Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 2
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (831)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neviem neviem či bolo najrozumnejšie pozerať tento film, keď sa momentálne človek rozhoduje nad využitím hypotéky na byt a jeho následnej rekonštrukcii. Za svoj život som videl toľko dokumentov o tom, ako podvodne funguje bankový systém, založený na úveroch, že som sa dostal do takých pochybností, v akých som nebol už niekoľko rokov. Čo ale teraz? Využiť fixáciu najnižších možných splátok po dobu 5 rokov s úrokom na úver vo výške 1,5% pričom po uplynutí doby môže samotná splátka za úver stúpnuť aj o "bajočko" 300%? Vlastne, laicky povedané, ako sa to bude komerčnej banke hodiť? Lebo klesne cena ropy, alebo sa nájde iný stupídny dôvod. Ja nebudem schopný splácať úver, prídem o barák, jediný spokojný bude nejaký mamrd so zlatými hodinkami či v obleku drahšom ako je môj polročný príjem. Alebo ísť na istotu do stavebnej sporiteľne kde štát "zaručí" výšku splátky za úver po celú dobu splácania, pričom výška mesačnej splátky ma oberie o každodenný nákup čerstvej zeleniny či ovocia, pričom po dobu 30 rokov budem každý druhý deň žrať trescu s bielymi rožkami. Dnes sa všetci bláznia za kúpou bytov za minimálnu výšku mesačnej splátky, ale budú tu aj za 5 či 10 rokov? Mne sa ozaj nechce skončiť pod mostom v krabici od práčky. Ďalším, "vedľajším" faktorom je momentálne umelé zdvíhanie cien za byty. 3/4 realitiek skupuje byty na dražbách, lacno prerába s nekvalitným materiálom pričom samotnú nemovitosť predáva o 15 000 eur drahšie. No mám ja toto za potreby? Kŕmiť niekoho na môj úkor kaviárom či platiť dovolenky na Novom Zélande? Najlepšou voľbou bude zrejme stan, ktorý si rozbalím kdekoľvek na lúke. Hodnotenie snímku je subjektívne, plné obáv že sa vráti minulosť rovnako, ako zvonové nohavice či Havlovky (no toho sa snáď nedožijeme). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vyznění filmu jasný a chválihodný. Pokud jde o herecký výkony tak jsou výborný, byť nikdo z těch hvězdných jmen nemá ve filmu nějak extra velký prostor a i když Brada a Ryana mám radši, tady musím na férovku přiznat, že herecky nejlepší je Christian. Bohužel film má i svou temnou stranu síly a to jsou dialogy, opravdu mě už to chvíli připomínalo mučení islamskýho státu, hovno jě mě platný, že mě některé základní pojmy bankovní hatmaťilky celkem vtipně vysvětlily, když v některých dialozích nebylo jedno normální slovo, v tom jsem se fakt ztrácel, ale koukám že jsem na csfd jedinej, ale to neva každá databáze musí mít nějakýho toho svýho blbce. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

The Big Short nie je pre všetkých. Ani bežný študentík ekonomiky nemusí chápať zložité pojmy, nie to ešte obyčajný človek. Našťastie režisér Adam McKay zvolil úžasnú cestičku vysvetľovania pojmov cez šikovne strihané epizódky celebrít, ktoré vám v kúpeľni, v kuchyni či pri hazardnom stole vysvetlia na pár príkladoch, čo sa deje na pozadí bánk. Je to efektívny a skvostný režisérsky nápad, ktorý napomáha pochopiť či utvrdiť si vlastné tipy. Náročná tématika však nespomaľuje rýchle tempo 130 minútovej dokonalosti. Hoci sa The Big Short tvári ako bežná konverzačná dráma/komédia, v skutočnosti je dravá a napínavá. Má skvelý strih, lebo McKay strieda pohľad na snaženie troch-štyroch skupín v istom čase a celý prvý akt skôr tápate v ich spoznávaní a triedení pováh či motivácií. Potom sa naplno rozbehne zápletka, odkrývate nitky systému ako v napínavom trileri a netrpezlivo čakáte na moment krachu. Stávke na istotu nechýba humor, hoci nechápem jeho zaradenie na Zlatých Glóboch medzi komédie. Predsa len je to skutočný príbeh, kvôli ktorému prišli milióny ľudí o prácu a aj o život, pretože po krachu spáchali samovraždu. A najväčšia "sranda" je, že sa to ide stať znovu. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„CHCI SHORTOVAT TRH S NEMOVITOSTMA“. … „VÁŽNĚ? ALE NEMOVITOSTI JSOU PEVNÝ JAK SKÁLA.…“ /// Strašidelná porce finančních keců, kterou (když je nejhůř) dostatečně vysvětlí třeba Margot Robbie v bublinkový koupeli… takže odlehčenej (a pravdivej) pohled na finanční zvrácenost, ve který logika připomíná šílenství a která vás přehledně provede shnilým systémem, narvaným prachama daňovejch poplatníků. Hvězdný obsazení nebylo třeba, páč tenhle vejlet do let, kdy bankovnictví přestalo bejt nuda, si bohatě vystačí s fakty. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Big Short: V útrobách stroje zkázy“, kterou v roce 2010 napsal Michael Lewis, neznám. 2.) Michael Burry, Jared Vennett, Ben Rickert a Mark Baum jsou moji kámoši. 3.) Thx za titule „fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Truth is like a poetry. And most people fucking hate poetry...“ Peníze nejsou jako pára nad hrncem. Pokud někde zmizí, na jiném místě se zase objeví a vy, hluboko v srdci čekajíc na konec světa, tam můžete být. Jen pak prosím kvůli důstojnosti těch chudších netancujte.. V salvách finančních terminologií a spekulantského žargonu se bude dokonale orientovat asi jen pár vyvolených, ale ten celkový obraz morální pustiny nemůže minout nikoho. Podobně zábavně jako v šelmě z Wall Streetu se ukazuje, jak sexy mohou být peníze těch druhých, nicméně u Big Short si cením důraznější přítomnosti apelu, že tudy by cesta vést neměla. Miluji poezii… ()

Galerie (48)

Zajímavosti (20)

  • Ryan Gosling (Jared Vennett) nosí ve filmu paruku a na obličeji falešné opálení, které má během filmu různé odstíny. Carrell (Mark Baum) má ve filmu odbarvené obočí a paruku. Paruku nosí také Christian Bale (Michael Burry). Brad Pitt (Ben Rickert) je jediný z hlavních představitelů, který ji neměl. Místo toho byl pro svou roli ostříhán, a to schválně špatně. (Mertax)

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama