "All The Right Friends" od známé rockové kapely R.E.M. byla určena speciálně pro tento film. Jedná se o nejstarší skladbu z rané éry této kapely, která do té doby nikdy nebyla vyrobena a oficiálně vydána. (Fill16)

Reklama

Reklama