Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vítejte na planetě Brooklyn, průvodce vám budou dělat trafikant Auggie a jeho zákazníci z filmu Smoke... Scenárista Paul Auster a režisér Wayne Wang si při improvizovaných zkouškách na natáčení svého filmu Smoke uvědomili, že řada vedlejších postav v sobě skrývá potenciální náměty, jež se do jednoho filmu nevejdou. Proto se rozhodli (s finančním požehnáním společnosti Miramax) souběžně natočit další snímek Vztek, který velmi volnou, improvizační formou představuje situace a lidská setkání, spojená prostředím nárožní trafiky (a také jejího blízkého okolí). Jednotícím tématem tentokrát nejsou lidské interakce, ale vztahy obyvatel Brooklynu k jejich svérázné čtvrti. Velmi úsporně realizovaný snímek, natočený během pěti dnů, vychází ze „zbytkové metody“ průkopníka laciných filmů, producenta Rogera Cormana, který často používal dekorace a stavby z jednoho filmu do svých dalších děl. Na režii se tentokrát společně podíleli Wang i Auster a nezanedbatelným tvůrčím vkladem přispěli i herci. Vedle hlavní postavy trafikanta Auggieho Wrena (Harvey Keitel) se v drobných úlohách objevuje celá řada známých představitelů – Michael J. Fox (sociologický průzkumník Peter), Madonna (zpívající doručovatelka telegramů), Mira Sorvinová (okradená blondýnka) či Lily Tomlinová (bezdomovkyně). I když Vzteku schází dramaturgická ucelenost předchozího snímku, je bezesporu zajímavým dokladem o tvůrčích možnostech nezávislé tvorby a herecké improvizace. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (14)

Smoke (1995)

  • V roce 2022 vyšla kniha „Film Close Up: Smoke and Blue in the Face“. Její autor Chris Wade zkoumal tento film spolu s Blue in the Face (1995), jejichž fanouškem byl přes 25 let, a ponořil se do jejich vzniku. Kniha také obsahuje rozhovor se samotným Paulem Austerem, který vedl Chris Wade v roce 2022. (sator)

Smoke (1995)

  • Scénáře filmů Smoke a Vztek (1995) byly po úspěchu filmu přepracovány Paulem Austerem do knižní podoby "Smoke & Blue in the Face". (sator)

Smoke (1995)

  • „Brooklyn Cigar Co.“, obchod Auggieho (Harvey Keitel) na rohu 16. ulice a Prospect Park West v Brooklynu, ve skutečnosti neexistuje. Filmaři předělali poštu na obchod s cigaretami. Obchod můžeme vidět i v pokračování filmu s názvem Vztek (1995). (sator)

Reklama

Reklama