Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Kevin Calhoun je přesvědčeným loajálním úředníkem svého obdivovaného a otcovského šéfa Johna Pappase. Díky své funkci se účastní vyšetřování případu, v němž při přestřelce mezi drogovým dealerem a detektivem, zahynul kromě obou mužů i nevinný šestiletý černošský chlapec James Bone. Oficiální místa se pokoušejí veškerou vinu svést na dokonale zkorumpovaného detektiva, jenž si chtěl údajně vyřizovat i své soukromé účty. Při složitém pátrání Calhounovi výrazně pomáhá neústupná advokátka Coganová, s níž společně objeví i jiné motivy, odhalující skutečné zákulisí zločinu... Kriminální film natočil hollywoodský režisér Harold Becker, který nám ani na okamžik nevymlouvá známé tvrzení, že politika je především svinstvo, i když se dá dělat v zájmu lidí také čestně a poctivě. Roli energického a věčně populistického newyorského starosty Johna Pappase hraje Al Pacino, zatímco jeho zástupce Kevina Calhouna ztělesnil John Cusack. V dalších úlohách se představí Bridget Fondová, Danny Aiello a Martin Landau. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

malylada 

všechny recenze uživatele

Uuuuu to byla úmorná záležitost a celou dobu jsem přemýšlel, co vedlo k tomu, aby snímek vůbec vznikl. Scénář je jakým si pokusem o chytře budovanou zápletku s politickou tématikou, ve které se nedaří vůbec navozovat napětí nebo jako-li vygradovat pointu. Když k tomu připočtu strašnou předvídatelnost, tak se divím, že jsem to vůbec dokoukal. Chtělo to určitě lepší uchopení, svižnější tempo a méně dialogů směřujících do země nikoho. Jediným pozitivem je ústřední dvojice, která se vydala na maximum, zvlášť Cusack hraje na maximum.......4/10 ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Hereckého umění Ala si cením nade vše. V tomto politickém thrilleru se slizkým Cusackem je ho až škoda. Zemře mladý černý chlapec a hitlerovským projevem o nápravě města a vzýváním Periclea to Al Pacino dá pěkně do latě. Černé huby zapomenou na tragedii a věří starostovi. Film se v divákovi snaží vyvolat iluzi, že americká demokracie je ta správná a politici to s občany myslí velmi vážně. Sem tam se u nás vyskytne nějaká krysa a 5 lidí je zavražděno...lidi neblbněte, to je vyjímka. No kdo věří, že američtí komunální politici jsou lepší než čeští, ať tam běží. Myslím si, že tito chlapci přes jejichž prsty protékají miliardy jsou jak z čínské továrny. Nenasytní kriplové. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Harold Becker (dnes devadesátiletý pán), sic navždy průměrný režisér, zato pokaždé dokázal poskládat hvězdnou hereckou sestavu. Tentokrát vypráví příběh zástupce starosty New Yorku, který vždy fungoval na hraně, ale po přestřelce, při které to mimochodem smrtelně koupil šestiletý chlapec, rozplétá intriky na nejvyšších místech. Střílel drogový dealer s pořádnými škraloupy, který nicméně dál směle obchodoval pouze s podmínkou. Průměrný scénář si odškrtává položku po položce, výsledek výrazněji nestrhne, takže potěší víceméně jen veleuznávaná legenda amerického filmu (například nad rakví malého chlapce je to jeden velký koncert). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zablúdená guľka netrafila iba jedno dieťa, ale jej trajektória okrem ďalších mŕtvych zavadila aj o klasické klišé vrátane záverečného zvratu. Ten odhadnete zrejme tak do 20. minúty, ale tu nejde o to, či je to predvídateľné, ale že to má v rámci príbehu svoju logiku. Dialógy najmä medzi Cusackom a Pacinom sú výborne napísané a zachraňujú aj menšie či väčšie nedostatky. Ľudia a ich vzťahy, to nie sú tehly, to je malta mezi nimi, ktorú nevidíte. Neprávom zabudnutý a vo svojej dobe neúspešný triler, ktorý sa medzi konkurenciou stratil. Pokiaľ máte pre podobné urban trilery z deväťdesiatok slabosť, nebudete mať s Vyšším záujmom problém. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jedna ulice, jeden policista, jeden drogový dealer, jedno dítě, několik výstřelů. Kombinace, která během několika vteřin ukončí životy tří lidí, zkázu přivodí ale hned několika dalším. Kdo poslal policistu do ulice za synovcem významného mafiána? Čí kulka vlastně zabila malého chlapce? A hlavně: Proč nebyl náš drogový dealer za své činy nikdy odsouzen a vesele si na svobodě pobíhal s podmínkou? Podobné otázky si klade i Kevin Calhoun jakožto zástupce starosty města, zatímco jeho šéf pokračuje ve své předvolební kampani do Bílého domu a pronáši srdcervoucí projevy. "Je tu jedna věc, se kterou se jako starosta nikdy nesmířím, a to je smrt policisty. Je tu jedna věc v životě, se kterou se nikdy nesmířím, a to je smrt nevinného dítěte." Al Pacino ještě pár let před Vyšším zájmem pod vedením Harolda Beckera natočil výbornou atmosférickou neo-noirovou kriminálku Moře lásky a já asi od Vyššího zájmu očekávala až moc. Ano, uznávám, je to politický thriller z vyšších kruhů podle skutečného příběhu, kam by se ten eroticko-pochybovačný nádech a výborná vizuální stylizace výše zmiňovaného filmu asi nehodila, ale to nelze brát jako omluvu toho, že je Vyšší zájem až moc průměrný a zmatený. John Cusack a Al Pacino ho sice tradičně tahají z vod zapomenutelnosti, ale když vám v průběhu závěrečných titulků naskočí otázka: "O čem to sakra vlastně bylo?", je tu něco špatně. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Postava Franka Anselma byla částečně inspirována bývalým starostou čtvrti Queens (New York) Donaldem Manesem, který byl obviněn z úplatkářského skandálu, neunesl to a nejprve se o sebevraždu pokusil neúspěšně a o dva roky úspěšně. (don corleone)
  • Scény na zasněženém nádraží se ve skutečnosti natáčely ve velkém vedru. (don corleone)
  • Al Pacino se v rámci příprav na roli starosty města New York potkal a nějaký čas strávil se starostou Rudolphem Giulianim a také bývalými starosty Kochem a Dinkinsem. (don corleone)

Reklama

Reklama