Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě nemám rád to, čemu se říká "amerikanizace života" nebo schovávání všech kulturních projevů pod jednu zástěru (mohé sice láká se pod ní podívat, ale jiní zase ví, že tam nic neni. Na druhé straně pohled na film jako "Dospívání po americku" je pervertovaný  a nesmyslný. Tohle se může stát kdekoli, mírou je pouze dosažení příslušné míry brutality. Trojúhelníkový půdorys je hodně sevřený: žena je neschopná žít samostatně a když promrká všechny své peníze z prvního manželství, s úlevou vleze do druhého), jejím druhým manželem je psychopat (o kterém se bohužel nedozvíme téměř nic, snad, že to o sobě ví či to tuší, ale považuje to za běžnou realitu jako všichni psychopaté), oba vychovávají kluka, kterému není co závidět, ale má tuhý kořínek. Nakonec dojde k očekávané katarzi a útěku. Jsme opět na zastávce greyhoundů. Je to opravdu konec nebo jen další začátek? ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Matka hledá chlapce pro syna, aby našla tyrana. Robert De Niro poněkolikáte umně ztvárnil vyšinutého chlapa, v tomto případě nabubřelého otce s mindráky. Tyto role mu jsou ušité přesně na míru. Chlap co neumí skoro nic, ale dělá, že umí všechno. Když mu někdo řekne pravdu do očí, tak je okamžitě oheň na střeše a nebojí se použít i násilí. Takovej bezpáteřní parchant, že mu máte sto chutí fláknout. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Leovi zkrátka role problémových a rozmazlených floutků dokonale sednou. A již v těchto svých "hubených" a dospívajících letech je v něm znát velký potenciál a ještě z jeho mladistvého pohledu, v něm lze vyčíst jakousi skrytou dospělost a už možná tehdy hereckou vyspělost. A je vskutku vzácné a mimořádné vidět legendárního GauNira:) ve skautském oblečku s čepičkou na hlavě:) Zde jako ukázkový tyran a despota, o jehož herecké excelenci netřeba hovořit. Potěšila mě miniaturní rolička Tobehyo Maguira, na jehož nástup na scénu jsem čekala již od začátku filmu. A vlastně i za to málo díky Leovi, že dokázal pana režiséra přemluvit, aby jeho "kámoše" vzal. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh sám není příliš inovativní. Osamělá matka s dospívajícím dítětem se vdá a z šarmantního nápadníka se postupně vyklube chlastající diktátor, který tyranizuje celou rodinu. Jasně, je to autobigrafie, takže tam asi příliš prostoru pro fantazii není, ale stejně ve mě zůstává pocit, že příběh mohl být o něco košatější. každopádně film může sázet na skvělé obsazení, jemuž podle očekávání vévodí De Niro s DiCapriem. Jejich přestřelky patřily k vrcholům a sálala z nich doslova hmatatelná antipatie. Ženské části ansáblu vládla Ellen Barkina nebylo to jen pro to, že tu de facto neměla konkurenci. Vedle DiCapria zaujme i řada tehdejších mladých pušek. Kupříkladu Carlu Gugino jsem skoro nepoznal a pobavili i Eliza Dushku coby ošklivé kačátko, či Tobey Maguire v roli rokenrolového páska. 80% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film na stále aktuálnejšiu tému domáceho násilia. Tentoraz medzi dorastajúcim chlapcom a jeho otčimom. Neprináša prakticky nič nové, obdobné situácie, postupy, dialógy, to všetko už som videl vo viacerých variáciách. Nové sú iba dva výnimočné herecké výkony. Mladučkého Leonarda DiCapria, ktorý rovnako dobrý výkon odviedol v tom istom roku aj vo filme Čo žerie Gilberta Grapea? A neprekonateľného Roberta De Nira s jeho dokonalým stvárnením postavy zakomplexovaného malomestského primitíva, ktorý k svojmu prežitiu potrebuje mať pocit moci nad niekým normálnym, najlepšie nad takým, ktorý jeho postavenie začína ohrozovať. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Dospívání po americku sice není filmovým debutem Tobeyho Maguirea, ale je to jeho první film, ve kterém má připsanou mluvenou roli. Ve skutečnosti Maguire debutoval ve filmu Čaroděj (1989), kde však neměl žádné repliky. (KGBelik)
  • Kvůli originálnímu názvu tohoto filmu byl ve snímku časopis "Boy's life" uveden pod názvem "Boy's magazine". (bfa)
  • Ve scéně po vítězství Carol (Ellen Barkin) ve střelecké soutěži je možné zaznamenat, že Pearl (Eliza Dushku) nemá nasazené brýle. Hned v dalším záběru je však má. (bfa)

Reklama

Reklama