Reklama

Reklama

Komediální drama s Petem Davidsonem, Sethem Rogenem a Paulem Danem v hlavních rolích popisuje neuvěřitelný příběh boje Davida s Goliášem, kdy se parta amatérských investorů na internetu rozhodla ukázat, jak je burza na Wall Street křehká, a organizovaně začala navyšovat hodnotu společnosti GameStop (ano, obchod s videohrami), až se z ní stala nejúspěšnější společnost na světě. V důsledku toho utrpěly významné hedgeové fondy a nezávislí short selleři zničující finanční ztrátu. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (111)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky filmů Sázka na nejistotu a Vlk z Wall street absolutně povinnost a mě až šokovalo, jak se z neznámého filmu povedlo ve mně probudit takové nadšení, ačkoliv už jsem před samotným zhlédnutím tušil, že mě to bude bavit. Přitom taková velmi nenápadná záležitost, kterou nejspíše velká část i filmových fandů opomene a musí mít člověk k tématu trošku vztah, aby ho Dumb Money pohltilo. Je tu pár lidí, co filmu dělá v Česku osvětu, tak snad se z toho stane ona moderní klasika. :) ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Oh lorde, takhle gamblit s akciemi, že napušuju dvacet dolarů za akcii Tesle, či podobně tvářející bitkoině, a očekávat že mi Elon Tusk dá zakusit kus svého volantu, je asi trochu mimo mě. I tak přesto byla šaráda zábavná, i když si to hrálo na Leonarda ze Stěno Vlkovic, a Sazce na nejistotu, že to brzo sklouzne v zapomnění, stejně jako se to rychle vyšňořilo na povrch. Překvapivé, měl film nějakou komerční masáž? O to ještě lepší. Film, co ukazuje ojebávání kapitalismu, a jak budeš lepší, když je budeš okrádat, protože co si ti krutí kravaťáci jiného zaslouží, že? Film je jednak dobře udělaný snímek se spornou kvalitou, ale bota pro průměrného otylého američana, co se nepohybuje ve sféře investování na burze, shortování, bitcoinech. To stejné platí i pro průměrné vesnické Pepíčky, co si zajdou jednou za 5 let do kina na Troškovu komedii. Což je těžká pravda, žádné tlachání do sena, spoustu lidí, ať už z USA, ČR má hodně slabej všeobecnej rozhled, a většina se zastavila někde v 90’s, a doteď nosej muleta a ledvinku u pasu. Chyběla tam ještě Margotka Robbie, aby byla pětka, ale takových vzpurných kvalit snímek nedosahuje :) Shotout Eriku Meldikovi! [zůstává bizarní záhadou, jak se z Redditového shitpostu, a jednoho soudního líčení, stala hollywoodská čehosi natažená na 100 minut]. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mám rád tenhle druh filmů a i vzdálený příbuzný McKayovi Sázky na nejistotu, ve kterém se obyčejní lidé (zpočátku spíš nechtěně) postaví velkým zvířatům z Wall street, fakt sedl. Díky tomu, že akciový trh je pro mě španělská vesnice a kauzu Gamestop sem nijak nesledoval pro mě bylo všechno nové, zábavné ke sledování a svým způsobem i lehce poučné. Gillespie si opět vybral dobrý námět a přišel s kouskem, který stejně jako Big Short rád uvidím časem znova...80% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tyhle upovídané filmy nesednou každému, přiznám se, že často mezi takovou skupinu patřím. A když se navíc jedná o finanční téma, palec nahoru ode mě tvůrci zrovna nezískají. Musím ale říct, že zhruba od poloviny jsem si na nastolenou laťku zvykl, poměrně jsem se orientoval a tuhle látku pojednávající o případu GameStop místy i docela užil. Kauza toho času sloužila jako forma boje proti systému mocných byznysmenů rozhodujících o životech prostých lidí. Právě hrstka (a pak pořádná hromada) malých investorů se během pandemie covidu rozhodla začít nakupovat akcie GameStopu a vytlačit tak jejich hodnotu do takových výšin, že hyeny z Wall Streetu neměly klidné spaní. Craig Gillespie, který stojí za velmi dobrou černočernou Já, Tonyou a ještě lepší sérií Pam a Tommy, posbíral hodně sympatické obsazení a celé to pojal jako svižnou a moderní filmařinu. Na kauzu pohlíží skrze různé perspektivy, takže kromě moderního revolucionáře Paula Dana vnímáme i vlky z Wall Street či zadlužené studentky nebo zdravotní sestřičku. Otírá se ale i o jakési davové šílenství, které ve společnosti (v dobrém, ale hlavně v tom zlém) vnímáme v posledních letech nepříjemně často. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Social Network pro tiktokerskou generaci. Craig Gillespie řemeslně precizně vypráví neuvěřitelný byznysový příběh o tom, jak malí investoři dokázali díky internetové masáži přečůrat mocné byznysmeny z Wall Street. Dělá to naštěstí chytlavým a chytrým způsobem na bázi jednoduchého příběhu „chudí vs. bohatí“, díky němuž celou kauzu pochopí i finanční negramoti a dokáže diváka správně zaujmout. Gillespie pak umí opět skvěle poukázat na absurdnost a bizarnost celého příběhu a jednotlivých postav a hezky si hraje také s prvkem sociálních sítích a moderními trendy, i když na můj vkus bylo těch memeček a tiktokových videích možná až moc. V neposlední řadě se pak režisér mohl spolehnout na našlapaný casting, v němž nenajdete slabý článek. Na druhou stranu mě ovšem Gillespieho nedokázala vlastně ani na chvíli patřičně strhnout a jeho snaha natočit ukecané drama jako od Sorkina zůstala kdesi na půli cesty. Peníze těch tupců totiž doplácí na přehršel postav, z nichž některé by se daly v klidu vyškrtnout, a také fakt, že dialogy zkrátka nemají tzv. „flow“, nejsou patřičně úderné a nedokáží se dostat charakterům dostatečně pod kůži. Snímek má pak zejména v první polovině kvůli krkolomnému představování všemožných aktérů problémy s tempem a ani v závěru bohužel nedostaneme patřičně silnou katarzi, v jakou jsem doufal. Gillespie tak sice natočil docela příjemnou dialogovku a dokázal vděčné téma po divácké stránce solidně využít, po jeho minulých zářezech jsem ale čekal podstatně více. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Natáčalo sa v New Jersey (Morris - katolícka univerzita Saint Elizabeth, Essex, Hudson) od októbra do novembra 2022. (Arsenal83)
  • Události popsané ve filmu se ve skutečnosti odehrály v delším časovém horizontu. Keith Gill (Paul Dano) poprvé pronesl slavnou větu: „I like the stock“ na Redditu v lednu nebo únoru 2020. Akcie GameStopu začal nakupovat už v roce 2019, tehdy za pouhých 5 USD za akcii. Teprve s příchodem pandemie covid-19, kdy cena spadla na 3 USD a Keith přišel o práci, začal aktivně studovat akciový trh a své poznatky sdílel na sociálních sítích. A důvod? Keith věřil, že mladí Američané, zavření doma většinu dne, začnou hrát z nudy videohry. Tahle myšlenka začala potupně získávat na oblibě a finančníci z Wall Street ji naopak naprosto zavrhovali, načež byli po zatlačení do kouta přinuceni hrát špinavou hru. (HellFire)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Reklama

Reklama