Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V době studené války byla napadena americká  jaderná ponorka a uvázla v hloubce 20 000 stop. Námořnictvo požádalo speciálně vybavený tým ropných těžařů, kteří pracují nedaleko, aby se ji pokusili lokalizovat a určit příčinu havárie. Ti při riskantním sestupu pod hladinu zjišťují, že mořské hlubiny skrývají tajemství, které nepochází z tohoto světa... Posádka americké nukleární ponorky Montana zaznamená na svých přístrojích cizí plavidlo, které se k nim pohybuje nezvykle velkou rychlostí. Náhle se všechny přístroje vypnou a nefunguje vůbec nic. Když se neznámé plavidlo vzdálí, činnost všech přístrojů se obnoví. Ale to už ponorka naráží do skály a vzápětí klesá nenávratně ke dnu… Poté, co americké námořnictvo zachytí signál z vypuštěné bóje, zahájí záchrannou akci. Z důvodu blížící se bouře požádá o pomoc i posádku nedaleké podmořské ropné plošiny. K posádce plošiny se přidává skupina vojáků a také Lindsey Brigmanová, konstruktérka plošiny. Po pobytu v přetlakové komoře se začne u velitele vojenské jednotky, poručíka Hirama Coffeye, projevovat přetlakový syndrom způsobující šílenství. Snaží se za každou cenu skrýt. Z plošiny, jejímž velitelem je Bud Brigman, ex-manžel Lindsey, se vydává původní posádka spolu s vojáky k potopené ponorce. Na místě ale zjišťují, že nikdo nepřežil. Během průzkumu ponorky se znovu objevuje neznámé světelné plavidlo způsobující výpadek proudu. Po návratu na plošinu dostane poručík Coffey rozkaz od velitele odmontovat z ponorky jednu jadernou hlavici. Domnívá se totiž, že jde o ruské plavidlo. Původní posádka se o tom ale nemá dovědět… Kvůli zuřící bouři nad hladinou se ulomí jeřáb kotvící plošinu. Zřítí se do vody a dopadne přímo na plošinu, která je tím velmi poškozena. Začne do ní vnikat voda a při vzniklém chaosu pár členů posádky zahyne. Zbylí členové se snaží plošinu opravit. Během oprav mimo plošinu se před Lindsey objeví mimozemské plavidlo. Její zážitek jí však nikdo z posádky nevěří… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (652)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Má očekávání byla asi až příliš vysoká. Cameronovy ostatní filmy jsou vesměs skvělá díla a to samé jsem čekal od Propasti. Asi jsem čekal více akce, nevím. Bijte mne. Také jsem čekal, že stvoření z jiného světa z mořských hlubin budou nepřátelská. Bijte mne. Ale i přes to všechno si myslím, že Propast je velmi dobře natočený film. Herci byli skvělí a efekty správně chladně. Je to asi nejvíce filmový Cameron. A jelikož mám k filmu stejný počet výhrad jako kladů... dávám průměr. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Poslední dílek Cameronovy filmografie (pominu-li Piraně a dokumenty pro IMAX), který mi doposud chyběl. A jsem uchvácen. Cameron nikam nespěchá, odvíjí příběh pomalu, přesto je jeho Propast fascinující. Opět potvrzuje, že práci s efekty zvládá na výbornou (nikdy nevyčnívají a nepřetloukají okolní dění), nijak přitom ale neupozaďuje skvostné herecké výkony. A klasická klišé dokáže podat tak, že emoce stříkají na všechny strany... Další majstrštyk "Velkého Jima". A opět celý do modra :)) (hodnocena režisérská verze se stopáží 171 min) ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tady už nejspíš Cameron pomaličku trénoval na ty svoje Avatary. Mělo to našlápnuto na něco ve stylu Vetřelců (nicméně já nějak nemusim ani tu vetřeleckou sérii) a vylezla z toho taková sluníčková stupidita. Na můj vkus to je moc pohádkový, mimozemšťani vypadaj jak z kreslenýho filmu od Disneyho a ten závěr, ve kterym je všechno růžový, je kravina, že to nemá obdoby. Hvězdy dávám za herce a na svou dobu slušný triky. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Mám rada sci-fi a mám rada filmy z podmorského prostredia. Priepasť ma fascinovala, odkedy som ju videla prvý raz. Ponorky, lode, hĺbky, napätie, akcia, emócie - z toho všetkého mi Cameron namixoval ten najlepší kokteil, ktorý síce má nejaké slabé miesta, no stále pre mňa zostáva "scifáčom non plus ultra" (znalci pochopia ;-). Poznám dva české dabingy a na každom sa mi niečo páči a niečo nie, ale oba sú dostatočne kvalitné, aby som nepociťovala príliš veľkú potrebu počuť originál. Mojou najobľúbenejšou scénou je "žeriav". ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zatím asi neslabší Cameron (Piraně nepočítám), ale pořád je na co koukat. Propast má především skvělou atmosféru, která se s přibývajícími minutami pořád stupňuje a utváří příběh do velmi podmanivé a temné podoby. Cameron odvádí opět skvělou práci, Silvestriho hudba je také hodně cítit a zbytek utáhne na svých bedrech ještě charismatický Harris plus nádherná vizuální stránka. Mělo to sice slabší místa a trochu zdlouhavou první půlku, ale přesná režie a nezapomenutelný závěr nenechávají na pochybách, že zde pracoval skutečný mistr ve svém oboru. Dobrá práce.. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (51)

  • V momentě, kdy Virgil "Bud" Brigman (Ed Harris) stříhá dráty u rozbušky atomové hlavice, je při použití dvou vodičů z technického hlediska naprosto jedno, který z nich přestřihne. Rozhodování by mělo smysl pouze při větším množství vodičů, tzn. tří a více. (Lasskoun)
  • Po prvýkrát vo filme bola využitá počítačová animácia a efekty typu, ktorým bol vytvorený mimozemský prieskumník v podobe tekutého hada, ktorá je dnes vo filmoch bežnou súčasťou. V skutočnosti sa stal záchytným bodom a inšpiráciou pre vytvorenie Terminátora T-1000 (Robert Patrick) vo filme Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991). (Raccoon.city)
  • Sci-fi spisovateľ Orson Scott Card bol najatý, aby na základe scenára Jamesa Camerona vytvoril príbehy, opisujúce históriu a pozadie jednotlivých hlavných postáv. (koba)

Reklama

Reklama